Antrenorul echipei de hochei Steaua Bucuresti intentioneaza ca in vara anului viitor sa mearga in aventura vietii lui.

Ori de cate ori are posibilitatea sa mearga in vacanta, antrenorul principal al echipei de hochei Steaua, Marius Gliga, prefera ca destinatie turistica muntele. ”Daca ar fi dupa mine as merge numai la munte. Dar familia vrea sa mai ajunga vara si la mare, asa ca sunt obligat sa ma supun majoritatii”, spune cel mai titrat antrenor din hocheiul romanesc. Pentru Gliga muntele nu inseamna doar priveliste si aer curat. Tehnicianul Stelei obisnuieste sa parcurga trasee, uneori foarte complicate: ”Nu-mi place sa stau in hotel.  Daca nu urc zilnic, nu ma simt in largul meu”.

Pentru anul viitor, mai precis pentru luna iulie, antrenorul Stelei si-a propus sa ajunga pe varful Mont Blanc, cotat drept cel mai inalt varf din Alpi si din Europa de Vest. ”Stiu ca poate parea o aventura, dar mi-am propus sa imi duc la indeplinire visul”, a spus el. Gliga a inceput deja sa stranga o serie de informatii despre Mont Blanc, dar si despre modalitatea de a ajunge pe acest varf: ”Am inteles ca trebuie sa ai o conditie fizica foarte buna.

Escaladarea nu se poate face fara ajutorul ghizilor, care sunt alpinisti profesionisti. Inchirierea unor astfel de ghizi costa intre 200 si 300 de euro. Pentru acesti bani ai asistenta, dar si tinuta adecvata de drum”.

20.000 de alpinisti escaladeaza anual varful

Tehnicianul nu va pleca singur in aceasta aventura: ”Am un prieten foarte bun pe care cu siguranta il voi convinge sa mearga impreuna cu mine”. Mont Blanc (Muntele Alb), cunoscut si sub denumirea de La Dame Blanche (Doamna Alba), are 4.810 metri. Ascensiunea acestuia este considerata azi una relativ usoara. Anual peste 20.000 de alpinisti escaladeaza varful. Principala conditie este ca acestia sa fie foarte bine antrenati. Luna august e considerata cea mai aglomerata. Muntele isi ia periodic tributul de vieti omenesti. Toti cei care se incumeta la un astfel de drum trebuie sa petreaca cel putin o noapte in refugiul pentru aclimatizare si adaptare la altitudine. Altfel, raul de inaltime poate cauza chiar moartea.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News