Pentru tehnician, succesul elevei sale este o surpriză: „Alexia nu mai jucase niciodată pe iarbă. Niciun meci, niciun antrenament! Câștigarea unui turneu de Mare Șlem era unul dintre obiectivele noastre, dar nu ne gândeam să-l realizăm anul acesta, ci peste un an, cel târziu doi. Ne gândeam la Roland Garros, pe zgură”.
Gabi Caloian ponderează entuziasmul creat după finala românească U14 de la Wimbledon, unde Alexia Tatu a bătut-o pe compatrioata Andreea Soare, de la CS Medgidia.
„Alexia nu e un produs al sistemului din România. Nicidecum. Și munca mea, și munca lui Andrei Baciu, antrenorul Andreei Soare, și a fetelor sunt cazuri particulare. Și dacă mai sunt junioare bune sunt cazuri particulare”, spune tehnicianul buzoian.
Sistemul din România nu ajută cu absolut nimic. Sunt multe, sunt foarte multe. Din păcate, până acum nu ne-a auzit nimeni. Poate de-acum încolo se va ține cont și de părerea altora. Nu neapărat de mine, nu mă consider un specialist, dar sunt un antrenor care îmi fac treaba și nimic mai mult.
Gabriel Caloian:
„Federația Română de Tenis nu ajută cu nimic sportivii, absolut nimic, nicio minge, nicio rachetă! Dacă vă spun nimic, înseamnă nimic. Cu scuzele de rigoare pentru cei care conduc Federația că, deși avem o relație de colaborare, e doar talentul fetelor, munca noastră a antrenorilor, a tuturor, și a suportului oferit de părinții copiilor”, completează Caloian.
Trofeul va fi primit prin curierat
Cheltuielile, inclusiv participarea la turneele din străinătate, minimum 20.000 de euro pe an, sunt suportate de părinți și de sponsori.
„Trofeul a rămas la Wimbledon, să graveze pe el numele Alexei. A trebui să plecăm imediat după finală, pentru că aveam avion, iar organizatorii au personalizat toate trofeele câștigătorilor după finala lui Djokovic. Așteptăm să ne trimită trofeul zilele următoare, prin curierat”, a mai declarat antrenorul Gabi Caloian.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6