UPDATE 18.40. Judecătoria Sectorului 4 motivează decizia de eliberare a lui Gheorghe Popescu, care nu este definitivă, prin faptul că a scris patru lucrări, a avut un comportament bun şi activităţi pentru care a fost recompensat în penitenciar.
„Potrivit caracterizării ataşate la dosar, condamnatul a participat la activităţile de educaţie şi intervenţie psihosocială desfăşurate la nivelul secţiei de deţinere şi a desfăşurat activităţi productive în interiorul locului de deţinere din aprilie 2014. A elaborat şi publicat patru lucrări ştiinţifice în perioada septembrie 2014 – martie 2015 iar în prezent este în curs de redactare a unei alte lucrări. Nu a fost sancţionat disciplinar pe perioada detenţiei iar pentru implicarea în cadrul activităţilor productive şi de reintegrare socială a fost recompensat de 11 ori în perioada mai 2014 – august 2015 (de şapte ori cu învoire de a ieşi din penitenciar)”, se arată în motivarea judecătoriei.
Judecătorul a mai reţinut că „petentul execută pedeapsa în regim semideschis, nu este cunoscut cu antecedente penale iar pe perioada detenţiei a menţinut permanent legătura cu mediul de suport prin vizitele soţiei şi apeluri telefonice, beneficiind de sprijin moral şi material din partea familiei”, motive pentru care instanţa a apreciat că „există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea condamnatului şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, şi-a format o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială, scopul preventiv şi educativ al pedepsei fiind atins, iar funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite, astfel încât în viitor să se încadreze într-o viaţă normală, părăsind câmpul infracţional”.
–––––
Gică Popescu mai are de așteptat cel puțin o lună până când Tribunalul Ilfov va judeca recursul procurorilor împotriva deciziei de liberare condiționată formulată de Judecătoria Sectorului 4 București, pe 5 octombrie. (DETALII, AICI)
Judecătoria Sectorului 4 a redactat, în urmă cu două-trei zile, motivarea deciziei. Surse avocățești susțin că procedura prevede că DNA trebuie să-și motiveze contestația formulată la decizia de liberare condiţionată până la stabilirea termenului de judecată de la Tribunal Ilfov, cel pe raza căruia se află Penitenciarul Jilava.
Surse apropiate familiei lui Gică Popescu sunt convinse că Tribunalul va da o decizie definitivă în două săptămâni. Cel mult o lună, după alte păreri.
Judecătoria Sectorului 4 a decis, luni, 5 octombrie, că Gică Popescu poate fi eliberat condiţionat, după ce a executat jumătate din pedeapsa de trei ani, o lună şi zece zile, primită în ”Dosarul transferurilor de jucători”. (AICI, SOLUȚIA PE SCURT A INSTANȚEI)
Instanţa a decis că Gheorghe Popescu îndeplineşte condiţiile pentru a fi eliberat condiţionat, admiţând astfel propunerea formulată de Comisia de la Penitenciarul Jilava, care a concluzionat că fostul internaţional îndeplineşte fracţia de pedeapsă care trebuie executată, a avut un comportament bun în penitenciar şi a desfășurat mai multe actvități.
În apărarea sa, Gică Popescu a susţinut că s-a îndreptat şi că îşi doreşte să petreacă timpul alături de familie. În scurta lui pledoarie, fostul căpitan al naționalei a menționat Instanței că a înțeles că a greșit și că a plătit pentru greșelile lui.
Procurorul DNA a spus că raportul venit de la comisia penitenciarului Jilava este incomplet, din cauză că nu conţine date care să ateste că Gică Popescu ar fi redactat, într-un an şi jumătate, cele patru lucrări ştiinţifice la care se face referire în document.
În ceea ce priveşte argumentele legate de comportament, procurorul a arătat că ar fi fost imposibil ca Gică Popescu, persoană publică, să nu se comporte exemplar în detenţie, motiv pentru care acest argument nu ar putea fi luat în considerare.
Problema este că, după eliberarea condiționată din închisoare, Gică Popescu nu va putea intra, pentru o perioadă de doi ani, în lumea fotbalului. Asta pentru că, printre acuzațiile pentru care a fost condamnat s-au numărat cele de evaziune fiscală în formă continuată și de spălare de bani în cazul transferului fotbalistului Florin Bratu, de la Rapid București la Galatasaray Istanbul.
Sentinţele anunţate în Dosarul Transferurilor, pe 4 martie 2014:
George Copos (61 de ani) – 3 ani şi 8 luni cu executare / ELIBERAT
Mihai Stoica (49 de ani) – 3 ani şi 6 luni cu executare
Cristi Borcea (44 de ani) – 6 ani şi 4 luni cu executare
Ioan Becali (61 de ani) – 6 ani şi 4 luni cu executare
Victor Becali (53 de ani) – 4 ani şi 8 luni cu executare
Jean Pădureanu (78 de ani) – 3 ani şi 4 luni cu executare/ ELIBERAT
Gică Popescu (47 de ani) – 3 ani, o lună şi 10 zile cu executare
Gigi Neţoiu (55 de ani) – 3 ani şi 4 luni cu executare