Aradeanul Lucian Dronca se afla de opt luni in Singapore si evolueaza la Woodlands Wellington FC. Fotbalistul roman a ales sa joace intr-o zona exotica, fiind obisnuit cu clima din Singapore, pentru ca inainte a evoluat patru ani in Malta, la Birkirkara.

Fostul component al “Batranei Doamne” UTA, grupare cu care a evoluat in anii ‘90 in Divizia A, a plecat din tara in urma cu zece ani, cand a avut o oferta de la Osijek. Povestea transferului lui Dronca de la UTA, in 1996, a lasat loc de multe interpretari, deoarece in folclor se povesteste ca Dan Ologeanu, presedintele de atunci al clubului, s-a intors de la Osijek cu o plasa de bani in urma transferului lui Dronca si al lui Dumitru Mitu, actualul fotbalist de la CFR Cluj.

UTA a luat de la Osijek o plasa de bani pentru el

“Am plecat la Osijek, dar nu am stat decat un sezon, pentru ca am suferit o accidentare urata, iar dupa refacere antrenorul mi-a spus ca nu mai conteaza pe mine”, isi aduce aminte Dronca. Acesta a ales sa evolueze tot in Croatia, la Istra Pula, iar mai apoi la Sisak. Satul de fotbalul croat, aradeanul s-a decis sa-si incerce norocul in fotbalul nemtesc, dar fara succes. Aflat la o grupare din liga a patra germana, Dronca a fost contactat de campioana Maltei, Birkirkara. “Era in 2001, vara, cand am primit telefonul. Am acceptat imediat”, a spus Dronca. Perioada petrecuta la Birkirkara a fost cea mai buna din cariera. Timp de patru ani a fost liderul gruparii din Malta.

A mai jucat in Germania si Malta

“Fotbalul de acolo nu este unul dezvoltat, dar nu este nici slab. Prin seriozitate si munca am reusit sa ma impun”, a recunoscut aradeanul. In cei patru ani petrecuti la Birkirkara, Dronca a fost declarat de doua ori cel mai bun fotbalist strain al campionatului si tot de atatea ori cel mai bun fundas, mai ales ca aradeanul s-a numarat si printre principalii marcatori ai echipei.

Anul trecut, in vara, a decis sa “testeze” si fotbalul din Singapore. Fostul antrenor al echipei Floriana din Malta era deja in Singapore si avea nevoie de un fundas. Cunoscandu-l pe Dronca, l-a sunat si aradeanul a acceptat imediat provocarea. “Karim Bencherifa ma cunostea bine din campionatul Maltei. Este un antrenor de origine marocana, bine pregatit profesional, desi nu are inca 40 de ani”, a explicat Dronca.

Republica Singapore, atestata istoric din secolul al III-lea, independenta din 1965, dupa ce s-a aflat sub portughezi, britanici sau japonezi, este un stat minuscul in sud-estul Asiei, alcatuit din mai multe insule. Singapore, situat in Peninsula Malaya, se afla la 137 km nord de Ecuator, are ca vecini in partea de sud Malaysia, iar in nord Indonezia.

Capitala Singapore este supranumita “Lion city”, de la cuvantul malaysian “singa”, care in traducere inseamna leu, si “pura”, corespondentul pentru oras. Se spune ca printul Sang Nila Utama a pus insulei acest nume dupa ce leul a fost prima creatura vie pe care a vazut-o! Fosta asezare de pescari, Singapore a devenit azi o tara-paradis. Scapat usor dupa inundatiile de anul trecut, Singapore ramane o destinatie exotica pentru multi europeni.

„Vreau sa ma stabilesc in Singapore”

Libertatea: Cum te-ai acomodat?
Lucian Dronca: A fost mai greu cu fusul orar, dar acum e bine, desi uneori cand avem antrenamente dorm pe mine.

Pe ce loc ati terminat sezonul?
Am incheiat pe pozitia a treia, un loc considerat bun de conducerea clubului. Am pierdut la limita, 3-2, finala Cupei. Woodlands Wellington a ajuns pentru prima data in ultimul act al competitiei, iar acest fapt a multumit sefii gruparii. In finala, eu am dat un gol, desi joc stoper.

Cati stranieri sunteti in lot?
In afara de mine mai exista un coreean, un australian si un camerunez. In acest sezon, avem ca obiective cupa si campionatul.

Cum sunt conditiile?
Sunt ceva de vis. Locuiesc intr-un cartier cu circuit inchis, unde am tot ce imi trebuie, de la piscina la terenuri de joaca pentru copii si multe altele.

Ce faci dupa ce te vei retrage?
Ma gandesc serios sa antrenez tot in Singapore. M-am indragostit de aceste locuri si e foarte posibil sa ma stabilesc aici.

Ra-Maar, adica „soare si mare”, este comoara familiei

Din familia Dronca face parte si Ra-Maar. Baietelul s-a nascut la 4 octombrie 2002, in perioada cand Lucian evolua la Birkirkara. “In Malta am avut parte de o mare frumoasa si mult soare. Ne-am gandit sa-l botezam atunci Ra-Maar, adica soare si mare. A fost ideea mea si a sotiei Carina”, a povestit Lucian. Altfel, piticul familiei a facut cunostinta cu primii fulgi de zapada abia in aceasta iarna, fiind foarte incantat. “Cat am jucat in Malta, nu am venit niciodata acasa, la Arad. Abia in decembrie am reusit, dupa multi ani, sa-mi petrec Sarbatorile cu parintii”, a spus fotbalistul aradean.

Dronca a avut in ultimul an de juniorat un grav accident la picior: “Am avut un meci la Hunedoara si am fost accidentat de portarul echipei mele la o iesire aiurea. Am stat luni bune in spital, fiind supus mai multor interventii chirurgicale. Cel mai mare ajutor a venit insa de la Duckadam, eroul de la Sevilla. El m-a ajutat sa ajung la Spitalul Militar din Bucuresti, acolo unde medicii mi-au salvat piciorul”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News