De patru ori campion national cu Steaua, finalist al Cupei Campionilor cu aceeasi echipa, participant la CM pe vremea cand handbalul masculin romanesc inca mai conta, fosta extrema a nationalei isi castiga painea ca antrenor in Luxemburg. Din septembrie 2006, Adi a preluat reprezentativa micutului ducat, cu care a avut rezultate semnificative.

Adrian Stot (38 de ani) dezvaluie ca handbalul e sportul de echipa numarul 1 in Luxemburg. Explicatia e simpla: ‘La aceasta disciplina avem cele mai multe realizari. Participam in preliminarii si avem si unele rezultate. Am invins in campania europeana trecuta Letonia, de exemplu, care e mult peste noi. Atunci am jucat si contra Romaniei, insa am pierdut de fiecare data la 15-16 goluri. Recent, am invins Austria la doua goluri.

La fel ca si la fotbal, toti jucatorii sunt amatori. ‘Am incercat un artificiu. Cooptez in lot tineri, elevi, studenti, ca sa aiba mai mult timp liber. Sunt insa si jucatori buni care sunt functionari in primarie sau lucreaza in banci. La ei, conteaza munca in primul rand, apoi antrenamentele si meciurile. E si normal, federatia le asigura doar o diurna simbolica. Eu am un singur profesionist in echipa, povesteste Stot.

„Hai, Romania!”

Nationala lui Adi, care sustine ca e recompensat cu o suma superioara nivelului mediu din Romania, se pregateste acum pentru preliminariile CE: ‘Pentru calificari, federatia nu a avut fonduri. Banii pe care ii aveam de primit s-au dus spre baschet sau fotbal. Tocmai din cauza ca are antrenament, nu va ajunge la meciul Luxemburg – Romania de la inceput: ‘Am invitatie, dar am si antrenament. Sper sa ajung prin minutul 30. Oricum, hai, Romania!.

CE 2008 Grupa G

LUXEMBURG – ROMANIA
Maine, ora 21.15, TVR 1

Clasamentul grupei G:
1. Romania 23p (9 jocuri)
2. Olanda 20p (9)
3. Bulgaria 18p (9)
4. Slovenia 11p (10)
5. Albania 10p (9)
6. Belarus 7p (10)
7. Luxemburg 3p (10)

Maine se mai joaca:
Albania – Bulgaria,
Olanda – Slovenia.

Nu mai e interesat de fotbal

Stot a practicat fotbalul in tinerete, dar afirma ca acum nu mai e interesat de fenomenul din Romania.

‘In tara e numai scandal. Stiti cata liniste este aici!? Si nivelul e destul de bun. La inceput veneau cehi si polonezi, care credeau ca defileaza si faceau figuri. Dar cand au vazut cum se joaca, s-au linistit.

Desi la nationala de fotbal sunt cativa jucatori de origine braziliana sau portugheza, Stot afirma ca procedura de obtinere a cetateniei luxemburgheze e complicata: ‘Cei pe care ii vedeti la fotbal sunt imigranti nascuti aici. Cetatenia se ia greu. Sunt trei handbalisti romani care joaca in Luxemburg  (n.r. -Catalin Mitrea – portar, Claudiu Streja, Nicolae Popescu – antrenor-jucator), dar e imposibil sa-i naturalizez. Stot completeaza: ‘Singurul avantaj in Luxemburg e ca pot vedea tot ce misca, stiu orice handbalist. Din pacate, baza de selectie nu e mare, iar multi tineri sunt atrasi de baschet, nu de handbal. Baschetul e cam al doilea sport aici.

„Suflu nou cu Omer”

Despre nationala de handbal a Romaniei, Stot sustine ca Aihan Omer, noul selectioner, aduce un suflu nou la echipa. ‘Si eu cred ca era cel mai indicat antrenor pentru nationala. Sunt increzator ca vom merge din nou la un turneu final.

Cine e Adrian Stot

Cariera de jucator: CSS Piatra Neamt, Steaua (1986-1990), Poli Timisoara (1990-1993), Fibrex Savinesti (1994-1997).

60 de selectii si 38 de goluri la nationala Romaniei.

Palmares:
– a cucerit patru titluri cu Steaua si un titlu cu Poli Timisoara
– a jucat finala Cupei Campionilor in 1988 (pierduta de Steaua cu SKA Minsk)
– argint cu nationala de juniori la Cupa Prietenia (1987) 
– locul 5 la CM de tineret (1987) si locul 4 la CM universitar (1992)
– a participat la CM de seniori din 1993 (din echipa faceau parte Toacsen, Licu, Prisacaru, Dedu sau Titel Raduta).

Cariera de antrenor: locul 6 in prima liga cu Poli Timisoara, 2003-2004 – a promovat UCM Resita in Liga Nationala cu punctaj maxim, 2004-2005 – a promovat CSM Oradea in Liga Nationala.

Urmărește-ne pe Google News