Băiatul „Regelui” Gică Hagi a intrat astfel în grupul restrâns în care se află urmașii lui Niculae Lupescu (Ionuț Lupescu), Rică Răducanu (Cătălin Necula), Silviu Lung (Tibi Lung și Silviu Lung jr.), Tudorel Stoica (Alin Stoica) și Petre Marin (Răzvan Marin).
Pe umerii lui Ianis Hagi apasă o presiune extraordinară. Numele Hagi este scris cu litere de aur în istoria fotbalului românesc. Decarul Viitorului și al selecționatei U21, calificată la Euro 2019, este obișnuit de mic să fie comparat cu celebrul său tată, care a participat la șase turnee finale: Euro ’84, CM ’90, CM ’94, Euro ’96, CM ’98 și Euro 2000. Gică Hagi, 124 de selecții și 35 de goluri pentru națională, și-a avertizat fiul: „Greul abia acum începe pentru Ianis!”.
Născut în 1998, anul în care în care România a fost ultima oară la un Mondial, Hagi jr. are obiective mărețe: „Sper să am cât mai multe calificări și de acum înainte și, de ce nu, să debutez cât mai devreme și la naționala mare și să ne calificăm la Europene și la Mondial”.
Culae și Ionuț Lupescu, cinci turnee finale împreună
Ionuț Lupescu, 49 de ani, a fost primul fiu de fost tricolor care a jucat la echipa națională de seniori a României. „Kaiserul”, mijlocaș de travaliu, a debutat la 20 de ani și a reușit să depășească performanțele tatălui său, regretatul Niculae Lupescu, fundaș central în naționala României care a participat la CM 1970 și s-a calificat în sferturile CE din 1972. Ionuț Lupescu, 74 de selecții și șase goluri, a participat la CM ’90, CM ’94, Euro ’96 și Euro 2000. Niculae Lupescu (21 de selecții /două goluri) a decedat în 2017, la 76 de ani.
Dinastia portarilor Lung
Fostul mare portar Silviu Lung, 62 de ani, titular la Euro ’84 și la CM ’90, este unicat în fotbalul românesc. Cei doi băieți ai săi au apărat poarta naționalei. Tiberiu Lung, 39 de ani, a bifat o selecție în 1999, iar Silviu Lung jr.(29 de ani/5 selecții) este convocat constant la prima reprezentativă.
Răzvan Marin/Petre Marin
Răzvan Marin, 22 de ani, este fiul lui Petre Marin, 45 de ani, care a jucat de 9 ori în tricoul naționalei (2004-2007). Promovat de Christoph Daum, mijlocașul lui Standard Liege a devenit repede titular și a atins deja borna de 12 selecții. Are un gol, marcat la debut, cu Armenia, 5-0, la Erevan.
Cătălin Necula / „Rică” Răducanu Necula
Cătălin Necula, 48 de ani, a rămas în umbra tatălui său, legendarul portar Rică Răducanu, 72 de ani, care a participat la CM 1970 și s-a calificat în sferturile CE din 1972. Necula jr. are patru selecții, în timp ce tatăl său a apărat de 61 de ori buturile naționalei.
Alin Stoica / Tudorel Stoica
Alin Stoica, 38 de ani, fiul fostului căpitan al Stelei din anii ’80, nu s-a realizat pe măsura talentului său uriaș. Alin a debutat la 17 ani la națională, dar nu a reușit să se impună. A adunat doar 12 selecții, cu trei mai puține decât tatăl său, care a avut perioade când a refuzat convocările.
Alexandru Pițurcă / Victor Pițurcă
În 2008, pe vremea când juca la Pandurii Târgu Jiu, Alexandru Pițurcă, 35 de ani, a fost convocat de tatăl său la un trial al naționalei. Piți jr. nu a luat examenul, iar după ce s-a lăsat de fotbal a devenit jucător profesionist de pocker. Victor Pițurcă, 62 de ani, 13 selecții/6 goluri, a fost selecționerul naționalei în trei mandate.
Alți fotbaliști din tată-n fiu în lotul lărgit
În lotul lărgit al echipei naționalei se mai regăsesc opt jucători care provin din familii de foști fotbaliști. George Țucudean, Ionuț Nedelcearu, Dorin Rotariu, Denis Drăguș, Alexandru Băluță, Mihai Bălașa au moștenit pasiunea pentru sportul rege de la tații lor, iar Alexandru Mitriță și Gicu Grozav de la unchi, Dumitru Mitriță (o selecție), respectiv Cornel Țălnar (6 selecții). O altă pereche nepot-unchi din istoria naționalei este Tibor Selymes, fundașul stânga al Generației de aur, Nicolae Selymes (atacant din anii ’60/1 selecție).
Fiul lui Gică Popescu, pe lista de așteptare
Pe lista de așteptare se mai află câțiva copii de foști internaționali: Mario Dulca (U21/Cristian Dulca), Denis Ciobotariu (U21/Liviu Ciobotariu), Patrick Petre (ex-internațional de juniori/Florentin Petre), George Ganea (ex-internațional de juniori) sau Nicolas Popescu (internațional de juniori U16).
Exemple internaționale
Peter Schmeichel – Kasper Schmeichel (Danemarca)
Danny Blind – Daley Blind (Olanda)
Patrick Kluivert – Justin Kluivert (Olanda)
Mark Chamberlain – Alex Oxlade-Chamberlain (Anglia)
Diego Simeone – Giovanni Simeone (Argentina)
Citește și: VIDEO/ Paul Diaconescu din „Triplusec” a jucat un rol important în Brexit! „Cumva, îmi pare rău că am făcut asta”