Extrema Gezim Shalaj (24 de ani), elvețian de origine kosovară, a reușit cel mai important gol al său de la transferul la Pandurii. El a punctat contra Stelei, pentru 2-0, într-un meci încheiat 3-1. Shalaj a semnat în vară pe un an, cu opțiune de prelungire pe încă două sezoane.
Fotbalistul de 1,82 metri a evoluat ultima oară pentru FC Lugano, echipă din liga secundă elveţiană. În cariera sa, Shalaj a mai jucat, între altele, la Team Ticino, FC Luzern, Dudingen sau Kriens, dar cele mai bune evoluţii le-a avut la Lugano, 50 de meciuri, 5 goluri şi 12 pase decisive.
”Bani și vacanțe exotice pentru autogoluri”
O carieră fără nimic special a fost luminată de un gest făcut în 2014, înainte de un meci al lui Lugano cu Schaffhausen (2-1, pe 6 mai 2014). Shalaj și fostul său coleg Jonathan Sabbatini au fost contactați pe Facebook de un reprezentant al unei rețele de trucare a meciurilor pentru pariuri. Cei doi au demascat tentativa de blat, anuntându-și imediat conducătorii: ”Ne-au promis bani și vacanțe exotice! Noi ar fi trebuit să ne dăm autogoluri. Și să colaborăm cu mafioții în continuare”. Cu orice riscuri, au refuzat propunerea tentantă.
Astă iarnă, cei doi au primit trofeul fair-play din partea ligii helvete, și un premiu de câte 1.000 de euro. Banii au fost donați unei case de copii. Însă, Shalaj a devenit un fel de persona non-grata în casta jucătorilor mânjiți și a cluburilor elvețiene care nu vor fotbaliști cu personalitate și, pe fondul unei accidentări de la finalul anului trecut – fractură la un deget de la picior, nu și-a mai găsit locul la Lugano și a semnat cu Pandurii.
Fantezie – Real Madrid, realist – Young Boys
”Orășelul e la poalele Carpaților Meridionali, are în jur de 100.000 de locuitori. Bucureștiul este de patru ore și jumătate distanță. Rareori jucăm mai mult de 5.000 de spectatori în tribună, tocmai d-asta golul cu Steaua e cel mai important. În plus, fotbalul românesc m-a impresionat, se lucrează mult mai bine tactic. Contractul meu expiră la 30 iunie. Vom vedea atunci ce va fi. În principiu, am vrut să joc într-o divizie superioară și România poate reprezenta acea rampă de lansare pentru ligile europene de top”, afirmă kosovarul, care provine dintr-o familie numeroasă, având încă cinci frați.
Visul lui? ”Ca o fantezie, să joc la Real Madrid. Mai realist, să apuc să evoluez la seniorii echipei mele favorite, Young Boys Berna”
Monitorizat de Genoa
Shalaj a copilărit cu starul Senad Lulic, azi la Lazio, în Seria A, jucând împreună la obscura echipă Zollikofer. A trecut la Young Boys, Biel și Thun. În 2008, s-a lăsat păcălit de un impresar, s-a dus în Germania, la Dynamo Dresda, însă nu a rezistat și a fugit acasă. „Nu regret această experiență. Am devenit matur înainte de vreme”, afirmă Gezim. A trecut la Kriens, unde a explodat. S-a vorbit de interesul lui Genoa, însă a fost ”pescuit” de Luzern, prima ligă elvețiană, 26 de jocuri / 1 gol în sezonul 2013/14. Din păcate, s-a accidentat și a lipsit patru luni de pe teren! Murat Yakin, fostul lui antrenor, declara, dezamăgit: „Are calități, are un picior stâng de aur, este foarte rapid și are încă toate premisele să progreseze. Păcar de accidentări, eu aveam încredere în potențialul lui”.
Petrolistul Gritti ar fi cedat și e arestat la domiciliu!
În România a mai evoluat un jucător provenit din liga a doua elvețiană, portarul italian Matteo Gritti (foto). Adus la Petrolul în 2012, a fost o prezentă meteorică în Liga I. A primit 8 goluri în trei meciuri la Petrolul. 1-2 cu FC Vaslui, 0-2 cu Rapid şi 3-4 cu Concordia, apoi a fost arestat de poliţia italiană în San Benedetto del Tronto, în timp ce era în vacanţă. A fost acuzat de „asociere criminală cu scopul de a înşela” şi pentru „fraudă sportivă” în cooperare cu mafia pariurilor! Înainte de Petrolul, italianul a apărat la Bellinzona în câteva meciuri considerate suspecte: Bellinzona – Young Boys 1-7 (2009) şi Lucerna – Bellinzona 6-2 (2010). Procurorii italieni au ajuns la Gritti după ce l-au anchetat pe Filippo Carobbio, fost jucător de la Albinoleffe: „Am fost colegi la această echipă, iar el mi-a spus că există un grup de persoane cu disponibilitate economică şi care dorea să investească pentru a câştiga la pariuri corupându-i pe jucători”. Procurorii din Cremona suspectau că grupul de „investitori” recomandat de Gritti este clanul „Ţiganii”, condus de macedoneanul Hristijan Ilijevski, o organizaţie interlopă cu legături în Asia care se ocupa cu trucarea de meciuri din Seria A şi Serie B, dar și din Elveția.
Conform unor surse, același clan a încercat și racolarea lui Shalaj. Din datele strânse de Procuratura din Cremona, Gritti ar fi „trântit” pentru pariuri peste 30 de meciuri din Italia şi Elveţia. Ancheta a început în 2012, iar pe 9 februarie 2015, procurorul din Cremona a încheiat investigațiile și formulat pentru Gritti și alți jucători și antrenori implicați acuzațiile de ”asociere criminală” și ”fraudă sportivă”.