Portarul Stelei, Helmuth Duckadam, a intrat în legendă, fiind primul goalkeeper din istoria fotbalului care a apărat toate penaltyurile într-o finală de cupă europeană.
Cu doi ani înaintea finalei, Florin Halagian a fost tehnicianul roş-albaştrilor, timp de 4 luni, în perioada iunie-octombrie 1984 şi a fost înlocuit cu cel care urma să câştige Cupa din postura de antrenor al ”militarilor”, Emeric Ienei.
Ienei dezvăluie persoana care l-a ajutat pe Halagian să ajungă la Steaua şi oamenii care au avut un rol esenţial în formarea acelei echipe. De asemenea, nea Imi a precizat motivul pentru care a fost demis de la Steaua, vorbeşte despre conflictul de interese dintre Reghecampf şi sotia sa din perioada în care acesta a fost antrenorul Stelei şi ia atitudine vizavi de supărarea lui Halagian referitoare poziţia lui Ienei şi a lui Ion Alecsandrescu faţă de contribuţia sa la câştigarea CCE.
SportNews.ro: Florin Halagian a declarat că, până în 1984, când a venit ca ”principal” pe Ghencea, a trimis şi recomandat şi alţi fotbalişti celor de la Steaua, care tot insistau să-l aducă de la Scorniceşti: Piţurcă, în primul rînd, Petcu, Eduard, Tătăran.
Emeric Ienei: Această polemică a început să mă irite. Dacă cineva sună la UEFA şi întreabă cine a fost antrenorul câştigătoare Cupei Campionilor în 1986, răspunsul este foarte simplu: Emeric Ienei. Orice antrenor moşteneşte o echipă, un grup de jucători, important este cum îi pui în valoare. Pe Piţurcă l-a adus pentru că l-a avut jucător la FC Olt. El a ajuns la FC Olt pentru că era în relaţii cu Ilie Ceauşescu, al cărui cumnat era la Scorniceşti. Ceilalţi trei, Petcu, Eduard, Tătăran erau rezerve.
Dînsul a dezvăluit că l-a mai adus pe Bărbulescu.
E o minciună! Pe Bărbulescu l-au luat de pe aeroportul Băneasa, după ce aterizase de la Constanţa.
A mai spus că i-a adus şi pe Bumbescu, Boloni, Stângaciu şi Marin Radu II.
Păi, să-i luăm pe rând. Pe Bumbescu l-a adus de la FC Olt în 1983, ca şi în cazul lui Piţurcă, datorită faptului că îi fusese jucător. Boloni mi-a fost nu numai jucător, ci şi prieten. Cu el vorbesc în trei limbi: română, maghiară şi franceză. Cu un an înainte să vină la Steaua, el era în armată şi a spus că nu vine în acel moment. Eu l-am convins să vină. Radu II a fost rezerva lui Lăcătuş. Stângaciu a fost şi el rezervă.
Atunci, cine are meritul creării acelei super-echipe?
Cel mai mare merit îl au Valentin Ceauşescu şi Ion Alecsandrescu, care au avut grijă să aducă cei mai buni jucători. Apoi antrenorii, într-adevăr Halagian a adus câţiva jucători, dar important este cine a ştiut să-i pună în valoare. Cei patru jucători aduşi de Halagian au trebuit să se acomodeze în echipă. Eu am fost cel care a adus prima dată acest stil de joc bazat pe presing , posesia mingii şi jocul dintr-o bucată şi ceream anumiţi jucători de valoare.
De ce credeţi că Halagian îşi arogă meritul creării Stelei `86?
Nu ştiu. Eu nu sunt samsar de jucători. Sunt antrenori care câştigă nişte bani din vânzarea de jucători. Cel mai bun exemplu este antrenorul Stelei. În perioada în care Reghecampf era antrenorul Stelei, nu era normal ca soţia acestuia să fie impresarul a nouă jucători ai echipei din Ghencea. Era un conflict de interese. A fost cea mai mare greşeală pe care a făcut-o Reghe.
Aţi fost antrenorul Stelei în mai multe perioade şi aţi fost demis la un moment dat. Care a fost motivul?
După două perioade din anii `70, am fost dat afară după ce am câştigat titlul în 1978 la golaveraj. Am revenit la Steaua în sezonul 1983-1984. Probabil că motivul a fost numele. Fiind de origine maghiară, numele meu a deranjat pe cei din conducerea partidului la acea vreme.
Halagian a mai fost nemulţumit că dumneavoastră şi Ion Alecsandrescu nu aţi apreciat contribuţia acestuia la câştigarea Cupei Campionilor.
De ce trebuia să îi mulţumim? El a stat 4 luni la echipă, mai mult le-a antrenat pe FC Argeş şi FC Olt. Antrenorii sunt trecători, jucătorii la fel. Sunt atâţia antrenori care preiau jucători. Reghecampf n-a preluat jucători? Asta nu ştirbeşte din meritele sale. Şi ale preparatorului fizic, Thomas Neubert. Contribuţia unui preparator fizic este foarte importantă. Cel mai bun exemplu este cel al preparatorului nostru, Florentin Marinescu, un profesionist desăvârşit, a cărei contribuţie la performanţa de la Sevilla a fost esenţială.