Calificarea în optimi se decide în ultima etapă, când sunt programate meciurile Coreea de Sud – Germania și Mexic – Suedia. Există posibilitatea ca Mexic, Germania și Suedia să termine la egalitate perfectă (6 puncte, golaveraj 3-2), situație în care departajarea se va face după următoarele criteri:
- rezultatele directe, numărul de goluri marcate în grupă de către echipele în cauză, numărul mai mare de puncte obţinute în clasamentul fair play (cartonaşe galbene: minus un punct, cartonaşe roşii din cumul de galbene: minus 3 puncte, cartonaş roşu direct: minus 4 puncte, cartonaş galben, urmat de un cartonaş roşu direct: minus 5 puncte). Un ultim criteriu de departajare, în cazul în care aceasta nu se poate face după criteriile enumerate, va fi tragerea la sorţi.
Germania – Suedia 2-1
Au marcat: Reus (48), Kroos (90+5) / Toivonen (32)
LIVETEXT, AICI
CLASAMENTUL GRUPELOR, AICI
Germania, care venea după un eşec surprinzător cu Mexicul (0-1), a dominat partida din start, având o posesie a mingii covârşitoare, dar fără a crea pericol în mod deosebit la poarta lui Olsen. Scandinavii au avut primii o ocazie mare de gol, dar Neuer a salvat în faţa lui Berg (13).
Echipa lui Loew a continuat să plimbe mingea în jurul careului suedez, în căutarea unei breşe, dar nordicii au dat lovitura pe contraatac, prin Toivonen (32), care a reuşit un lob de efect peste Neuer, după o greşeală a lui Kroos în propria jumătate.
”Die Mannschaft” a avut o oportunitate notabilă prin Gundogan (39), al cărui şut a fost respins de portarul Olsen.
Scandinavii se puteau desprinde, dar Claesson (44) a pierdut mingea într-o situaţie foarte favorabilă.
Până la pauză, campioana a mai avut un şut al lui Boateng (45), la colţul scurt, dar pe lângă poartă, în timp ce Neuer (45+2) a respins o lovitură de cap a lui Berg, la poarta cealaltă.
Germania a început în forţă repriza secundă şi Reus a reluat în plasă din 7 metri, la centrarea lui Werner şi devierea lui Gomez. Atacurile campionilor au venit în valuri, dar mingea trimisă de Kroos (49) a fost deviată în corner, Hector (56) a avut un şut nereuşit, după o acţiune a lui Werner, iar Reus a ratat o reluare spectaculoasă cu călcâiul la centrarea lui Kimmich (61).
La una dintre puţinele acţiuni ale scandinavilor, Forsberg l-a testat pe Neuer cu un şut din marginea careului (76). Werner a mai avut şi el o reluare, peste poartă (81).
Meciul a căpătat accente şi mai mari de dramatism după ce Germania a rămas în zece oameni, Boateng fiind eliminat pentru al doilea cartonaş galben (82). Neuer a respins cu dificultate o minge din faţa lui Guidetti (83) la o fază care putea fi fatală.
Germania s-a aruncat în atac cu ultimele forţe, dar Olsen a respins incredibil de sub transversală mingea trimisă cu capul de Gomez (88), Brandt a şutat în bară de la 18 metri (90+2), golul izbăvitor venit în min. 90+5, când Kroos a şutat, la colţul lung, după o minge aşezată de Reus, la o lovitură liberă.
Germania este favorită la calificare acum, dar trebuie să învingă în ultimul meci Coreea de Sud. Mexicul are nevoie de un singur punct pentru a câştiga grupa, dar nu e sigură de calificarea în optimi.
Nationalmannschaft are de respectat şi un blazon care spune că nu a părăsit Cupa Mondială după faza grupelor în ultimii 80 de ani. Din 1938, Germania a trecut de fiecare dată de grupe la Cupa Mondială, excepţie făcând ediţia din 1950, când nu a participat, fiind interzisă după al Doilea Război Mondial.
În precedentele sale şapte partide, Germania nu obţinuse decât o singură victorie, 2-1 în amicalul cu Arabia Saudită.
Au evoluat echipele:
Germania: 1. Manuel Neuer (căpitan) – 18. Joshua Kimmich, 16. Antonio Ruediger, 17. Jerome Boateng, 3. Jonas Hector (20. Julian Brandt, 87) – 19. Sebastian Rudy (21. Ilkay Gundogan, 31), 8. Toni Kroos – 13. Thomas Muller, 7. Julian Draxler (23. Mario Gomez, 46), 11. Marco Reus – 9. Timo Werner. Selecţioner: Joachim Loew.
Rezerve neutilizate: 12. Kevin Trapp, 22. Marc-Andre ter Stegen – 2. Marvin Plattenhardt, 4. Matthias Ginter, 15. Niklas Suele, 5. Mats Hummels, 6. Sami Khedira, 14. Leon Goretzka, 10. Mesut Ozil.
Suedia: 1. Robin Olsen – 2. Mikael Lustig, 3. Victor Lindeloff Nilsson, 4. Andreas Granqvist (căpitan), 6. Ludwig Augustinsson – 17. Viktor Claesson (21. Jimmy Durmaz, 74), 7. Sebastian Larsson, 8. Albin Ekdal, 10. Emil Forsberg – 9. Marcus Berg (22. Isaac Kiese Thelin, 90), 20. Ola Toivonen (11. John Guidetti, 78). Selecţioner: Janne Andersson.
Rezerve neutilizate: 12. Karl-Johan Johnsson, 23. Kristoffer Nordfeldt – 18. Pontus Jansson, 5. Martin Olsson, 14. Filip Helander, 16. Emil Krafth, 13. Gustav Svensson, 15. Oscar Hiljemark, 19. Marcus Rohden.
Arbitru: Szymon Marciniak; arbitri asistenţi: Pawel Sokolnicki, Tomasz Listkiewicz (toţi din Polonia); arbitru de rezervă: Ryuji Sato (Japonia); arbitru asistent de rezervă: Toru Sagara (Japonia)
Arbitru video: Clement Turpin (Franţa); Cyril Gringore (Franţa), Pawel Gil (Polonia), Paolo Valeri (Italia)
Cartonaşe galbene: Ekdal (52), Boateng (71, 82), Larsson (90+7).
Cartonaş roşu: Boateng (82)
Statistica primei reprize
Germania este cu spatele la zid, după eșecul cu Mexic, scor 0-1: trebuie să învingă Suedia, pentru a rămâne în cursa pentru calificarea în optimile de finală.
De partea cealaltă, Suedia, după victoria, scor 1-0 cu Coreea de Sud, are și varianta egalului, o remiză care i-ar mări considerabil șansele de a ajunge în faza următoare a competiției.
Germania, eliminată, dacă pierde cu Suedia
În caz de înfrângere, deţinătorii titlului ar fi practic eliminaţi în primul tur, ceea ce nu li s-a mai întâmplat de când au revenit la Cupa Mondială în 1954 după Al Doilea Război Mondial.
Nemții ar avea astfel aceeaşi soarta ca Spania, care, acum 4 ani în Brazilia, nu a trecut de grupe din postura de campioană mondială.
Întrebat de presă despre carenţele arătate de Germania în primul meci, Muller a răspuns că echipa lucrează pentru a pune lucrurile la punct. El a vrut să fie optimist: „Nu vom câştiga aceste două meciuri doar printr-un exces de critică, întrebându-me dacă jucătorul cutare sau cutare a greşit la o fază sau alta”.
După amicalele nereuşite din iunie, înfrângere în Austria (1-2) şi victorie chinuită cu Arabia Saudită (2-1), „ne-am gândit cu puţină uşurinţă, că la începutul turneului ne vom regăsi prospeţimea şi forţele obişnuite. Privind în urmă. se poate spune că noi am cântărit greşit situaţia”, a mai recunoscut atacantul lui Bayern Munchen.
CITEȘTE ȘI: Germania – Mexic 0-1, în grupa F la Campionatul Mondial de fotbal din Rusia. LOZano câștigător! Prima mare surpriză de la turneul final / VIDEO