doar un secol de zbatere in anonimat, Rotterdam sau Orasul dintre Ape, primeste din partea Coroanei olandeze privilegiul de a face liber comert, activitate care i-a adus in timp renumele din prezent. in 1944 nemtii aproape ca rad de pe suprafata pamantului portul olandez. Orasul se depopuleaza imediat pentru ca in mai putin de 50 de ani sa infloreasca definitiv. Rotterdam sau Orasul celor 647 de Poduri, numara in prezent 602.500 de locuitori si 125 de nationalitati distincte. Un amalgam de culturi si civilizatii reunite sub imboldul unui trai mai mult decat decent si-a facut loc in nordul Europei.
Rotterdam este ca un magnet pentru oameni si a devenit atat de vestit incat chiar langa cel mai vechi vestigiu istoric din oras, Muzeul Portului, olandezii au tinut sa sfideze eternitatea. „Walk of fame” se numeste aleea din fata vechiului port intrat in istorie si cuprinde semnaturile tuturor personajelor celebre care s-au perindat prin orasul lui Erasmus, vestitul filosof batav.
in placute fixate in piatra din loc in loc si-au depus respectul oameni de fotbal, gimnaste, vedete ale muzicii, politicieni. De la Johan Cruyff la Roxette, de la Tina Turner la Bon Jovi, de la Ray Charles la fotbalistii lui Feyenoord.
Cine credea ca romanii nu si-au lasat amprenta pe „Walk of fame” din Rotterdam se insala. Mergand leganat printre atatea peceti vestite, am citit cu admiratie si surprindere si doua nume de pe meleagurile Romaniei. Doua gimnaste celebre in anii ’80, campioanele mondiale Daniela Silivas si Aurelia Dobre, sau mai bine spus palmutele lor imortalizate in piatra troneaza alaturi de autografele lui Santana, Jackie Chan sau Tom Jones. Un tanar olandez pasionat de colectia orasului sau ne anunta ca saptamana aceasta e randul lui Rod Stewart sa plateasca tributul celebritatii.