ICCJ a anulat, pe 3 decembrie, marca Steaua Bucureşti înregistrată sub nr. 061735 în 29 ianuarie 2004 de SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA.
FC Steaua a fost acţionat în instanţă în 2011 de Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” Bucureşti, care a cerut anularea mărcii înregistrate de gruparea din Liga I. Tribunalul Bucureşti a respins această cerere, în 17 aprilie 2012, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, în 20 decembrie 2013, însă ICCJ a dat dreptate clubului sportiv.
De la decizia ICCJ, cele două părţi au avut mai multe întâlniri pentru a discuta despre condiţiile de utilizare a mărcii Steaua, fără a ajunge la un acord concret.
Conducerea MApN a solicitat FC Steaua zece la sută din totalul veniturilor pentru a-i permite să folosească marca, însă reprezentanţii grupării patronate de Gigi Becali au refuzat.
FC Steaua Bucureşti a anunţat, la 16 martie, că a formulat o contestaţie în anulare la decizia ICCJ privind marca Steaua Bucureşti, susţinând că instanţa supremă a pronunţat sentinţa în acest caz „cu încălcarea normelor imperative referitoare la competenţă”.
Contestaţia a fost respinsă definitiv vineri.
Totodată, după decizia din 3 decembrie a ICCJ, Societatea Fotbal Club Steaua Bucureşti (FCSB), finanţată de Gigi Becali, a solicitat Tribunalului Bucureşti anularea mărcii notorii sub care s-a câştigat Cupa Campionilor Europeni, în 1986, dar şi Supercupa Europei, în 1987, aflată în proprietatea Clubului Sportiv al Armatei.
FCSB are în această speţă calitatea de reclamant, pârâţi fiind Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti (UM 02301) şi Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).
UPDATE 21.20. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis astăzi să respingă ca nefondată contestația în anulare formulată de contestatoarea SC Fotbal Club Steaua București SA împotriva deciziei nr. 3425 din 3 decembrie 2014, care stabiliea că marca Steaua aparține Clubului Sportiv al Armatei. Decizia ÎCCJ este irevocabilă. Singura șansă a clubului condus de Gigi Becali pentru a recupera stema și însemnele Stelei rămâne participarea la licitația care va fi organizată după evaluarea mărcii.
”Am învins. Le-a respins contestația în anulare, este o chestie extraordinar de mare. Decizia este irevocabilă, nu mai au ce să mai facă, ei s-au învățat să o folosească gratis și nu se mai poate așa. S-au folosit până acum de fel de fel de tertipuri, au crezut că pot să inducă în eroare instanța să folosească o marcă care nu a fost niciodată a lor. Marca este a Clubului Sportiv al Armatei, acum este în proces de evaluare și după, va fi scoasă la licitație. Ei niciodată nu au fost interesați să negocieze pentru a li se sublicenția marca”, a declarat pentru digisport.ro Florin Talpan, juristul MApN.
UPDATE / Magistrații au rămas în pronunțare. FCSB a fost reprezentată în fața judecătorilor de avocatul Gheorghe Piperea, dar şi de președintele Valeriu Argăseală.
”Dacă vom câştiga procesul, de luni echipa ar putea sa folosească din nou marca Steaua. Sper să se anuleze decizia din decembrie dată de Înalta Curte. Daca aş fi în locul celor de la CSA aş anula licitaţia pentru evaluarea mărcii”, a spus, la ieșirea din sala de judecată, Gheorghe Piperea.
La rândul său, Florin Talpan, juristul militarilor a afirmat, pentru Prosport: ”E o încercare disperată de a pune mâna pe marcă şi se folosesc de tot felul de tertipuri avocăţeşti. Vor să pună mâna pe un bun al statului român care nu a fost niciodată al lor. Au folosit-o gratis până acum. Nu mai merge aşa. Marca are recunoaştere internaţională datorită rezultatelor sportivilor CSA. E normal să cerem bani. Dreptul de proprietate e recunoscut de Constituţie şi e firesc să fie cerut un preţ pentru licenţa care se va acorda unei societăţi interesate. Iar FCSB nu a făcut nicio solicitare în acest sens, drept urmare avocaţii lor au încercat să inducă în eroare judecătorii”.
///////////////////////////////////
Războiul dintre FCSB și reprezentanții Armatei intră într-o nouă etapă. Gigi Becali (56 de ani) speră că Justiția va anula astăzi decizia luată în decembrie 2014 de Înalta Curte de Casație și Justiție și, astfel, va putea folosi din nou marca ”Steaua”.
Contestaţia în anulare depusă de oficialii grupării patronate de latifundiarul din Pipera a început la orele 09:00, la ÎCCJ.
Avocații angajați de Becali sunt de părere că ÎCCJ a comis o eroare atunci când a consemnat că ”Instanţa de apel a făcut o greşită aplicare a legii şi a interpretat greşit actul juridic numit «Protocol»”.
Litigiul dintre FCSB și CSA Steaua București datează din 2011, când reprezentanții grupării militare au cerut anularea mărcii înregistrate de formația deținută de ”Războinicul Luminii”.
Armata a pierdut în două rânduri procesul cu Becali (Tribunalul București – 17.04.2012 și Curtea de Apel București – 20.12.2013), însă a reușit să întoarcă aceste decizii la ÎCCJ.
Dacă FCSB va avea câștig de cauză astăzi, este foarte probabil ca roș-albaștrii lui Gigi Becali să deschidă alte procese care să aibă ca obiect marca ”Steaua”.
Mai mult, un eventual succes al campioanei României l-ar putea determina pe Becali să folosească din nou emblema istorică a clubului.
În cazul în care acțiuea juriștilor FCSB va fi respinsă, Gigi Becali va mai avea o singură șansă pentru a folosi din nou simbolul după care suspină toți fanii: participarea la licitaţia care va fi organizată după evaluarea mărcii și, implicit, câștigarea acesteia.
Abandonați de suporteri
Litigiul dintre cele două părți au generat o situație fără precedent pentru gruparea lui Becali. Ultrașii de la peluzele Sud și Nord au refuzat să îi mai susțină pe Tănase și compania, iar alți fani au urmat exemplul ”rebelilor”.
Formația antrenată de Costel Gâlcă a fost nevoită să joace cu tribunele aproape goale. Indiferent că FCSB a evoluat în Ghencea sau pe Arena Națională, campionii nu s-au bucurat de afluența publicului.
Astfel, Gigi Becali a pierdut o importantă sursă de venit.