GALERIE FOTO / Generaţia de Aur a luat la mişto naţionala: „Aici sunt fotbaliştii”!
Fotbalul românesc a renunţat, pentru câteva ore, la încrâncenare, huiduieli şi la scandal, pentru a redeveni zona care produce bucurie. În timp ce un meci al naţionalei a strâns câteva sute de oameni în Elveţia (1-0 cu Albania), o partidă cu scop caritabil între „U” Cluj anii 90-95 şi Generaţia de Aur (botezata Nationala de Aur), pe „Cluj Arena”, a adunat 5.000 de persoane. Motiv de glume la banchetul de după meci: „Aici sunt fotbaliştii, oamenii de fotbal sunt acolo!„.
Generaţia de Aur, cea despre care preşedintele nevalidat Răzvan Burleanu nu vrea să audă şi nu ştie cum să facă mai bine să scape de ea, a fost reprezentată de Stelea, Ştefan Preda, Daniel Prodan, Leo Grozavu, Dorinel Munteanu, Ionel Ganea, Costel Gâlcă, Iosif Rotariu, Ilie Lazăr, Adi Ilie.
Cei mai de succes tricolori n-au avut antrenor, directorul tehnic Anghel Iordănescu fiind ocupat să-i dea pase lui Răzvan Burleanu în turneul din Elveţia. Universitatea Cluj anii 90-95 l-a avut pe bancă pe Remus Vlad, iar pe teren pe Zoltan Ritli, Vasile Brătianu, Marius Popescu, Marius Predatu, Cristi Pojar, Stelian Gherman, Vasile Jula, Feri Dican si Horaţiu Cioloboc.
Tricolorii au facut instructţe cu „şepcile rosii”, 10-1, goluri Adi Ilie (3), Ionel Ganea (2), Iosif Rotariu, Costel Gâlcă, Ilie Lazăr, Dorinel Munteanu şi Bogdan Stelea.
Stelea, primul gol la naţională
„Arnold” a început meciul ca titular între buturi, dar după pauză, după ce i-a lăsat locul în poartă lui Fane Preda, a revenit pe teren, însă în atac, luându-i locul lui Adi Ilie. Selecţionerul de la tineret a punctat cu o lovitură de cap, acesta fiind primul gol la naţională (în meciurile oficiale, raportul selecţii-goluri era 91-0). Stelea ar fi vrut să vină la Cluj cu motocicleta, dar l-a speriat vremea ploioasă.
La 52 de ani, Iosif Rotariu este încă „verde”. A explicat cum se menţine: „Peste tot pe unde am antrenat am fost antrenor secund şi am executat exerciţiile cot la cot cu jucătorii”.
Greul tricolorilor l-au dus uşureii Costel Gâlcă, Iosif Rotariu şi Adi Ilie, dar nici plinuţii Daniel Prodan (cel care a purtat banderola de căpitan), Ionel Ganea, şi Dorinel Munteanu nu s-au făcut de râs. Adi Ilie n-a oferit declaraţii nici la un meci caritabil, menţinându-şi decizia de a nu mai dialoga cu presa. În timpul jocului, două mirese şi-au făcut prezenţa pe stadion, spre deliciul asistenţei. În vestiarul naţionalei a intrat şi părintele Crişan, duhovnicul Generaţiei de Aur, care a adus la meci copiii pe care-i îngrijeşte la Mănăstirea Dumbrava.
Brătianu s-a întors acasă
La „U” Cluj, atracţia jocului a fost uriaşul Vasile Brătianu – poreclit „Pluto”, repatriat din Italia. Fostul stoper de la Dinamo s-a retras acasă, în Brăila. „Nu mai puteam sta în Italia. Fiul meu a terminat facultatea şi a trebuit să venim. Antrenez o grupă de copii la o şcoală de fotbal din Brăila, Luceafarul”. Brătianu era protagosnistul glumelor, pe când era la Dinamo, datorită înălţimii sale. „Nea Nelu, dă-mi-l pe Brătianu, că n-am antenă acasă”, îi strigau spectatorii antrenorului Ion Moldovan.