Libertatea: Ce ştiţi despre fotbalul românesc?
Gisela Oeri: Nu cunosc în detaliu situaţia din fotbalul românesc, dar cred că a avut şi perioade mai bune decât cea actuală. Cândva, România era nelipsită de la marile competiţii, ceea ce acum se întâmplă mai rar.
Dar despre CFR Cluj, primul adversar al lui FC Basel?
Este campioana României, nu? Mai multe nu ştiu. Se poate spune că, pe hârtie, CFR e cea mai slabă echipă din grupă, dar numai pe hârtie. În Liga Campionilor nu există meciuri pe care să le consideri câştigate dinainte.
Clujenii pot spera la locul 2
Care sunt atuurile echipei dumneavoastră?
Jucătorii sunt foarte uniţi şi fiecare îşi face treaba foarte bine pe teren. Nici unul din ei nu se consideră vedetă şi, datorită acestui fapt, în lot există o atmosferă excelentă.
Cine se va califica în optimile Ligii Campionilor?
Bayern München este favorită clară la ocuparea primul loc în grupă. Pentru cel de-al doilea se vor lupta, cu şanse aproape egale, AS Roma, FC Basel şi CFR Cluj.
Prefer să mă abţin, pentru că nu obişnuiesc să fac aşa ceva. Normal că-mi doresc ca FC Basel să câştige, dar rămâne de văzut dacă vom şi putea.
Adoră fotbalul şi ursuleţii de pluş
În afara fotbalului, Gigi Oeri mai are o mare pasiune: păpuşile şi ursuleţii de pluş, pentru care a construit un muzeu special în Basel. “Colecţionarea acestor jucării este un hobby vechi de-al meu. Totul a început în copilărie şi pasiunea a crescut odată cu trecerea timpului”, ne-a explicat patroana lui FC Basel.
Nu are un jucător favorit
Deşi este înnebunită după fotbal, Gigi Oeri nu a avut şi nu are un jucător favorit. “Întotdeauna au existat fotbalişti buni. Unii se retrag, alţii apar. Sunt prea mulţi şi mi-a fost imposibil să-mi aleg un favorit”, ne-a declarat patroana lui FC Basel, care este şi o admiratoare a Barcelonei.
Mâine va fi în tribună
Gigi Oeri va urmări partida de mâine seară dintre CFR şi FC Basel de la tribuna I a stadionului din Cluj, oraş în care a ajuns pentru prima dată în viaţă. “Am mai fost o dată în România, la Bucureşti, dar vizita mea de atunci nu a avut nici o legătură cu fotbalul”, ne-a mărturisit patroana echipei elveţiene.
Căsătorită trei decenii cu Andreas, un medic mai în vârstă decât ea, unul dintre fondatorii concernului farmaceutic Roche, Gigi lucreaza la FC Basel din 1999, dar s-a implicat cu adevarat la clubul helvet din 2001-2002, an care a însemnat renaşterea echipei. FCB recucerea titlul după o pauza de 22 de ani!
Specializată în fizioterapie
Născuta la Schopfheim, in Germania, Gisela “Gigi” Oeri este fizioterapeut de profesie. A practicat la grupe de copii şi juniori de la Basel. Rău-voitorii susţin că s-a căsătorit cu omul de afaceri Oeri din interes. “Total fals”, se apără ea. Conform revistei ”Bilanz”, cuplul este cel mai bogat din Elveţia.
A făcut fotbal, bob şi înot
Fostă jucătoare de fotbal, Gigi a facut şi bob, şi înot în tinereţe. “M-a ajutat să am un corp frumos şi sănătos”, explica numărul 1 din clubul FC Basel. De ce a venit la fotbal? “Pentru că am vrut să arăt ca şi o femeie poate să faca regulile”, susţine ea.
– E supranumită “Madame Basel”, “Spider Woman” sau “Lady Hollywood”
– Dragostea pentru sport i-a fost insuflată de tatăl sau, care i-a făcut cadou o minge pe când micuţa Gigi avea numai patru ani.
– Implicată şi în modă, Oeri a intrat şi în lumea cinematografiei. Şefa de la Basel e coproducător al filmului “Parfumul”, în care joaca Alan Rickman, profesorul Severus Snape din Harry Potter 3, sau Dustin Hoffmann.
Palmaresul lui ”Gigi”
– cinci titluri de campioană (2002, 2004, 2005, 2008, 2010);
– doua Cupe ale Elvetiei (2002, 2003, 2007, 2008, 2010);
– Basel a reintrat în posesia titlului după o pauză de 22 de ani.
Clubul helvet mai avea 8 titluri (ultimul in 1980) şi 5 Cupe.
– Cea mai tare campanie a managerului de la Basel s-a realizat înaintea sezonului 2004/ 2005. “Spider Woman” a fost atunci la un pas să-l transfere la pe insuşi argentinianul Hernan Crespo.
DESPRE FC BASEL
Hitzfeld şi Cubillas au jucat la Basel
Basel s-a înfiinţat în 1893. Clubul vinde 26.000 de abonamente. La formaţia helvetă au jucat de-a lungul timpului nume celebre, precum Ottmar Hitzfeld (92 de meciuri/ 66 de goluri in anii ‘70) sau peruanul Teofilio Cubillas (10 meciuri/ 3 goluri), de trei ori participant la Mondiale, pe locul 6 in clasamentul all-time al golgeterilor CM, cu 10 reuşite. Odermatt (296 de meciuri/ 93 de goluri) e considerat cel mai bun jucător din istorie.
Barcelona le-a furat culorile
Basel s-a înfiinţat la 12 noiembrie 1893. Unul dintre primii căpitani ai echipei de fotbal a fost catalanul Joan Gamper, care, mai târziu, a fondat clubul iberic, furând culorile şi imitând sigla clubului.
Alte şefe din fotbal
Rosella Sensi (39 de ani). După decesul tatălui său, Rosella, care îndeplinea de câţiva ani şi funcţia de administrator-delegat al clubului, a fost aleasă în unanimitate preşedinte al grupării din capitala Italiei. Calităţile manageriale ale Rosellei au propulsat-o, după scandalul meciurilor trucate din fotbalul peninsular, în 2006, în funcţia de vicepreşedinte al ligii italiene de fotbal.
Maria Teresa Rivero (73 de ani). A condus clubul Rayo Vallecano chiar şi în “Primera”. Mamă a 13 copii şi bunică a 36 de nepoţi, s-a dovedit un bun conducător, sub administraţia sa Rayo Vallecano obţinând cele mai mari performanţe din istorie.
Mihaela Giuca a fost patroana de la Building Vanju Mare, cu care a evoluat chiar în Divizia B.
Delia Smith. Patroana clubului Norwich City, în prezent în liga a doua din Anglia, ilustrează cel mai bine povestea gospodinei ajunse de la cratiţă într- un post de conducere. Şi asta pentru că Delia Smith şi-a făcut averea din gătit şi cărţi de bucate.
Ceca Raznatovici (37 de ani). Este una dintre cele mai cunoscute cântăreţe din Serbia. S-a apucat de muzică la vârsta de 9 ani, iar la 14 ani participa la festivalul Ilidza de la Sarajevo. Frumoasa solistă a vândut peste 10 milioane de albume şi a atins o cotă de popularitate rar întâlnită în Balcani. În 1995, Ceca s-a căsătorit cu Zeljko Raznatovici, temutul lider al forţelor paramilitare “Tigrii lui Arkan”. Arkan a preluat gruparea FK Obilic Belgrad în 1996.
Gheorghiţa Onu – este preşedinta divizonarei secunde ACU.
Foto: www.blick.ch