Programați dis-de-dimineață, îmbrăcați la costum, spilcuiți, Bushbacher și Rasulov au fost degajați la ceremonia de depunere a jurământului. Mai multe emoții a avut, după proproia mărturisire, Marius Bozgan, vicepreședintele Autorității: “Să duceți numele României pe cele mai înalte culmi. Să ne faceți mândri de voi!”.
Bunici din Timișoara, diplomă în științe politice
Născut în Chicago, Bushbacher, 1,88 metri, 95 kg, a devenit primul american care e eligibil să joace pentru naționala de hochei pe gheață a României. Extrema stângă, ultima dată la Caen (Franța 2), a evoluat în Liga Națională în sezonul 2016-2017, la Dunărea Galați (68 de meciuri, 61 de goluri, 39 de assisturi). Phil are legături cu meleagurile noastre, bunicii săi fiind născuți la Timișoara. Bushbacher a absolvit Universitatea Lawrence și are o diplomă în științe politice.
De la Lindros și LeClair, la tricolor!
Phil a lucrat în SUA cu fostul internațional român Gabi Nuțescu și a fost coleg la juniori cu Scott Darling, campion NHL cu Chicago Blackhawks în 2015. E fan Eric Daze, Eric Lindros, John LeClair. Și visează la promovarea cu tricolorii în Divizia 1 A a Campionatului Mondial (a doua valorică). “Sunt multe lucruri care se pot îmbunătăți în noua mea țară, în special în hochei!”, a spus atacantul.
Azerbaidjan, Timur Lenk: ”Voi fi omul de fier al naționalei”
Timur Rasulov, 1,81 metri, 85 kg, a evoluat în ultimul sezon tot la tot la Caen. A jucat și la cunoscuta Bars Kazan, dar și la Dunărea Galați (2016-2018). S-a născut la Novoceboksarsk, dar are neamuri în Azerbaidjan și locuiește la Skt. Petersburg. “Voi fi omul de fier al naționalei!”, a decretat rusul, aluzie la descendenții lui Timur Lenk.
Timur spune că a avut un singur model: “Pe tata, fost jucător, cel care m-a împins mereu de la spate, să progresez, să ajung cineva”. Modelul lui ar putea fi acum conaționalul Albert Saritov, 33 de ani, luptător care a adus bronzul olimpic pentru România în 2016.
Cafea bună, sarmale și mămăliguță!
“Unde bem o cafea bună?”, întreabă Phil. Iar Timur se gândește deja la prânz: “Azi, în prima noastră zi ca români, se cuvine să mâncăm sarmale și mamaligă, nu?”.
Deocamdată sunt la stadiul că le place totul în noua lor patrie. E prima zi!
Cei doi au terminat contractul cu Caen și au oferte din România. Deja au demarat discuțiile cu Brașovul și cu Gheorgheniul. S-ar putea întoarce la Galați.
Mai avem 5 naturalizați. Obiectiv medalia, apoi promovarea!
România mai are câțiva jucători naturalizați: Evgeni Emelianenko (fundaș, Ucraina), 37 de ani, Vitali Kiricenko (atacant, Ucraina), 33 de ani, Anton Butocinov (atacant, Ucraina), 35 de ani, toți la CSM Galați, Patrick Polc (portar, Slovacia), 32 de ani, ori Pavlo Borisenko (fundaș, Ucraina), 31 de ani, ambii la ASC Corona Brașov. Din cauza unor probleme procedurale, la ultimul Mondial, cel din 2018, a putut juca doar portarul slovac Polc. Acum, la turneul din Estonia, de la Tallin (28 aprilie – 4 mai), echipa antrenorului slovac Julius Penzes visează la o medalie. La anul, cu Bushbacher și cu Rasulov în echipă, mizăm pe promovare.
3 a ajuns numărul sportivilor americani naturalizați în sportul românesc. Primul a fost Giordan Watson, 33 de ani, CSM Oradea, coordonatorul naționalei de baschet. A doua e Ashley Walker (naționala feminină de baschet)
Citește și: