Copiii vor putea desfăşura activităţi lucrative remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi modeling, în baza unor convenţii încheiate între organizator şi părinţi sau reprezentantul legal al copilului său direct cu copilul, dacă acesta a împlinit 14 ani, cu acordul prealabil al părintelui.
Actul normativ prevede şi câteva condiţii în care minorii vor putea lucra. Munca trebuie să nu fie una periculoasă pentru copil şi să se încadreze în anumite intervale orare în funcţie de vârsta copilului.
De asemenea, va exista o limită de ore lucrate care nu poate fi depășită. Această limită va fi stabilită în funcţie de vârsta minorului, iar pauzele sunt obligatorii.
Pe toată durata activităţilor prestate, minorul trebuie să fie însoţit de un adult. Acesta poate fi părintele sau reprezentantul legal sau o persoană importantă pentru copil, desemnată de părinţi.
Prestarea muncii de către un minor este condiţionată de informarea în prealabil a Serviciului Public de Asistenţă Socială. Notificarea trebuie depusă de părinţi sau de reprezentantul legal la Serviciul de Asistenţă Socială. Direcţia poate cere părinţilor sau tutelei să prezinte un raport al folosirii banilor obţinuţi de minor în cazul în care există suspiciuni că banii nu ar fi utilizaţi în interesul superior al copilului.
În cazul în care părintele sau reprezentantul legal nu poate justifica utilizarea sumelor obţinute de copil, Direcţia poate sesiza instanţa de tutelă. Actul normativ prevede şi amenzi cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei în cazul în care nu sunt respectate condiţiile impuse de lege.