În perioada 1981-1990, naționala de hochei pe gheață a defunctei URSS a câștigat două Olimpiade (1984, 1988) și șase Campionate Mondiale (1981, 1982, 1983, 1986, 1989, 1990). Puțini știu, însă, cât i-au costat pe jucători aceste titluri.
Suferințele inumane pe care le-au îndurat hocheiști sovietici legendari, precum Viaceslav Fetisov, Vladimir Krutov, Serghei Makarov, Igor Larionov și Alexei Kasatonov reprezintă subiectul filmului documentar “Red Army” (n.r. – Armata Roșie), prezentat la Cannes, anul trecut, și lansat pentru publicul larg la sfârșitul lunii ianuarie.
Pentru a construi cea mai bună echipă națională din lume, antrenorul Victor Tihonov a organizat într-o cazarmă din Moscova un centru de pregătire care, pentru mulți jucători, a reprezentat infernul. “Aveam patru antrenamente pe zi. Din cauza efortului depus, unii dintre noi urinau sânge”, a povestit portarul Vladislav Tretjak. Hocheiștii sovietici stăteau în cantonament aproape 11 luni, având la dispoziție doar 36 de zile pe an pentru a le petrece în sânul familiilor.
Nici proprii copii nu-i mai recunoșteau
“Când ajungeam acasă, o dată la câteva luni, copiii noștri nici nu ne mai recunoșteau”, a declarat Igor Larionov. “Cele mai rele erau ședințele care durau ore întregi după înfrângeri, în care ți se spunea ce om prost și slab ești”, a afirmat Serghei Makarov. Duritatea antrenorului Tihonov i-a determinat pe jucători să facă glume macabre pe seama lui. “Dacă aș avea nevoie de un transplant de inimă, aș vrea-o pe a lui Tihonov, pentru că el abia a folosit-o”, a povestit Viaceslav Fetisov.