Generaţia 2000-2001 de la FC Braşov, care a reuşit cea mai importantă performanţă a fotbalului braşovean după 90, clasarea pe podiumul Ligii I şi calificarea în Cupa UEFA, s-a reunit joi seară într-un restaurant din orașul de sub Tâmpa.
”Dacă aş caracteriza în două cuvinte generaţia 2000-2001 aş spune doar atât: valoare şi caractere“, spune Marian Ivan, pentru monitorulexpres, unul dintre liderii acelui grup, despre care este convins că se putea bate chiar la cîştigarea titlului
În 2016 se împlinesc 15 ani de la ultima mare performanţă a „stegarilor“: calificarea în Cupa UEFA. O generaţie de excepţie, cu Marian Ivan, Isăilă, Andraşi, Vasc şi Bodea, liderii grupului, reuşea un loc trei în sezonul 2000-2001, iar Braşovul revenea în circuitul european după o pauză de 27 de ani. Anii au trecut, iar fotbalul braşovean a mai avut de atunci puţine momente în care a mai contat cu adevărat în fotbalul românesc. A mai fost un loc 4 în ediţia 2002-2003, apoi două semifinale de Cupa României, ambele pierdute, cîteva meciuri memorabile cu Steaua, Dinamo, Rapid, Craiova şi Timişoara, în rest clasări modeste în Liga I, iar dezastrul a fost desăvîrşit în vară cînd echipa a retrogradat în Liga a 2-a. Consecinţa: o mulţime de probleme, tribunele sînt dezolant de goale, iar drumul spre Liga I pare a fi mai anevoios decît s-ar fi crezut.
”Din păcate, sînt cîţiva oameni din familia «stegarilor» care au plecat prematur dintre noi: «tata Ucu», Dossey, Drăgan, Măuţă, Iosif Kovacs, Ion Stoian ”Ţîcă“… Vom păstra un moment de reculegere în memoria lor. Vreau ca această întîlnire să o facem de acum încolo în fiecare an şi poate la vară vom reveni şi pe Stadionul Tineretului pentru un meci demonstrativ. Aş vrea ca acest eveniment să aibă loc în 2016 odată cu promovarea echipei în Liga I, pentru că acolo este locul lui FC Braşov”.
La British Pub au fost fi prezenţi majoritatea colegilor lui Ivan, printre care Isăilă, Vasc, Bodea, Buta, Sandu Andraşi, Cocan, Cozma, Buga, antrenorii Gabi Stan, Adrian Hârlab şi Andrei Şanta, medicii Rareş Bîrlă şi Gheorghe Popa, dar şi foşti sau actuali oficiali de la FC Braşov. Din diferite motive, la eveniment nu au putut fi prezenţi Mihai Stere, Marcel Şandor şi fraţii Aurel şi Vasile Ghindaru.
Din generaţia ”stegarilor“ din 2000-2001, Mugurel Buga este singurul jucător aflat încă în activitate.
Pescaru, Gyorffy şi Naghi, invitaţi de onoare
Pe lîngă colegii săi din generaţia 2000-2001, Marian Ivan a invitat la acest eveniment şi trei foste mari glorii ale ”stegarilor“ din anii 70 şi 80: Nicolae Pescaru, Csaba Gyorffy şi Ioan Naghi. ”Pescaru, Gyorffy şi Naghi sînt monumente pentru fotbalul braşovean şi ne-am gîndit să-i invităm pentru că vrem să facem o punte între generaţii. Trebuie să învăţăm să ne respectăm valorile şi mă bucur că toţi trei au acceptat invitaţia. Sigur, mai sînt şi alţi foşti mari jucători care au făcut ceva pentru FC Braşov şi îmi doresc ca anul viitor să fim mult mai mulţi“, a precizat fostul golgheter al ”stegarilor“.
Primul transfer important din era Neculaie
La finalul turului campionatului ediţiei 2000-2001, Marian Ivan pleca în China, asta după ce chinezii plăteau în conturile grupării braşovene circa 100.000 de dolari, o sumă importantă la acea vreme. ”Chinezii au insistat pentru transfer şi au ajuns la un acord cu şefii clubului. Pot spune că eu am fost primul transfer important al echipei preluate în 99 de Ioan Neculaie. Nu ştiu exact suma, dar au fost mulţi bani la mijloc“, îşi aminteşte Marian Ivan povestea transferului în China.
Patronul Ioan Neculaie a răbufnit
Ioan Neculaie s-a trezit din somnolenţă şi a ieşit la rampă cu declaraţii incendiare. Patronul ”stegarilor“ spune că FC Brașov nu a mai reuşit să facă performanţă în ultimul de deceniu, pentru că guvernanţii nu s-au sinchisit să facă ceva pentru sportul de performanţă, iar autoritățile locale nu l-au ajutat cu absolut nimic! Mai mult, Neculaie laudă din toate puterile acţiunile DNA-ului din ultimul an pentru că ”altfel rămîneam fără ţară“: ”De-a lungul celor aproape 17 ani de când am preluat eu echipa, majoritatea cluburilor care au reuşit ceva în fotbal au avut probleme mari cu legea, iar patronii lor au intrat în puşcărie. Noi nu am avut asemenea probleme, dar nu am mai putut accede la marea performanţă din „cauza” corectitudinii noastre. Nici un guvern în cei 17 ani de cînd sunt eu la FC Braşov nu s-a sinchisit să facă ceva pentru sportul românesc. Mai răsare, ici colo, cîte un sportiv de mare performanţă, cîte o echipă umflată cu pompa, care face ceva performanţă, dar care apoi dispare. Guvernanţii noştri nu îşi apleacă privirea asupra sportului aşa cum o fac ţările cu un fotbal dezvoltat. Din păcate, în cei 17 ani, Primăria şi Consiliul Judeţean nu ne-au ajutat cu nimic, ba mai mult au încercat să ne termine. Nu au reuşit fiindcă şi-au făcut de lucru cu un tip încăpăţînat cum sunt eu. Din fericire pentru mine şi din păcate pentru ei, eu nu am un contract de un leu cu Primăria Braşov sau cu Consiliul Judeţean. Nu am luat nici o lucrare, am doar contracte între firme private, aşa am ştiut eu să fac industrie. Singurul contract mare l-am avut cu armata americană, care ne-a dat 300 de milioane de dolari. Cu statul român nu am nici un contract. Mă bucur de acţiunile DNA-ului, altfel rămâneam fără ţară. Dacă mai dura un an sau doi eram fiii ploii, chiar rămîneam fără ţară, nu mai rămînea nimic din ea. Aşa ca ar trebui să le mulţumim celor de la DNA“, a declarat Ioan Neculaie, care a fost prezent, joi seara, la întîlnirea generaţiei stegarilor din sezonul 2000-2001.