”Sistemul permite derapajele echipelor mari”
Că tot vorbim de minuni, să semnalăm succesul Letoniei în fața Slovacei (5-3) și succesul greu al Cehiei în fața Danemarcei, 1-1, 2-1 după lovituri de departajare. Peste toate, incredibilul succes al liliputanei Franța, 2-1 cu imensa Rusie, principala favorită la câștigarea trofeului. O explicație a ”bombei” o dă Stăncescu: ”Rușii, canadienii, favoriții, își mai permit câte un pas greșit, mai ies la câte o cârciumă după jocuri. Noul sistem, două grupe de câte 8 echipe, cu 7 meciuri de fiecare, și cu 4 calificate în sferturi, le permite giganților și derapaje din acestea”.
Doar 20.000 de jucători legitimați
Una peste alta, a fost primul succes al Franței în istorie contra Rusiei (inclusiv URSS). Campioană europeană în 1924, Franța a cam dispărut din hochei după 1945. Inclusiv de la Olimpiadă, unde ultima oară a fost în 2002 (și va lipsi și-n 2014). ”La Mondiale, n-am mai fost în sferturi de 18 ani”, observă ”LEquipe”. Cu doar 20.000 de jucători legitimați (Canada are 620.000, de exemplu), hocheiul francez a fost în cădere în ultimii ani. Federația a spus ”nu” naturalizărilor, susțin că nu așa se poate progresa. În actualul lot, sunt doar doi jucători cu origini canadiene, Desrosiers și Roussel. Și doar doi băieți au simțit cum e să joci în NHL, portarul Huet (2004-2010) și Roussel, din acest sezon. Chiar el a adus victoria cu rușii, 2-1 în minutul 37.
Eroul-debutant!
Incredibil a fost și că succesul a fost obținut grație unei prestații memorabile a portarului Florian Hardy (28), 29 de parade salvatoare, debutant la CM din cauza accidentărilor ”pensionarilor” Huet (40 de ani) și Lhenry (38 de ani)! Mai mult, Stepahen da Costa, de la Ottawa, nu a putut onora convocarea, iar căpitanul Laurent Meunier a venit direct la meci de la Geneva, unde o asistase pe soția sa la naștere!
Celelate 6 ”miracole” din istoria hocheiului pe gheață
1977/ CM: ROMÂNIA – SUA 5-4/ naționala de hochei pe gheață a României învinge cu 5-4 (Pisaru, Tureanu – 2, Varga, Gal) pe profesioniștii nord-americani la Campionatul Mondial, grupa A. A fost singura prezență a tricolorilor în elita mondială. Românii mergeau atunci și la Olimpiade.
1980: JO: SUA – URSS 4-3/ reprezentativa SUA, de data asta alcătuită doar din jucători de colegiu, învinge cu 4-3, prin reușita decisivă a lui Mike Eruzione, supertrupa URSS, din care se distingeau Harlamov, Boris Mihailov, Vladimir Krutov sau Sergei Makarov.
2000 – CM/ Rusia lui Pavel Bure, Iașin și Gonciar a pierdut trei meciuri la Mondialul găzduit chiar de Skt. Petersburg, 2-3 cu Elveția și Letonia, 0-1 cu Belarus!
2002 – JO: BELARUS – SUEDIA 4-3/ Suedia se calificase în faza a doua cu trei victorii și nimeni nu se aștepta ca ”Tre Kronor” să fie învinsă de Belarus. Și, totuși,”rușii albi” au învins cu 4-3 echipa lui Salo, Sundin sau Naslund!
2006 – JO: ELVEȚIA – CANADA 2-0/ Paul Di Petro, cu două goluri, și portarul Martin Gerber, cu 49 de parade salvatoare, au asigurat succesul helveților, primul din istorie în 86 de ani de meciuri directe.
1996 – CM: CEHIA – GERMANIA 1-7/ Echipa lui Lukas Bukac, din care făceau parte celebrii Jaromir Jagr, Robert Reichel sau Petr Nedved, a fost umilită de Germania, scor 1-7!