Lucrarea are forma unei porți uriașe care amintește de toate golurile marcate de Generația de Aur pentru naționala de fotbal a României și va fi amplasată în sensul giratoriu din capătul străzii Maior Coravu.

Monumentul dedicat Generatiei de Aur FOTO Vlad Chirea

„Pentru România, rezultatele din fotbal au fost, mai ales în perioada gri a anilor `90, fereastra către liga mare a performantei de afară. Pentru copiii acelor vremuri, Generația de Aur ne-a transmis un lucru simplu, dar extrem de important – că se poate! (…) Acest monument este și al tuturor celor care au ieșit în stradă sau la ferestre pentru a sărbători reușitele României. Mi-am imaginat Monumentul Generației de Aur ca fiind o poartă între trecutul și viitorul fotbalului românesc (…).” a declarat Cătălin Rusu, Inițiator și Director de Creație al Monumentului Generației de Aur. Direcția artistică a monumentului a fost coordonată de sculptorul Costin Ioniță.

Monumentul dedicat Generatiei de Aur FOTO Vlad Chirea

Performanța întregii echipe

Monumentul reproduce o poartă de fotbal supradimensionată, înaltă de 4 metri și lată de 10 metri.

„Monumentul sugerează momentul când mingea intră în plasa porții și toți suporterii explodează în extaz. Acest moment nu este singular ci multiplu, plasa fiind împinsă in mai multe locuri și din mai multe direcții modelând suprafața, dându-i viață, transformând-o dintr-o suprafață plată într-una organică plină de dinamism, ce ajunge la diferențe de volume convexe și concave de aproximativ 2,5 metri. Din primul moment când s-a pus în discuție realizarea monumentului m-am gândit ca trebuie găsită o formulă în care să fie redată performanța întregii echipe, și nu reproducerea figurativă a celor care au fost vedetele, marcatorii etc. Totuși reușita în fotbal se bazează pe goluri. De aici a plecat întreaga construcție a ideii”, a explicat Costin Ioniță, sculptorul monumentului.

Monument dedicat Generației de Aur FOTO: Vlad Chirea

La inaugurare au fost prezente nume importante ale fotbalului românesc, printre care jucători ai Generației de Aur, în frunte cu Gheorghe Hagi, Gică Popescu, Florin Răducioiu, Ilie Dumitrescu și Bogdan Stelea.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 11

Urmărește-ne pe Google News