ACTUALIZARE 12.00. Agenția Mondială Antidoping (AMA-WADA) a cerut guvernului Rusiei să intervină pentru încetarea atacurilor unui grup de pirați informatici, care a făcut miercuri noi dezvăluiri referitoare la 25 de sportivi care au participat la Jocurile Olimpice de la Rio din această vară, unul dintre acestea implicând România. ”Condamnăm această activitate criminală și am cerut guvernului rus să facă tot ceea ce stă în puterea sa pentru ca aceasta să înceteze”, a precizat directorul general al AMA, Oliver Niggli, într-un comunicat dat publicității joi. Conform acestuia, furtul de date din calculatoarele AMA ar reprezenta ”represalii” după măsurile luate de agenție în lupta împotriva dopajului din Rusia, țară care a primit sancțiuni dure, care au mers până la excluderea totală a echipei sale de atletism din competițiile internaționale, inclusiv Jocurile Olimpice.
Miercuri, ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko, a asigurat că țara sa nu are nicio legătură cu hackerii din grupul Fancy Bears. ”Cum puteți spune că aceștia sunt pirați informatici ai Rusiei? Acuzați Rusia pentru orice”, a declarat Mutko de la Atena, unde s-a aflat în calitate de președinte al Federației ruse de fotbal, cu ocazia alegerii noului conducător al UEFA.
ACTUALIZARE 11.00. Contactată de Mediafax, ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, a mărturisit că nu este la curent cu informaţiile apărute, dar, pe de altă parte, nu îşi poate explica de ce Agenţia Mondială Antidoping i-ar fi făcut favoruri unei sportive din România. ”Nu sunt la curent, pentru că nu am avut timp să citesc presa în ultimele zile. Dar, eu nu cred că este adevărat, cred că este o greşeală. Şi spun asta pentru că ştiu prin câte controale au trecut sportivii noştri anul acesta. La cum s-au pus pe europeni în ultima vreme, nu văd de ce ar fi iertat-o tocmai pe Roxana Cogianu, o sportivă din România. WADA va avea ultimul cuvânt de spus. Dacă se confirmă aceste informaţii, WADA trebuie să îşi asume şi să motiveze aceste decizii”, a declarat ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă.
–––-
Grupul de hackeri ruși cunoscut drept APT28 și Fancy Bears a publicat pe internet noi informații confidențiale ale Agenției Mondiale Antidoping (AMA-WADA) legate de sportivi care au participat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, iar printre aceștia să numără și canotoarea română Roxana Cogianu, informează agerpres.ro.
Potrivit documentului, testele antidoping ale Roxanei Cogianu au relevat prezența unei substanțe interzise, dexametazonă, dar canotoarea avea autorizație pentru folosirea acesteia. Sportivei române i s-a acordat excepţie de uz terapeutic o singură dată, pentru substanţa dexametazonă (16 miligrame, aplicată intravenos). Dexametazona este un corticosteroid, fiind folosită pentru tratarea diferitelor afecţiuni care implică inflamaţii.
Cogianu a făcut parte din barca de 8+1 a țării noastre (Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Laura Oprea, Adelina Boguș, Andreea Boghian și Daniela Druncea), care a cucerit medalia de bronz la Rio de Janeiro.
Kvitova, Froome, Serena, Biles…
Datele publicate de hackeri în acest al doilea calup vizează sportivi din opt țări, SUA, Germania, Marea Britanie, Cehia, Danemarca, Polonia, România și Rusia. Printre sportivii nominalizați figurează jucătoarele de tenis Bethanie Mattek-Sands (SUA) – medaliată cu aur la dublu mixt, Petra Kvitova (Cehia), ciclistul britanic Christopher Froome (Marea Britanie) — medaliat cu bronz la contratimp etc.
Alături de Cogianu, pe această listă figurează jucătoarea cehă de tenis Petra Kvitova, autorizată să ia abuterol şi formoterol în 2009, tot formoterol în 2013, jucătoarea americană de tenis Bethanie Mattek-Sans (hidrocortizon în 2012, 2013, 2014, 2016, prasteron în 2015), cicliştii britanici Bradley Wiggins (salbutamol în 2008, kenalog în 2011, triamcinolon în 2012 şi 2013) şi Chris Froome (prednisolon în 2013 şi 2014).
Printre cei 25 de sportivi se află şi un rus, boxerul Misha Aloyan, medaliat cu argint la Rio, la categoria 52 de kilograme, depistat pozitiv cu un stimulent, la un control efectuat în 21 august, chiar în ziua finalei olimpice.
În prima sa acțiune, grupul Fancy Bears, a publicat date confidențiale legate de jucătoarele americane de tenis Serena și Venus Williams, gimnasta americană Simone Biles și baschetbalista americană Elena Delle Donne.
”WADA e conștientă că acest atac criminal, care a expus cu nesăbuință datele personale a 29 de sportivi, va fi foarte deranjant pentru sportivii în cauză și va provoca neliniște pentru ceilalți sportivi care au participat la Jocurile Olimpice Rio 2016 Olympic Games”, a declarat directorul general al organizației mondiale antidoping, Olivier Niggli, într-un comunicat.
”Tuturor sportivilor afectați (le spunem), regretăm aceste încercări criminale de ale păta reputația și îi asigurăm că primim informații și sfaturi de la cel mai înalt nivel la nivel de securitate IT”, a precizat oficialul.
WADA consideră că hackerii au obținut acces la programul său de administrare a datelor (ADAMS) printr-un cont al Comitetului Internațional Olimpic creat pentru Jocurile de la Rio.
Agenția Mondială Antidoping crede că aceste atacuri sunt o răzbunare pentru investigațiile sale care au expus un sistem de dopaj instituționalizat în Rusia.
Acest atac cibernetic vine după ce, la mijlocul lunii iulie, juristul Richard McLaren a făcut public raportul său care a dovedit implicarea autorităţilor ruse în susţinerea şi acoperirea dopajului în rândul sportivilor din această ţară. În urma acestui raport, circa o sută de sportivi ruşi au fost privaţi de participarea la Jocurile Olimpice de la Rio.
Lista completă
Bethanie Mattek-Sands, sportivă alături de care Horia Tecău a luat titlul la dublu mixt la Australian Open, în 2012, a primit acceptul din partea WADA să ia Cortizol, un hormon steroid produs de glanda renală, care în mod natural apare ca reacţie la stres. Rolul său principal este creşterea de cantitatea de zahăr în sânge. Bethanie Mattek-Sands a luat această substanţă încă din 19 decembrie 2012, adică la un an distanţă de la titlul cucerit împreună cu Tecău la Australian Open. Bethanie a luat cortizol şi în timpul Jocurilor Olimpice, unde a cucerit aurul la dublu-mixt. Ultima reţetă a primit-o pe 1 aprilie 2016 şi care ar urma să expire în martie 2017. Mattek-Sands are 31 de ani.
Brittney Griner, sportivă care a cucerit aurul la Rio alături de echipa naţională de baschet feminin a Statelor Unite ale Americii. Baschetbalista în vârstă de 26 de ani a primit o derogare pentru a folosi Lisdexamfetamină în perioada 1 octombrie 2015 – 30 septembrie 2019. Lisdexamfetamina se foloseşte pentru tratarea ADHD-ului, o boală care afectează atenţia, de care Simone Biles, aflată pe prima listă publicată, a mărturisit că suferă.
Înotătorul american Jack Conger, medaliat cu aur la ştafetă 4×200 de metri liber la Rio, a primit aprobarea să folosească Dextroamfetamină, un medicament frecvent utilizat în tratamentul multor afecţiuni medicale, cel mai frecvent ADHD şi narcolepsie. Aprobarea este valabilă în perioada 22 februarie 2016 – 22 februarie 2020.
Dagmara Wozniack, medaliată cu bronz la sabie pe echipe la Rio, a primit acceptul de a folosi Triamcinolon, în perioada 3 februarie – 3 martie 2016, precum şi Prednison, între iunie şi iulie 2016, substanţe folosite pentru tratarea inflamaţiilor. Prednison au luat în total patru sportivi americani dintre cei menţionaţi. Atleta DeAnna Price a avut derogare în perioadele mai-iunie 2016 şi 9-11 august 2016, care a concurat la Jocurile Olimpice la aruncarea ciocanului, însă fără să câştige vreo medalie. Înotătoarea Kathleen Baker poate să ia Prednison în până 2019. Baker a cucerit două medalii la Rio, aur la ştafetă mixtă 4×100 şi argint la 100 de metri spate. Şi Tervel Ivaylov Dlagnev, un alt american de origine bulgară, a luat Prednison în perioada 12-25 august 2016, după ce mai luase şi între 22 şi 27 iulie 2015.
Înotătorul Baron McQuin (20 de ani), şi el olimpic, are acceptul de a lua Dextroamfetamină până în 2019. În vârstă de 30 de ani, atleta Michelle Carter, medaliată cu aur la aruncarea greutăţii, a folosit Medrol, substanţă utilizată împotriva bolilor endocrine.
Sam Dorman, în vârstă de 25 de ani, medaliat cu aur la sărituri în apă, în proba de trambulină, la Rio, are aprobare să ia Amfetamină din mai 2013 până în aceeaşi lună a anului 2017. Amfetamina este folosită pentru tratarea unor afecţiuni ca: deficitul de atentie (ADHD) şi narcolepsia, o afecţiune manifestată printr-o nevoie incontrolabilă de a dormi.
Marea Britanie are cinci nume pe listă: Bradley Wiggins şi Christopher Froome (rutieri), Charley Hull (jucătoare de golf), Heather Fisher (jucătoare de rugby) şi Sam Townsend (canotier). Cei mai cunoscuţi sunt rutierii Bradley Wiggins, care a câştigat o medalie de aur la Rio, şi Christopher Froome, de trei ori campion la Turul Franţei. Wiggins a luat Albutamol şi Triamcinolon între 2009 şi 2013, în timp ce Froome a primit acceptul să ia Prednison, substanţă folosită şi de patru dintre americanii aflaţi pe listă, în perioada 2013-2014.
Un alt nume important care apare pe listă este cel al Petrei Kvitova. Tenismena din Cehia a primit pe 29 septembrie acceptul să ia Beta2-adrenergic agonist, o substanţă ce relaxează muşchii şi eliberează insulina. Aceasta este în principal folosită pentru tratarea astmului şi a altor tulburări pulmonare. Perioada în care a luat acest tratament a fost imediat după US Open, când Kvitova a ajuns până în finală, pe care a pierdut-o în faţa lui Wickmayer. La Australian Open, Grand Slam-ul care a urmat imediat după perioada în care a luat Beta2-adrenergic, a ieşit încă din turul 2.
Kvitova a mai primit o reţetă, care a fost valabilă în perioada 23 decembrie 2009 şi 18 decembrie 2013. De această dată, substanţa este Formoterol, o substanţă interzisă, care este însă recomandată pentru astm. În august 2013, Kvitova a jucat finala la New Haven împotriva Simonei Halep. Sportiva noastră s-a impus atunci cu 6-2, 6-2. De asemenea, Kvitova a câştigat la Wimbledon în 2011, perioadă în care apare că lua deja substanţe interzise.
Hackerii de la Fancy Bear menţionează chiar şi un sportiv din Rusia, pe pugilistul Mikhail Aloyan, în vârstă de 28 de ani, medaliat cu argint la Rio. Rusul a fost testat pozitiv cu Tuaminoheptan, în august 2016. Substanţa respectivă este un decongestionant nazal, stimulent simpatomimetic şi vasoconstrictor.
Germania are cinci nume amintite: Robert Harting, Franziska Hente, Christina Obergfoll, Christian Vom Lehn şi Christian Reichert. Din Polonia este menţionată Natalia Madaj, iar din Danemarca Blume Pernille.