La 33 de ani, fostul fotbalist Vasile San Siro Ciocoi a lăsat în urmă gazonul, de care s-a despărţit la numai 28 de ani. La vârsta la care Ciocoi a pus ghetele în cui, Cristian Chivu, colegul său de acum 12 ani, de la CSM Reşiţa, face senzaţie în tricoul lui Inter Milano şi pe gazonul legendarei arene San Siro, din capitala Lombardiei. În rândurile ce urmează, Ciocoi povesteşte cum a ajuns să poarte un nume atât de original.
Libertatea: De unde până unde San Siro?
Vasile San Siro Ciocoi: Ideea lui tata. I-o fi plăcut stadionul, cred. Până la vârsta asta, să ştiţi, n-am avut niciodată curiozitatea să-l întreb de ce m-a botezat San Siro. Niciodată! Ăsta e numele, cu ăsta merg mai departe!
Îţi place numele?
Nu numai că-mi place, ba chiar sunt mândru că mă cheamă San Siro! În ultimul timp, ca să le fie tovarăşilor mai uşor când discutăm, am stabilit să mi se zică doar Siro, că-i mai scurt. Ăsta sunt eu acum: Siro în sus, Siro în jos!
Mai e cineva în familie botezat la fel?
Eu am o fată, din prima căsnicie, care stă la Reşiţa şi are un nume normal, să zic aşa. În schimb, pe băiatul meu din a doua căsătorie, care are aproape un an, l-am botezat tot San Siro, să ducă numele mai departe.
Ai fost vreodată la Milano, pe stadionul ce-ţi poartă numele?
Până acum nu, dar vreau neapărat să ajung pe San Siro. În Italia am fost doar pe stadionul Olimpico, din Roma, când jucam la turneul de la Norcia şi am avut timp să vizitez capitala împreună cu colegii de echipă. Am auzit că e monumental, cu turnurile alea în fiecare colţ.
Chivu joacă pe San Siro, tu ai rămas doar cu numele stadionului…
Dincolo de talent, mai contează un pic şi norocul în viaţă. Eu pornisem bine de tot la Reşiţa, am dat vreo 14 goluri într-un sezon, în 1997-1998, când era cât pe ce să prindem Cupa UEFA. Am avut ghinion apoi, am plecat la Craiova, după aceea la Naţional, şi n-a ieşit bine. Cristi, în schimb, a prins un culoar perfect, s-a dus şi el la Craiova, la Universitatea, iar de acolo a ajuns la Ajax. Altă viaţă!
Ții legătura cu Cristi?
Nu prea, că eu m-am mutat în Petroşani, iar Cristi, din câte ştiu, a plecat şi el din Reşiţa, la Timişoara. Ne-am văzut acum câţiva ani buni la un meci în Cotroceni, când am şi vorbit un pic. Nu mi s-a părut deloc schimbat. A rămas acelaşi băiat cu bun-simţ, căruia nu i s-a urcat succesul la cap.
San Siro din Milano are 84 de ani
Stadionul San Siro a fost construit în 1925 şi inaugurat în 1926, în cartierul milanez cu acelaşi nume. El este împărţit de cele două mari cluburi din oraş, Inter şi AC Milan. Rebotezată mai târziu “Giuseppe Meazza”, în onoarea legendarului fotbalist care a jucat atât pentru Inter, cât şi pentru AC Milan, arena este numită în continuare San Siro de fanii Milanului. Asta pentru că Meazza este considerat un fotbalist mai important pentru Inter, club ale cărui culori le-a apărat timp de 14 ani. Stadionul are o capacitate de 80.074 de locuri, fiind renovat pentru a putea găzdui partide de la Mondialul din 1990.