Sportivii au primit și o veste bună. Organizatorii au declarat marţi pentru AFP că prevăd în continuare să le distribuie circa 150.000 de prezervative gratuite. E drept, mult mai puțin decât au beneficiat la ediția precedentă de la Rio de Janeiro, când sportivii au primit 450.000 de prezervative gratuite.
„Dacă aţi participat deja la Jocuri, ştim că această experienţă va fi diferită din mai multe puncte de vedere”, explică documentul de 33 de pagini, care îi invită pe sportivi „să limiteze în măsura posibilului contactele cu celelalte persoane”, potrivit sursei citate.
Participanţii vor trebui să poarte mască de protecție „în orice moment, mai puţin atunci când se antrenează, participă la o competiţie, mănâncă sau dorm, sau când sunt afară şi pot sta la doi metri de ceilalţi”, precizează ghidul.
Documentul îi avertizează pe sportivii supuşi la aceste reguli sanitare foarte stricte că ar putea fi excluşi din competiţii, dacă nu le respectă.
„Încălcări repetate sau grave ale acestor reguli pot duce la retragerea acreditării voastre”, avertizează organizatorii.
Sportivii vor fi testaţi cel puţin o dată la patru zile, iar dacă vor fi pozitivi, nu vor putea participa la competiţii.
Şederea lor în Japonia va fi limitată, „pentru a reduce riscul de infectare”, iar cei care locuiesc în satul olimpic vor trebui „să evite forme de contact fizic inutil”.
Sportivii vor fi autorizaţi să participe la stagii de antrenament în Japonia înaintea Jocurilor, dar toate deplasările lor vor trebui înregistrate, iar utilizarea transportului public va trebui aprobată.
Ei „nu trebuie să meargă în sălile de sport, zone turistice, magazine, restaurante sau baruri” şi se pot deplasa doar în „instalaţiile oficiale ale Jocurilor şi un număr limitat de alte Jocuri”.
Acest ghid ar urma să fie revizuit şi actualizat de cel puţin două ori înainte de startul Jocurilor, programate să se desfăşoare între 23 iulie şi 8 august.
El vine după ce săptămâna trecută au fost publicate două ghiduri asemănătoare, primul pentru staff-urile sportivilor, al doilea pentru presă, care stabilesc şi ele reguli foarte stricte împotriva Covid-19.
Comitetul de organizare îşi propune să permită disputarea JO de la Tokyo chiar dacă virusul va continua să circule în timpul desfăşurării competiţiei, ceea ce este probabil.
Pe 2 februarie, preşedintele comitetului de organizare, Yoshiro Mori, a afirmat că Jocurile vor avea loc „orice s-ar întâmpla” cu evoluţia pandemiei. Declaraţiile lui au fost foarte prost primite în Japonia, unde marea majoritate a populaţiei se opune desfăşurării Jocurilor, potrivit unei serii de sondaje publicate în ultimele luni.