UPDATE: Militarii care au participat la Jocurile Invictus din Canada au fost primiți la Ministerul Apărării Naționale, în cadrul unei ceremonii speciale la care au participat ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.
După ceremonia de la MApN, eroii de la Jocurile Invictus au mers la Palatul Parlamentului, unde au fost primiți de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
Primiți cu aplauze și steaguri tricolore la Aeroport
Lotul României s-a întors din Canada cu un avion militar. Terminalul sosiri de la Aeroportul Henri Coandă a fost plin de susținătorii mișcării Invictus, dar și de familiile celor 15 militari eroi. Plutonierul Ionuț Butoiu a fost cuprins de emoții atunci când și-a revăzut familia. Sora lui, Alina, și fiica sa, Iulia, au venit să-l aplaude.
”Ca să ajungi aici trebuie să treci prin foarte multe suferințe, foarte multe ore de antrenament. Foarte greu. Am stat departe de familie. De luni și până vineri stăteam în București. Eu sunt din Câmpulung Muscel. Uneori mai venea soția, alteori nu. La un moment dat fetița mi-a spus: Vara acesta n-am avut părinți”, își amintește Ionuț Butoiu, dublu medaliat la Jocurile Invictus din Canada.
Militarul a fost grav rănit în 2008, în Afganistan. Explozia unei mașini capcană i-a fracturat coloana și l-a țintuit pe viață într-un scaun cu rotile. Ionuț Butoi a câștigat lupta cu moartea și a reușit o performanță sportivă care i-a lăsat cu gura căscată pe competitori.
„Am avut finala la simplu cu americanul care avea 15 ani de tras cu arcul și performa în Las Vegas pe foarte mulți bani. Nu se aștepta să aibă un adversar așa de puternic. Am făcut o greșeală în finală. A fost prima mea finală de mare importanță. Am numărat greșit țintele pentru că plecam de sus în jos”, a povestit Ionuț la întoarcerea acasă.
Medalia de argint obținută de plutonierul Butoiu a fost doar începutul. Tot la tir cu arcul, dar la faza pe echipe, România a câștigat aurul.
”Sunt unul dintre invictuși. Cel mai bătrân. Această medalie nu-l reprezintă pe colonelul în retragere Petruț, ci reprezintă echipa Invictus România, echipa de arc”, a spus colonelul Dorin Petruț, militar rănit în Irak, în 2007, după explozia unei rachete trase de inamic.
Voință de fier
Maiorul Laurențiu Șerban a reușit să câștige medalia de bronz la atletism, proba 1500 de metri. A fost prima reușită a echipei României. În 2006, militarului i-a fost amputată o parte din piciorul drept. A călcat pe un dispozitiv exploziv improvizat în Afganistan. A fost cea mai neagră zi din viața lui, dar a mers mai departe, iar astăzi este unul dintre câștigătorii Invictus Games.
”Proba de 1500 de metri este proba la care mă așteptam să iau o medalie. Surpriza a fost, totuși, să câștig medalia de bronz. Faptul că eu am avut prima medalie la acest concurs cred că a fost un imbold pentru ei să dea tot ce au avut mai bun. ”, spune Laurențiu Șerban.
La Jocurile Invictus au participat 550 de militari răniți în teatrele de război din 17 țări. Laurențiu spune că și reușitele lor l-au motivat să meargă mai departe:
::placeholdeR–>
Ionuț Paraschiva, rănit în 2009 în Afganistan, a reușit să obțină locul cinci la canotaj în sală. O performanță uriașă pentru el, mai ales că a avut numai patru luni la dispoziție să se pregătească. Ionuț a stat două luni în comă și dă dovadă de o voință de fier.