Climb Again ajunge în Maroc, într-o demonstrație de escaladă pentru persoanele cu nevoi speciale. Doi alpiniști cu dizabilități fizice au plecat într-o expediție în Maroc, unde vor încerca să escaladeze un perete de 700 de metri în Munții Atlas.
Steagul pe care îl vor înfige în top este al Climb Again, iar cauza pe care românul Claudiu Miu și indianul Hargurvarinder Singh Jaggi o sprijină în acest demers este aducerea escaladei mai aproape de persoanele cu nevoi speciale. Călătoria celor doi a început pe 1 septembrie, iar ascensiunea propriu-zisă se întâmplă în intervalul 4-5 septembrie, cu plecare din Taghia. Expediția este organizată de Alpine Style Expeditions pentru Climb Again, cu susținerea esențială a Asociațiilor Hope and Homes for Children România și ASSOC Baia Mare.
Claudiu Miu este fost campion multinațional și balcanic la escaladă și președinte al Asociației Climb Again. După câțiva ani în care boala Lyme și poliartrita asociată i-au redus mult din capacitățile motorii, Claudiu a luptat până la o recuperare aproape completă, care azi îi permite să se cațere și să predea din nou escalada. Climb Again este azi răsplata pe care Claudiu vrea să o lase comunității care l-a susținut atât de mult în anii din urmă, și soluția pentru a schimba perspectiva celor care și-au pierdut speranța într-o viață normală.
Hargurvarinder Singh Jaggi, originar din Kapurthala, Punjab, India, s-a născut cu o malformație congenitală care a împiedicat dezvoltarea normală a cotului, umărului și a unui deget de la mâna stângă. Cu toate acestea, Jaggi este un model de perseverență și optimism – pe lângă faptul că profesează avocatura și conduce un mic birou în New Delhi, indianul și-a depășit condiția fizică și se poate lăuda azi cu atingerea unor vârfuri de peste 6000 de metri.
Expediția în Maroc e guvernată de dorința unei expuneri sporite, inclusiv la nivel internațional, pentru cauza care îi aduce laolaltă pe Claudiu și Jaggi – îmbunătățirea calității vieții și creșterea independenței în cazul persoanelor cu nevoi speciale. Alături de ei va fi Nora Dorian, cățărătoare și cineastă reputată în comunitatea alpiniștilor, care va documenta întreaga expediție și va realiza un film despre cei doi și despre felul în care cățăratul poate ajuta oamenii cu nevoi speciale.
În România, persoanele cu nevoi speciale încearcă să se descurce într-un sistem social care nu îi protejează pe deplin și nu le oferă suficiente resurse pentru o viață normală. Încă din anii de școală, copiii cu deficiențe întâmpină probleme de integrare – activitățile școlare și ședintele de consiliere nu sunt suficiente pentru dezvoltarea lor fizică, socială și emoțională, iar de cele mai multe ori nu au posibilitatea să practice vreun sport.
Asociația Climb Again a apărut tocmai din nevoia de a rezolva parte din aceste piedici. Escalada ar putea veni în întâmpinarea multora dintre nevoile celor mici – acest sport oferă posibilitatea dezvoltării personale, activării propriilor resurse pentru schimbarea perspectivelor, dezvoltă încrederea în sine și contribuie la atingerea succesului. Rezolvarea unei probleme, găsirea celei mai ușoare variante de a termina un traseu, depășirea obstacolelor, toate acestea construiesc sentimentul de împlinire al celui care ajunge sus și se pot transforma într-o poveste de succes pentru un tânăr cu nevoi speciale.
Dor Popescu, de 11 ani, a reușit ascensiunea pe Sabalan
Dor Geta Popescu, alpinistă în vârstă de doar 11 ani, legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine, a reușit ascensiunea pe Muntele Sabalan, înalt de 4.811 m, al doilea vulcan ca înălțime din Iran, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
La numai cinci zile de la ascensiunea pe Damavand (5.671 m), cel mai înalt vulcan al Asiei, Dor Geta Popescu a reușit un nou record de vârstă, precizează sursa.
Plecarea din tabăra superioară, aflată la 3.500 m altitudine, a avut loc la ora 6 dimineața și, după o ascensiune de 4 ore și 50 de minute, în jurul orei locale 10,50, Altitude Expeditions Team, divizia de munți înalți a Clubului Sportiv Montan Altitudine, a atins Vârful Sabalan, punctul cel mai înalt al craterului vulcanului de 4.811 m. În cadrul echipei, Geta s-a remarcat prin tenacitate, determinare și o bună pregătire fizică, elemente ce au făcut posibilă realizarea celor două recorduri de vârsta în cadrul expediției din Iran, se mai arată în comunicat.
Dor Geta Popescu este sportivă a Federației Române de Alpinism și Escaladă și în august 2013, la vârsta de 10 ani, a realizat un record mondial de vârstă pe Muntele Ararat — 5.137 m. Ca și pentru sora ei, cunoscuta alpinistă Crina Coco Popescu, locul antrenamentelor, testelor și deciziilor pentru expedițiile în munți înalți ale Getei este Circuitul ”7 Munți din Grădina Carpaților”, a cărui laureată este în anii 2013 și 2014, pentru parcursurile de iarnă, și a celui de 7 munți în 7 zile.
Dor Geta Popescu și Altitude Expeditions Team se vor întoarce în țară miercuri, la ora 20,50, pe Aeroportul Internațional ”Henri Coandă”.