În urmă cu exact 42 de ani, în jurul orei 4:30 dimineaţa, opt membri ai grupării teroriste Septembrie Negru au pătruns cu forţa în vila ocupată de delegaţia Israelului. În urma acelui atac, unsprezece oameni de sport au fost ucişi. Participant la acea ediţie a Jocurilor, Gheorghe Berceanu îşi aminteşte cu durere de acele momente: ”Din blocul în care locuiam noi, sportivii români, vedeam vila israelienilor. Nu-mi amintesc unde mă aflam în acea dimineaţă… Noi, luptătorii, eram în competiţie chiar atunci. Eram la slăbit fiindcă trebuia să ne facem cântarul. A fost o întâmplare groaznică de care îmi amintesc cu multă durere. Mai ales că îi ştiam pe doi dintre cei ucişi atunci, fiind în lotul de lupte (n.r. – sportivii Eliezer Halfin şi Mark Slavin). Înainte de Jocurile Olimpice de la Munchen ne pregătisem împreună, la Poiana Braşov”.
Atacul terorist din 5 septembrie 1972 a schimbat profund Jocurile Olimpice în sensul că de atunci securitatea în zona bazelor a fost sporită. ”În zilele următoare atentatului, toţi sportivii erau dominaţi de teamă. Îmi amintesc că, atunci când veneam în Satul Olimpic, ne-am întors pe dos tricourile pentru a nu se vedea că suntem sportivi… Când ne deplasam la sală o făceam sub escortă. Peste tot erau cordoane de poliţie. S-a vorbit chiar despre anularea întrecerilor, însă până la urmă s-a luat o pauză de o zi. S-a organizat o ceremonie de doliu pe Stadionul Olimpic. Noi, luptătorii, n-am putut participa la ea fiindcă aveam concurs”, ne-a mărturisit Berceanu.
I s-a spus ”Hercule de buzunar”
Gheorghe Berceanu a devenit campion olimpic la câteva zile după atentat, iar în 1976, la ediţia JO de la Montreal, a cucerit medalia de argint. Cum concura la o categorie mică (48 kg), dar şi fiindcă era greu de învins – a fost campion mondial în 1969 şi 1970 -, oamenii de sport l-au supranumit ”Hercule de buzunar”.
Doi sportivi ucişi erau născuţi în România
Din cei unsprezece israelieni omorâţi în septembrie 1972, doi îşi petrecuseră prima parte din viaţă în ţara noastră: Andre Spitzer (arbitru şi antrenor de scrimă) era născut la Timişoara, în 1945, şi Kehat Shorr (antrenor de tir), ce văzuse lumina zilei la Braşov, în 1919. Primul părăsise România în 1964, iar celălalt ajunsese în Israel cu un an înainte. Un alt component al delegaţiei, Yossef Gutfreund (arbitru de lupte), studiase medicina veterinară la noi. El a fost cel care i-a atenţionat pe colegii lui de atacul terorist, fiind luat ostatic şi ucis la o aproape o zi după atac.
Portdrapelul israelian a supravieţuit
În momentul în care teroriştii au pătruns în zona locuită de sportivi unii dintre israelieni au reuşit să scape. Printre supravieţuitori s-a numărat şi Henry Herşcovici. Portdrapel al delegaţiei ţării sale la JO de la Munchen acesta era născut tot în România, fiind practicant al tirului sportiv la Dinamo.
Este dezamăgit de starea actuală a luptelor
Întrebat ce părere are despre situaţia actuală a sportului pe care l-a practicat cu succes, în urmă cu 40 de ani, Gheorghe Berceanu a răspuns: ”Întreg sportul românesc, nu numai luptele, se confruntă cu mari dificultăţi. Este vorba, în primul rând, despre lipsa banilor, a susţinerii din partea statului, a comunităţilor locale, însă şi practicanţii au partea lor de vină că nu mai avem performanţele de altădată. Sportivii de azi dovedesc valoare la juniorat, însă mulţi se pierd mai apoi. Nu mai există nici seriozitate din partea lor. Şi noi mai mergeam la un şpriţ, însă nu amestecam niciodată distracţia cu munca”.