Stelistul Mirel Rădoi (34 de ani) este, în mod justificat, ținta predilectă a criticilor în Liga I la fotbal, unde antrenează campioana Steaua fără să posede licența Pro. De fapt, nu posedă nici măcar licență simplă de antrenor!!!! Cei mai vehemenți contestatari sunt doi colegi de breaslă, Marius Șumudică, de la liderul Astra Giurgiu, și Ionel Ganea, de la divizionara secundă Dunărea Călărași. Dar nici alți tehnicieni, precum Răzvan Lucescu și Vasile Miriuță, nu l-au cruțat.
Ca să scape de gura lumii, dar și pentru a nu mai fi nevoit să stea pe bancă fără a putea să se ridice și a da indicații echipei, așa cum se întâmplă în acest moment, Mirel Rădoi a găsit o modalitate să fenteze Școala de Antrenori din cadrul FRF, acolo unde nu se poate înscrie în vederea accesării licenței Pro, deoarece nu deține diplomă de Bacalaureat – condiție obligatorie!!! Severineanul vrea să fenteze FRF cu sprijinul lui Dan Apolzan, un angajat de la ”Casa Fotbalului”!!!
Cursurile încep pe 5 octombrie
FRF i-a oferit fostului internațional o derogare, astfel încât să se poată înscrie la cursurile Școlii de Antrenori din Republica Moldova. Forul de la Chișinău nu are ca și condiție obligatorie, la înscriere, diploma de BAC, așa cum se întâmplă la FRF. Pe site-ul oficial, moldovenii scriu, la condiții obligatorii, ”diploma de absolvire a studiilor medii” (nu este clar ce înseamnă asta, 8, 10, 12 clase, însă după acești ani nu se acordă diplomă de absolvire). AICI, detalii:
Pașii spre intrarea în legalitate a antrenorului Mirel Rădoi sunt carnetul de antrenor, licența B, licența A, apoi licența Pro. Fiecare licență are o perioadă fixă a cursurilor. Rădoi urmărește să înceapă școala la Chișinău, apoi, după ce va lua Bacalaureatul, să le ducă mai departe și să le finalizeze la București. Mai devreme de cinci ani, Rădoi nu poate avea licența Pro, cea care îi dă dreptul să stea pe bancă în Liga I, fără a mai folosi ”paravane”, ca în prezent (a fost italianul Massimo Pedrazzini, iar acum este Țiți Dumitriu).
Apolzan i-a arătat cum să fenteze Școala de Antrenori de la FRF!
SportNews.ro a interceptat corespondența dintre federațiile de la București și Chișinău. În urma schimbului de semnături purtat între Ghernadie Scurtul, directorul tehnic al federației de la Chișinău (recent, naționala Moldovei a fost preluată de către Ștefan Stoica – ”Mourinho”, fost ”secund” la Steaua în mandatul ucraineanului Oleg Protasov), și Dan Apolzan, director Școlii de Antrenori din cadrul FRF, Mirel Rădoi va putea începe cursurile pe 5 octombrie. Apoi, se va transfera la forul condus de Apolzan.
Apolzan a comis o încălcare de regulament, explică Mircea Rădulescu, fostul șef al școlii federale. Rădoi nu putea primi derogare, pentru a urma cursurile în altă parte, deoarece el nu poate face dovada că este antrenor în țara lui! Adică nu are nici măcar carnet de antrenor! Condițiile sunt înlănțuite. Rădoi nu poate face această dovadă (a faptului că este antrenor) până ce nu ia BAC-ul!!!
Totul s-a făcut cu acordul Școlii de Antrenor din cadrul FRF, instituție condusă de Dan Apolzan. Aici, discuția este și de ordin moral. În loc să-l determine pe Rădoi să-și ia BAC-ul și să urmeze școala în România, l-a învățat cum s-o fenteze!
A vrut să umilească doi antrenori dintr-un foc!
Mirel Rădoi și-a planificat din timp venirea la Steaua. Cu două luni înainte de terminarea sezonului trecut, adică pe când Steaua începuse să ”ia apă” cu Costel Gâlcă antrenor, iar el era jucător activ la arabi, ”Finul” l-a apelat telefonic pe Dan Petrescu (pe atunci fără contract), pentru a-l ruga să preia Steaua (AICI și AICI, detalii). ”M-a sunat să mă trimită la Steaua, în locul lui Costel Gâlcă, fiindcă vine el din vară antrenor și vrea să ia echipa din postura de campioană, căci el vrea să meargă în grupele Ligii Campionilor! Normal că n-am acceptat! Mă umilea și pe mine, și pe Gâlcă!”, a povestit chiar Dan Petrescu, la un meci prietenesc jucat în Sala Polivalentă contra italienilor din generația 1982. ”Bursucul” a spus asta în vestiar, de față cu circa 20 de persoane, inclusiv oficiali ai LPF (președintele Gino Iorgulescu), dar și ai FRF (Miodrag Belodedici). Ce a făcut Rădoi cu Steaua în Europa se știe.
”Riciu” trage concluzia: Fără BAC nu se poate în nicio țară!
Mircea Rădulescu explică pe înțelesul tutoror cazul Mirel Rădoi, motivând de ce stelistul nu se poate înscrie nicăieri fără BAC, nici măcar la moldoveni. De ce nu se poate fără BAC? Pentru că Rădoi trebuie să facă dovada că este antrenor în România, iar asta nu se poate face, doarece nu are examenul de BAC luat. ”Fără BAC, nu se poate! Mirel Rădoi poate urma cursuri licenței Pro și în altă țară, cu aprobarea federației de care aparține și a celei care îl primește. El poate să facă o licență Pro în străinătate, dar trebuie să facă dovada că e antrenor în țara lui, adică să dețină carnet de antrenor. Și, fără BAC, nu se poate face această dovadă. La noi, din momentul în care își ia BAC-ul, Școala de Antrenori o poate absolvi în patru-cinci ani, pentru că trebuie să urmeze o școală de antrenori de doi ani, în urma căreia își ia carnetul de antrenor, apoi licențele UEFA B, A și, la final, Pro”, ne-a declarat Mircea Rădulescu, fost șef al Școlii Federale de Antrenori, acum ”paravan” pentru Daniel Pancu, la FC Voluntari.
Transferul dubios al moldovenului Carp, al cărui tată este înalt oficial al federației de la Chișinău!
Sunt multe ciudățenii la Steaua. Una dintre acestea este achiziționarea, după startul sezonului (adică după ce tot mai mulți antrenori mârâiau în direcția lui Rădoi) a unui moldovean fără CV. O alegere surprinzătoare, fiindcă a fost cumpărat un fotbalist fără cotă în România, moldoveanul Cătălin Carp, de la CFR Cluj, aproape necunoscut în Liga I. Dilema s-a lămurit mai apoi. Tatăl lui Carp, Ilie, este oficial al federației de la Chișinău și pare a fi omul care îl ajută pe Rădoi să-și ia licența. Mai mult, fratele lui Ilie, adică unchiul fotbalistului, este impresar FIFA de jucători.
AICI, dialogul savuros cu Ilie Carp, din momentul în care s-a transferat fiul său la Steaua.
REACȚII ANTI-RĂDOI
”El încearcă să dea impresia că nu e antrenorul echipei și se plimbă pe acolo, prin teren, ca și cum n-ar interveni. E jenant! Acum citesc că vor să-l facă director sportiv și să-i ia prerogativele lui Mache (n.r. – Marius Ianuli). Se duce să stea cu pompierii la sedință, cu bodyguarzii, apoi se duce să antreneze. Am avut problema de a antrena două echipe într-o perioadă foarte scurtă, și apoi n-am mai avut voie să antrenez. Mi s-a spus că sunt la a treia echipă. M-au amenintat: «Voi trimite o comisie de la federație, să urmărească dacă conduci antrenamentele sau nu. Vei fi suspendat sau clubul va avea de suferit»”.
Marius Ninel Șumudică, antrenor la Astra Giurgiu
„Sper ca federația să respecte regulamentul care a fost aprobat de Comitetul Executiv și să ia măsuri! Nu poate să dea indicații directorul sportiv, nu trebuie să i se permită acest lucru. Sunt destule imagini cu Rădoi în care se vede că poartă cronometrul în mînă și antrenează. Liga și federația trebuie să ia măsuri drastice! Dar nu cu gura! Nu contează cine ești sau cum te cheamă. E o problemă, dacă nu ai licență. Părerea mea e că nu cunoaște multe, el nu știe termeni. Există și o circulară FIFA, trebuie să ținem cont de ea. Dacă FRF crede că merge așa, atunci trebuie să sesizăm FIFA! Cel mai bun exemplu e cel al lui Zidane, care nu avea licenţă şi a fost sancţionat. Acum sunt destule imagini cu Rădoi în care se vede că poartă cronometrul în mână şi antrenează. Aşa au văzut şi la Zidane, l-au chemat la comisie şi i-au dat sancţiune. Federaţia şi liga trebuie să impună măsuri drastice. Abia atunci vom vedea ordine şi disciplină în fotbalul nostru”.
Ionel Viorel Ganea, antrenor la Dunărea Călărași
“Cred că face o greșeală, să pornească așa. Îi vor trebui niște ani buni să ajungă la licența Pro. Plecând cu Steaua direct va fi foarte greu să coboare. Dacă va fi obligat să plece de la Steaua, singura lui variantă care va fi? Tot așa, pe un compromis, să antreneze în România. Pentru că afară îi va imposibil să antreneze fără această licență. Nu are șansă nici 0,01%! Va trebui să aibă această licență Pro, iar pentru a ajunge la aceasta are nevoie de 4 ani. Au apărut aceste reguli, trebuiesc respectate”.
Răzvan Lucescu, antrenor la Xanthi Skoda, pentru prosport.ro
“Nu mi se pare normal ce se întâmplă. Eu de ce am mai făcut şcoala dacă se poate şi fără? Eu veneam din Germania din două în două săptămâni, cheltuiam mii de euro pe avion şi pe bilete, şi pentru alţii se poate fără şcoală. Ăsta e adevărul, de ce să ne ascundem? De ce se poate fără licenţă pentru alţii?”.
Vasile Miriuţă, fost antrenor la Energie Cottbus
„Steaua este penibilă, că nu are antrenor. Au antrenori care primesc bani pentru licență, nu pentru munca pe care o fac. Pe Rădoi l-a pus nașul să antreneze, dar se vede că Steaua nu are antrenor și joacă cum joacă. Eu am făcut cursul pentru licență PRO și am fost an de an, cîte 8 ore. Hagi, când era în Turcia și juca la Galatasaray, făcea naveta. Asta înseamnă să faci sacrificii să-ți iei licență, nu să ți să dea pe tavă. Asta înseamnă să iubești fotbalul. Am licenţa 14, dar am pierdut-o şi mi-au dat licenţa 44, ca la teatru. Nu poţi fi antrenor fără licenţă! Fără licenţă eşti căruţaş. Ce cauţi ca antrenor? E de râs ce se întâmplă la Steaua. UEFA nu-i dă voie să antreneze lu ăsta, FRF nu-l lasă să se ridice de pe bancă… Retrage-te, domnul Rădoi! Vin eu şi iau campionatul la pas. Eu, în locul lui, mă luam şi mă duceam naibii. Toţi antrenorii trebuie să fie calificaţi. De-aia nu avem fotbal. Fotbalul nostru este slab şi asta o arată numărul mic de spectatori”.
Ionuț Popa, antrenor la Şoimii Pâncota
REACȚII PRO-RĂDOI
”N-are nevoie de școală, ca să fie antrenor! Nici eu n-am diplomă şi tot am câştigat Cupa UEFA cu Șahtior. Dacă are valoare, se va impune în orice fel, și împotriva școlii, și împotriva regulamentului. Problema e dacă poate să convingă jucătorii că el poate să le transmită foarte mult din experiența lui. Nu mai contează. Eu nu am făcut niciun fel de școala”.
Mircea Lucescu, antrenor Șahtior Donețk
”Acum nu mai critică nimeni, au criticat toţi când a fost vorba de Mirel Rădoi şi de Steaua. La CFR Cluj nu critică nimeni că antrenorul principal nu are licenţă Pro. Sau că la alte cluburi directorii sportivi se ridică de pe bancă şi dau indicaţii”.
Nicolae Dică, antrenor secund la Steaua