După război, handbalul de la noi a reuşit să se afirme pe plan internaţional. La feminin, naţionala a ocupat locul 1 la ediţiile din 1956 şi 1960 ale CM, la varianta în 11 jucătoare. Din acest motiv, în urmă cu 52 de ani, Bucureştiul a fost ales să găzduiască a doua ediţie a Mondialului în 7. ”Competiţia s-a desfăşurat în aer liber, pe stadionul Republicii, în zona de aruncări fiind amenajat terenul cu zgură. La meciuri au asistat câte 20 de mii de spectatori. A fost un entuziasm de nedescris. Românii începuseră să iubească handbalul”, ne-a mărturisit Constantin Pilică Popescu (85 de ani), antrenorul de atunci al echipei noastre.
Refacere cu duşuri prelungite
Acesta a continuat: ”Handbalistele de atunci şi-au început activitatea printr-un cantonament prelungit în 1953. Se poate spune că titlul din 1962 a venit după o pregătire de aproape zece ani. Jucătoarele munceau dimineaţa, într-un program mai scurt, şi se antrenau după amiaza, de trei ori pe săptămână. Cum nu erau atâtea competiţii ca acum, organizam cantonamente. Fetele aveau o pregătire fizică de excepţie şi se simţeau mândre că joacă pentru România. Pentru titlul mondial, fiecare a primit trei salarii de profesor de sport”. Popescu a dezvăluit şi modul în care se recuperau fetele după meci: ”Recuperarea consta în duşuri prelungite. Nu aveam condiţiile de azi. Le dădeam vitamine şi glucoză. Nici distracţii nu prea aveau. Când a apărut magnetofonul a fost sărbătoare”.
Rezultatele României la CM Bucureşti 1962
Grupa C
9-4 cu Polonia
3-3 cu Iugoslavia
Tur principal
9-7 cu Ungaria
7-3 cu Cehoslovacia
Finala
8-5 cu Danemarca
Jucătoarele folosite la CM 1962: Liliana Borcea, Cornelia Constantinescu, Constanța Dumitrescu, Victorița Dumitrescu, Edeltraut Franz-Sauer, Felicia