Dorin Toma face 40 de ani pe 4 martie 1977. E singurul fotbalist român cu CV care s-a născut de cutremurul din 1977. Actualul antrenor de la Viitorul Ulmeni (Maramureș, liga a treia) povestește:
”Sincer, au trecut 40 de ani fără să mă întrebe cineva despre lucrul ăsta! Pentru multe familii, cutremurul a fost o tragedie, la mine a fost bucurie că am venit pe lume”, recunoaște fostul căpitan de la CFR Cluj, fundaș central de meserie, lateral stânga în caz de avarie, care a mai jucat în Liga I la Gloria Bistrița.
69 de meciuri și 3 goluri în Liga I are Dorin Toma. A mai strâns 87 meciuri și 5 goluri în eșalonul secund.
”La Șomcuta Mare, locul trecut pe certificatul meu de naștere, nu s-a simțit cutremurul precum în sudul țării. Dar, oricum, pământul s-a mișcat și aici. Iar mama mi-a povestit că din cauza seismului… m-am născut mai devreme. Că s-au mișcat lucrurile cu mine, că ”treaba” a venit mai repede”, rememorează Dorin.
Fotbalistul băimărean Dorin Toma s-a născut de cutremurul din 1977. ”Sunt născut pe drum, la Șomcuta Mare”
”Neamul Toma e din Durușa, un sat de pe Valea Chioarului. Pe vremea când m-am născut eu, trebuia să mergi la Baia Mare ca să ai siguranță cu spitalul. Însă, pe mama au apucat-o durerile facerii pe drum și așa s-a oprit la Șomcuta. Asta e singura mea legătură cu orașul Șomcuta Mare”, spune Dorin, care s-a născut pe 4 martie, în jurul orei 23.00, la doar o oră și jumătate de seism.
”Mă consider un om norocos. Faptul că eu trăiesc, iar alții nu mai sunt e o dovadă” – Dorin Toma
4 martie a anului 1977 avea să aducă cel mai mare cutremur care a fost vreodată în România. A avut o magnitudine de 7,2 pe scara Richter, a durat 55 de secunde. Cataclismul s-a produs la ora 21.22. În mai puţin de un minut, 1.570 de morţi şi peste 11.300 de răniţi, majoritatea din capitală, unde 33 de clădiri şi blocuri s-au prăbuşit. Seismul de atunci a adus României pagube estimate la aproximativ două miliarde de dolari. La nivelul întregii ţări au fost distruse 35.000 de locuinţe. Epicentrul cutremurului a fost în zona Vrancea, zona seismică cea mai activă din ţară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de şoc s-a simţit aproape în toţi Balcanii.
Cum s-a simțit cutremurul în Baia Mare
„Mă aflam acasă, în Baia Mare. S-a întrerupt brusc imaginea de la televizor. Am crezut că e o pană de curent. Candelabrele au început să se mişte în toate direcţiile, scaunele se clătinau, paharele se răsturnau pe masă şi în vitrină… Lumea a ieşit înnebunită pe scara blocului, să vadă ce se întâmplă”.
”În atmosferă se auzea un vuiet ciudat, precum o sirenă. Mulţi au crezut atunci că ne calcă nemţii în picioare. Oamenii, disperaţi, au ieşit pe străzi sau s-au ascuns sub tocurile uşilor. Nu ştia nimeni ce să facă, deoarece nu au fost instruiţi corespunzător. Temperatura a scăzut foarte tare în momentul producerii cataclismului, după care a crescut brusc. Ni s-a explicat apoi că acel sunet s-ar datora «ciocnirii» plăcilor tectonice şi că acele deviaţii de temperatură sunt normale în astfel de situaţii…”
”Locuiam în blocul de vizavi de OJT. Tocmai zugrăveam în casă, eu stăteam la televizor. Eram rezemat de două mese şi când a fost cutremurul am simţit ca şi cum m-a ciupit cineva de piele. A durat puţin la noi. Am ieşit pe casa scării şi am văzut în blocul turn de vizavi că toată lumea a aprins becurile. Probabil că se speriaseră. Aveam vitrine de sticlă în casă şi am auzit cum zornăie toate, dar nu s-a spart nimic”;.
Familia Toma s-a mutat apoi în Baia Mare, unde micul Dorin a început fotbalul.
”Am făcut junioratul la FC Maramureș, unde am și debutat, în 1995, în Divizia B. Apoi, regretatul Lucian Bălan m-a luat la Dunărea Giurgiu. Am revenit în Dealul Florilor. Am făcut Armata, la pompieri, iar un an nu am putut juca din cauză că nu mi s-a dat drumul”, explică începuturile sale Dorin Toma.
Fotbalistul băimărean Dorin Toma s-a născut de cutremurul din 1977. ”Lui Paszkany i-a plăcut determinarea mea”
După scurte escale la AS Baia Sprie, Phoenix Baia Mare sau Unirea Dej, în 2002 a ajuns la CFR Cluj, unde a jucat din 2002 până în 2009. A fost favoritul patronului Arpad Paszkany, fiind uns, la un moment dat, căpitan al echipei din Gruia. ”I-a plăcut de mine fiindcă aveam determinare. Eu nu eram cu mingea, era măturătorul, mai mult cu forța”, recunoaște Dorin.
Fotbalistul băimărean Dorin Toma s-a născut de cutremurul din 1977: ”Singurul regret? Că n-am jucat cu CFR Cluj în Liga Campionilor”
”Am promovat din C în B și din B în A. Singurul meu regret la CFR? Că n-am apucat și eu să joc în Liga Campionilor. După titlul cu CFR, din 2008, n-am fost trecut pe lista pentru celebra competiție”, mărturisește cel care a terminat cu ardelenii pe locul 2 în Divizia A, în 2007.
Finala Intertoto cu Lens, duelul cu Forlan și cu Aguero
A jucat o finală de Cupa Intertoto, 1-1 și 1-4 cu Lens, în 2005, pe când era la CFR Cluj. Apoi, în turul III al aceleiași competiții, la Gloria Bistrița, a evoluat cu Atletico Madrid, 2-1 și 0-1.
”Ce adversari am avut atunci! Forlan, Aguero – avea doar 19 ani și o forță deja incredibilă, Maniche, Costinha… Uruguayanul e cel mai tare adversar pe care l-am avut în cariera mea. El a dat golul calificării spaniolilor!” – Dorin Toma
Cei mai puternici adversari din România: ”Dănciulescu, Niculescu, Vlădoiu. Atacanții mici, răi și rapizi erau coșmarul oricărui fundaș central”.
Idoli în carieră: ”Italienii Maldini și Baresi”.
Toma antrenează acum la Viitorul Ulmeni, locul 8 în liga a treia: ”Abia am promovat în liga a treia. Eu am venit de la FCM Baia Mare, unde am urcat în liga a doua și m-am bătut și la Liga I. Am dus echipa și la acel meci de Cupă cu Steaua, în nocturnă, cel mai important eveniment fotbalistic din oraș în ultimele decenii. La Ulmeni e bine, deși sunt aceleași probleme financiare ca peste tot. Am un lot tânăr, golgheter e Ardelean, 23 de ani, cu 7 goluri în tur”.
”Fotbalul din ultimii ani e în scădere. Nu mai sunt nici condiții. Peste 10 ani, în ritmul ăsta, n-o să mai fie nimic. O să vină maghiarii să investească bani și să ia juniorii talentați, cum fac deja la Miercurea-Ciuc. La Baia Mare, de exemplu, nu mai sunt nici juniori, sunt echipe de liga a treia la Recea și la Ulmeni, mai mare rușinea! Au fost mari probleme iarna asta, în Maramureș, Satu-Mare, Sălaj și Bistrița nu am găsit nici un teren sintetic să jucăm un amical. Ne deplasam la Cluj-Napoca pentru meciuri de pregătire”.
Toma are licența UEFA B, dar și un of: ”Până ajungi antrenor cu toate patalamalele faci 50 de ani! E prea mult. Eu m-am lăsat la 36 de ani, am făcut doi ani la UNEFS, mi-am luat licența B în trei ani…”.
Toma e sigur că CFR Cluj, fosta sa echipă, va intra în play-off și-și va reveni: ”Acum toate echipele sunt în insolovență. Nui vom mai avea nimic dacă nu se schimbă Legea Sportului”.