Din rechizitoriul citat de vremeanoua.ro reiese că şi infractorii aveau aceleași gusturi: din banii furaţi cumpărau lingouri de aur, tablouri și ceasuri de lux. În locuintele lor, la percheziţii s-au gãsit sume mici de ordinul zecilor de mii de euro, comparativ cu dimensiunile tunurilor date.
”Bârladul a devenit din cel mai sărac oraş al țării (vă amintiti că fostul primar, Titi Constantinescu, acum și el infractor, spunea că avem cel mai mic PIB pe cap de locuitor din România), un centru al unei rețele de mafioți cu care s-au înhăitat și doi polițisti din IPJ Vaslui. În urma acțiunii DIICOT din 26 aprilie, a ieșit la iveală un lucru tulburător: dintre cei 13 membri arestați ai rețelei care clona carduri nouă sunt din Bârlad”, scrie Vremea Nouă. Între ei, fotbalistul Bogdan Ghiceanu, personaj care participă și în emisiunea Antenei 1, Insula iubirii.
Toţi au primit mandate de arestare pentru 30 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată. Sunt infracţiuni grave, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de cinci ani ori mai mult.
În referatul pe care procurorii DIICOT l-au prezentat pentru a-și motiva solicitarea privind arestarea preventivă a rețelei se fac multe referiri la felul cum acționa banda respectivă, cu sediul la Bârlad. Anchetatorii au ajuns la concluzia că, în perioada februarie – decembrie 2013, grupul infracțional organizat, format din peste 50 de persoane, cetățeni români și străini, a efectuat retrageri frauduloase de numerar (peste 34.000 de operațiuni), în 24 de state, respectiv SUA, Belgia, Canada, Columbia, Republica Dominicanã, Egipt, Estonia, Germania, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Malaezia, Mexic, Pakistan, România, Rusia, Spania, Sri Lanka, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, în valoare de peste 15.000.000 de dolari. Grupul infracțional a acționat în același mod la data de 2 decembrie 2013, în România, reușind să efectueze 4.200 de retrageri frauduloase, în valoare de 5.000.000 de USD, de la ATM-uri ale unor instituții bancare din 15 orațe. Totodatã, la data de 20 februarie 2013, a fost retrasă din Japonia de către aceiași membri ai grupării suma de 9.000.000 USD”, conform anchetatorilor. “De asemenea, Banca Muscat din Oman a comunicat ca în ziua de 20.02.2013 au fost fraudate mai multe carduri emise de bancă, fiind retrasă suma de peste 38.000.000 USD, din aproximativ 25 de tari, inclusiv România”, se precizeazã în referatul DIICOT mentionat.
Cum opera rețeaua: telefoane, cartele SIM, șapcă pe ochi…
“Liderul grupării analizate, numitul Șerban Gabriel, a multiplicat cardurile contrafãcute si le-a înmânat către mai multe persoane din grupare pentru a retrage numerar… Membrii grupării s-au deplasat în Italia, în scopul efectuării unor retrageri frauduloase de numerar… În apropiere de ieșirea din Ungaria, la o benzinărie s-au mai întâlnit cu numitul Ghiceanu Bogdan Ionuț (foto jos), care conducea un autoturism având un număr de înmatriculare neidentificat până în prezent… Au fost în Slovenia și în Italia, la Milano, unde, pe data de 30.11.2013, au fost identificate operațiuni frauduloase efectuate cu carduri bancare… Șerban Gabriel este cel care a inițiat și coordonat activitatea infracționalã, apelând la toate persoanele de încredere din cercul său relațional, pretabile în a săvârși astfel de infracțiuni. Astfel, au instruit persoanele apropiate lor privind racolarea unor alte persoane care să participe în data de 02.12.2013 la retragerile de numerar de la ATM-uri, fiindu-le furnizate carduri clonate, coduri PIN aferente, telefoane mobile și cartele SIM (ce au fost utilizate exclusiv pentru comunicări de tip SMS), precum și elemente de vestimentație care să fie utilizate pentru a nu fi indentificați în imagini (ochelari, fulare, căciuli, șepci, etc.)”, spun în continuare procurorii DIICOT.
O parte dintre sumele de bani au fost investite în achiziționarea de imobile de lux în centre rezidențiale din București, Constanța și Bârlad, pentru care au achitat sume mari de bani, dar s-au folosit de numele altor persoane.
2,3 kg de aur, 4 monde, tablouri, ceas Hamilton
Cu ocazia perchezitiilor domiciliare la adresele celor 13 arestați preventiv au fost ridicate2,3 kg. aur și 4 monede de aur, tablouri si un ceas Hamilton etc. Vă spune ceva numele ministrului Darius Vâlcov?!