Naționala României susține marți, 17 noiembrie, un amical de lux împotriva redutabilei reprezentative a Italiei, de patru ori campioană mondială (1934, 1938, 1982, 2006) și o dată campioană europeană (1968).
Este cea de-a 17-a confruntare din tricolori și squadra azzurra. Bilanțul este două victorii România, patru egaluri și 10 victorii Italia.
Cel mai răsunător succes al naționalei României împotriva Italiei s-a petrecut în urmă cu 32 de ani, iar eroul a fost Loți Bölöni, care l-a învins un șut puternic de la distanță pe legendarul portar Dino Zoff.
În continuare puteți citi cronica memorabilului meci, publicată de ziarul ”Sportul” sub semnătura lui Laurențiu Dumitrescu luni, 18 aprilie 1983, și republicată pe site-ul frf.ro anul trecut, la 30 de ani de la participarea naționalei la Euro 84.
16 aprilie 1983. Pe un ”23 August” neîncăpător, reprezentativa României învingea Italia cu 1-0 în preliminariile Euro 1984. A fost prima și singura victorie oficială a ”tricolorilor” în fața unei campioane mondiale.
”SECVENȚE LA… PULS 200”
…80.000 de spectatori așteaptă cu emoție apariția echipelor. ”Tricolorii” ies primii și culeg aplauzele necontenite ale acestui adevărat coechipier nr. 12. Apoi, ceva mai tîrziu, se ivește din tunel impunătoarea alură a arbitrului Michel Vautrot, flancat de colegii săi Lopez și Quiniou. Campionii mondiali se cam… lasă așteptați, apărând cu numai șapte minute înainte de ora startului. La 20 fix începe meciul. O partidă jucată cu bătăile inimilor tuturor la puls 200…
Cămătaru pune mingea în joc. Balaci o preia și i-o trimite pe dreapta lui Geolgău, care este imediat ”luat în primire” de Cabrini. Trei ”perechi” de jucători urcă de la început în prim-planul confruntării: Balaci – Gentile, Iorgulescu – Rossi și Collovati – Cămătaru.
Dar fiecare își are ”omul lui”, doar Ștefănescu și Scirea supraveghindu-și careurile de pe posturile lor de libero. În min. 3, Balaci pasează în adîncime lui Ungureanu, acesta centrează, dar italienii resping greu și, un minut mai târziu, vom nota primul șut, e cel al lui Rossi, fără să fie însă periculos.
Nu ca cel din min. 5, cînd golgeterul ultimului Campionat Mondial reia bine centrarea lui Gentile, apărătorii noștri fiind obligați să acorde corner. Și iată, în min. 9, prima ocazie a meciului: Boloni șutează puternic de la distanță, Zoff reușind să respingă cu piciorul!! Din cădere. În min. 11, la un corner executat foarte bine de Boloni, Cămătaru sare impetuos, mingea reluată cu capul intră în poartă, dar arbitrul, pe fază, dictează fault în atac și tabela de marcaj rămîne neschimbată.
O a doua mare ocazie a ”tricolorilor” survine în min. 17: Augustin șutează din afara careului, Zoff nu poate reține, Geolgău preia în careul mic, dar bătrînul vulpoi din poarta ”squadra azzurra” intervine in extremis. Ocazia lui Geolgău, ca și jocul bun al echipei noastre din acest început de meci, anunță golul, un gol de aur, un gol mult visat, care se va marca după 6 minute: UN ATAC ÎN DOI, BETTEGA – ROSSI, ESTE RESPINS DE APĂRAREA NOASTRĂ, UNGUREANU PASEAZĂ LATERAL STÎNGA, LUI BALACI, ACESTA ÎL CULCĂ DIN FENTĂ PE MARINI ȘI SCHIMBĂ DIRECȚIA ATACULUI PE PARTEA CEALALTĂ, BALONUL AJUNGE LA AUGUSTIN, APOI LA REDNIC ȘI DE ACESTA LA CĂMĂTARU, FAULTAT DE UMBRA LUI, COLLOVATI, BALACI EXECUTĂ LOVITURA LIBERĂ, UȘOR, PÎNĂ LA BOLONI, CARE ȘUTEAZĂ FORMIDABIL, MINGEA LOVEȘTE GAZONUL PE LINIA CAREULUI MIC, ZOFF E SURPRINS, ÎNCEARCĂ S-O SCOATĂ CU PICIORUL, DAR NU POATE!
Este 1-0 pentru România și tabela electronică indică minutul 23 și 54 de secunde. Ambiționați de golul primit, orgolioșii ”azzurri” atacă furibund. Tardelli (min. 35) și Bettega (min. 36) reiau pe lîngă bare, repriza încheindu-se cu o mare ocazie irosită, în min. 44, de Rossi, aflat la 3-4 metri de egalare, Moraru prinzînd o minge cu… mari emoții pentru suporterii ”tricolorilor”.
Primul șut al reprizei secunde aparține lui Rednic (min. 47), apoi Bettega (min. 49) reia mult peste poarta lui Moraru, pentru ca, în min. 54, cei mai buni jucători ai echipei noastre, Balaci – Boloni, să ”lucreze” ca și la gol, șutul violent al mureșanului lovind plasa exterioară a porții lui Zoff.
Două minute mai tîrziu, moment dificil la poarta noastră, Augustin salvînd in extremis, pentru ca, în min. 57, tot el să șuteze la poarta cealaltă, dar imprecis. Campionii mondiali nu cedează. Conti trage peste transversală (min. 58), după care Rednic – Geolgău – Cămătaru realizează o fază periculoasă și aplaudată la poarta învingătorilor din Spania (min. 59).
Treptat, treptat, fazele de poartă se răresc, deși echipele aruncă în luptă forțe noi. Se joacă aspru, bărbătește, fără menajamente, se joacă decis, se joacă fără nici un minut de respiro. Două rapide contraatacuri vor puncta finalul acestei partide de neuitat.
În min. 78, Balaci – același neobosit Balaci, cîștigătorul duelului direct cu Gentile și a celui indirect, cel de coordonator, cu Antognoni – îl lansează pe Geolgău, Marini îl agață de tricou, îl scapă, dar Scirea îl faultează în marginea careului.
Iar cu zece minute înainte de final, un ”triunghi”… larg și rapid Dossena – Rossi – Altobelli îl aduce pe ultimul în poziție bună, numai că șutul celui care a înscris al treilea al ”squadrei” în finala El Mundialului spaniol nu-și atinge de astă-dată ținta, și, firește, ne bucurăm.
Ca și cei 80.000 de spectatori din tribune, cei care, cu două minute înainte de fluierul final al arbitrului francez Vautrot, încep să aprindă torțele prin care salută MAREA IZBÎNDĂ A TRICOLORILOR și prin ea alte două premiere absolute ale fotbalului românesc: prima victorie în fața peninsularilor și tot prima victorie în fața unei campioane ”en titre”.
Și tot Bucureștiul, ca și iubitorii acestui sport din întreaga țară au trăit – suntem convinși – o noapte minunată, sub dulcele sărut al fotbalului”.
16.04.1983, Bucureşti
ROMÂNIA – ITALIA 1-0 (1-0), preliminarii CE 1984
Stadion: ”23 August”. Spectatori: 80.000. Marcator: Bölöni (24). Arbitri: Michel Vautrot – René Lopez şi Joël Quiniou (toţi Franţa).
ROMÂNIA: Moraru – Rednic, Iorgulescu, Ştefănescu / cpt., Ungureanu – Augustin (70 Andone), Bölöni, Klein, Balaci – Geolgău (87 Cîrţu), Cămătaru. Antrenor: Mircea Lucescu.
ITALIA: Zoff / cpt. – Gentile, Collovati, Scirea, Cabrini – Marini, Tardelli, Antognoni (57 Dossena) – Conti, P. Rossi, Bettega (70 Altobelli). Antrenor: Enzo Bearzot.
Clasamentul grupei după victoria cu Italia: 1. ROMÂNIA 7 p, 2. Cehoslovacia 5 p, 3. Suedia 3 p, 4. Italia 3 p, 5. Cipru 2 p
Clasamentul la finalul grupei: 1. ROMÂNIA 12 p, 2. Suedia 11 p, 3. Cehoslovacia 10 p, 4. Italia 5 p, 5. Cipru 2 p.