Gică Hagi a jucat 17 ani la echipa naţională a României, pentru care a debutat imediat după ce a terminat junioratul.
Selecţionerul Mircea Lucescu l-a promovat într-un amical Norvegia – România 0-0, disputat la Oslo, pe 10 august 1983. Hagi avea 18 ani şi şase luni, iar de atunci a adunat 125 de selecţii şi a marcat 35 de goluri în tricoul naţionalei (8 din penalty). Este cel mai prolific golgheter din istoria primei reprezentative, la egalitate cu finul său, Adrian Mutu, şi ocupă locul 2, după Dorinel Munteanu (135 de selecţii) în topul celor mai selecţionaţi tricolori.
Hagi a participat la şase turnee finale: trei Europene (1984 Franţa, 1996 Anglia, 2000 Belgia-Olanda), şi trei Mondiale (1990 Italia, 1994 SUA, 1998 Franţa).
A jucat 20 de meciuri la turneele finale: 12 la CM (3 goluri) şi opt la Euro. A atins optimile de finală la CM 90 şi „sferturile” la CM 94 şi Euro 2000.
Mondialul american va rămâne unul de referinţă pentru „Rege”, care a fost căpitanul Generaţiei de aur. Hagi a fost unul dintre cei mai buni fotbalişti care au evoluat la World Cup 94. El a reprezentat, pur şi simplu, motorul de la mijlocul terenului, care a dus, practic, naţionala României până în preajma semifinalelor. A marcat trei goluri, câte unul cu Columbia (3-1), cu Elveţia (1-4) şi cu Argentina (3-2). „Sfertul” cu Suedia, pierdut la loteria penalty-urilor, este cea mai mare performanţă din istoria naţionalei României, care a terminat Mondialul pe locul 5.
Specialiştii l-au inclus pe Hagi în „Echipa celor mai buni jucatori ai World Cup 94”, alături de patru jucători de la campioana mondială, Brazilia, de doi de la finalista Italia, de unul de la medaliata cu bronz, Suedia, şi de alţi doi de la ocupanta locului 4, Bulgaria.
Michel Preudhomme (Belgia) – Jorginio (Brazilia), Marcio Santos (Brazilia), Paolo Maldini (Italia) – Dunga (Brazilia), Balakov (Bulgaria), HAGI (ROMÂNIA), Tomas Brolin (Suedia) – Romario (Brazilia), Stoicikov (Bulgaria), Roberto Baggio (Italia).
Hagi a făcut numeroase meciuri memorabile şi a marcat multe goluri fabuloase în echipamentul naţionalei. România – Ţara Galilor 5-1 (20 mai 1992, a înscris de două ori şi a dat două pase de gol) şi România – Columbia 3-1 (18 iunie 1994, a dat un gol de kinogramă în poarta lui Cordoba, capodoperă considerată reuşita tuturor timpurilor din fotbalul românesc şi cel mai frumos de la CM 94).
Alte momente importante din cariera lui Hagi la naţională
– A fost de 65 de ori căpitanul echipei naționale. Mircea Lucescu i-a dat banderola pentru prima dată la 20 de ani, la meciul România – Irlanda de Nord 0-1, decisiv pentru calificarea la CM 86, disputat pe 16 octombrie 1985.
– Primul gol l-a marcat în amicalul Irlanda de Nord – România 3-2, disputat la Beltfast, pe 12 septembrie 1984. Ultimul l-a reuşit în România – Portugalia 1-1 (8 septembrie 1999, stadion Ghencea, preliminariile CE 2000).
– Poreclit de presa internaţională „Maradona din Carpaţi”, Hagi a jucat contra legendarului Diego Armando Maradona în partida România – Argentina 1-1, care a avut loc pe 18 iunie 1990, la CM 90 din Italia.
– S-a retras după turneul final al CM 98 Franţa, dar a revenit după un an, la insistenţele poetului Adrian Păunescu. Piţurcă l-a chemat pe Hagi la meciul România – Ungaria 2-0 (9 iunie 1999, stadion Ghencea), iar „Regele” a fost purtat pe braţe de colegi la finalul partidei, în semn de mulţumire pentru aportul său la prima victorie din istorie împotriva naţionalei maghiare. România cu Hagi s-a calificat la Euro 2000.
– S-a retras definitiv de la echipa naţională pe 24 aprilie 2001, după un meci între o selectionata a nationalei Romaniei şi o selectionata a „Stelelor Lumii”, eveniment organizat în cadrul „Galei Hagi”, care s-a desfăşurat pe fostul stadion „Lia Manoliu” din Bucureşti.
– A lucrat cu şapte selecţioneri: Mircea Lucescu, Emeric Ienei, Gheorghe Constantin, Mircea Rădulescu, Cornel Dinu, Anghel Iordănescu, Victor Piţurcă.