Alina Dincă (21 de ani) este una dintre sportivele care apar an de an în topurile ce reunesc cele mai bune jucătoare de rugby din România. Anul trecut, ea a fost a treia între sportivii clubului “U” Cluj.

”Pe plan sportiv, mi-aș dori foarte mult să ajung cu naționala în Top 12 european și să obținem calificarea la JO din 2016. Iar cu echipa de club, visez să câștigăm campionatul”,, a declarat superba aripă pentru site-ul zerofotbal.ro.

Alina Dincă, pe vremea când juca la echipa Agronomiei.

 

Naționala României (aici într-o poză din 2012 – Alina Dinca e blonda din rândul de jos) a terminat pe trei CE Divizia A, de la Bergen, Norvegia. ”Ghindele” visează la Olimpiadă.

”În ceea ce privește studiile, prioritatea mea este să-mi iau licența și apoi să intru la master”, afirmă cea care îmbină atletismul, aruncarea suliței cu rugby-ul și totul iese atât de bine!

”Nu consider rugby-ul un sport dur. Este un joc spectaculos, în care nu se caută neapărat contactul, ci ocolirea adversarului în viteză și găsirea soluțiilor cât mai rapid”, mai spune jucătoarea de la Cluj-Napoca.

Interviu integral poate fi citit AICI.

Alina, într-un meci al naționalei.

Alina, în echipamentul echipei clujene.

Scurt istoric

Primul turneu de rugby rezervat echipelor feminine a fost organizat la Gura Humorului, de către clubul Domus sustinut de George Straton. La el au participat Venus Piatra Neamț, prima echipă feminină de rugby de la noi, și o grupare din Iași, animată de fostul internațional Florescu.

La vremea aceea exista un curent la noi potrivit căruia fetele/femeile n-au ce căuta în sportul cu balonul oval. Se spunea că reprezentantele sexului frumos nu sunt făcute pentru un sport atât de aspru, de contact. Erau însă și oameni care încercau să deschidă porțile rugby-ului, un sport încă atât de conservator, fetelor.

Astazi, în România se joacă rugby și de către fete. Avem echipa națională de rugby în 7, iar părerea că sportul cu balonul oval nu este pentru fete a fost infirmată.

Articol despre primul meci de rugby feminin în România, semnat de Marian Burlacu, redactor acum la Libertatea. Textul a apărut în ProSport, în 1998.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News