«Legea italiană, cea mai dură cu drogurile»

Există problema suplimentelor doar la noi?

Nu! În 2000, CIO a alocat 75.000 de euro pentru un studiu realizat la Köln. Au fost analizate 634 de suplimente nutritive, provenind de la 215 companii din 13 ţări. S-a constatat că 94 dintre ele, 14,8%, conţineau substanţe interzise, nandrolon şi testosteron, iar 33 dintre ele nu aveau inscripţionat pe etichetă acest lucru. Studiul nu a cuprins produse realizate în China!

Cum poate scăpa Adrian Mutu de suspendare?

El îşi va construi apărarea pe faptul că a luat un produs natural de slăbit, pe prospectul căruia nu scria că are sibutramină, în speranţa că italienii vor fi înţelegători. E o greşeală gravă, pentru că la valoarea lui, nu trebuia să rişte luând un produs necunoscut. Trebuia să ceară el o analiză, mai ales că erau fabricate în China. Se ştie că legea italiană e cea mai dură din lume în aceste cazuri, datorită numeroaselor incidente din ciclism şi din alte sporturi.

Ce se va întâmpla mai departe?

Noi am propus o lege unitară pe ţară a suplimentelor nutritive, căci este o cerinţă a UE, nerezolvată de noi. Nu ştiu de ce nu se sesizează organele în drept. Acest produs a fost retras de pe piaţă anul trecut, înainte de cazul Mutu. Ministerul a scos din farmacii produsele care conţin sibutramină. Pe prospectul “Capsulei de slăbit” scrie că are doar extracte din plante şi fructe. Kiwi şi mere mănânc şi eu, dar mă îngraş, nu slăbesc.

Nici un test pentru suplimente

Graţiela Vâjâială a completat: “Aceste pastile afectează în primul rând oamenii obişnuiţi. Dacă un bolnav de inimă crede că e gras, există la plafar 10-12 produse de slăbit, care se dau fără o analiză completă a produsului şi care îl pot omorî. Nu se sesizează nimeni, decât dacă moare cineva sau se îmbolnăveşte grav. Suplimentele nutritive practic nu trec nici un test, ci doar se prezintă formula lor”.

Urmărește-ne pe Google News