Barcelona a impresionat în ultima vreme, datorită rezultatelor fabuloase reuşite cu jucători promovaţi masiv din pepiniera proprie. Ajax Amsterdam este cunoscută pentru excelentul sistem de scouting, care acoperă întreaga lume.
Clairefontaine, varianta modernă a ”Luceafărului” românesc, este recunoscută în întreaga lume ca un standard în ceea ce priveşte antrenorii, iar portughezii de la Sporting Lisabona produc jucători fantastici, după o metodă recunoscută printr-un certificat de calitate. În contrapartidă, West Ham United este mai tradiţionalistă, bazându-se pe englezi şi fiind principalul club care alimentează continuu naţionala antrenată acum de Fabio Capello.
Guardiola a avut pe teren, în finala Ligii Campionilor din sezonul trecut, nu mai puţin de şapte jucători promovaţi de la propria academie (Valdes, Puyol, Pique, Xavi, Busquets, Iniesta şi Messi), plus alţi trei pe banca de rezerve (Krkic, Pedrito şi Muniesa).
În prezent, juniorii catalanilor se antrenează într-o bază sportivă cu o suprafaţă de 136.839 mp, inaugurată în iunie 2006 şi pe care s-au cheltuit 68 de milioane de euro. FC Barcelona a inaugurat, în iulie 2007, în Argentina, lângă Buenos Aires, centrul Club Atletico Lujan, unde se antrenează în fiecare zi peste 200 de tineri sud-americani.
Catalanii mai au alte şase centre partenere, cinci în Mexic şi unul în Egipt, de unde copii talentaţi sunt direcţionaţi spre Spania. Clădirea La Masia, unde sunt cazate viitoarele staruri, a fost construită în 1702, iar din 1979, găzduieşte fotbalişti din Catalunia, dar şi din întreaga lume.
Fotbalişti crescuţi de ”La Masia” (FC Barcelona): Francisco José Carrasco, Guillermo Amor, Albert Ferrer, Josep Guardiola, Sergi Barjuán, Iván de la Peña, Pepe Reina, Albert Luque, Gabri Garcia, Cesc Fàbregas, Víctor Valdés, Luis García, Carles Puyol, Gerard Piqué, Sergio Busquets, Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Lionel Messi, Bojan Krkic, Pedro Rodríguez, Mikel Arteta, Giovani dos Santos
Olandezii au gândit pentru juniori un traseu pe stagii: cu cât înaintezi în vârstă cu atât fiind mai greu să te menţii în echipă. Juniorii ”lăncierilor” se antrenează exact în aceleaşi condiţii ca seniorii şi joacă în acelaşi sistem de joc, unul ofensiv (4-3-3), prin care se încearcă implementarea calităţilor stilului”alb-roşilor”: ofensiv, creativ, rapid, onest şi, de preferat, cât mai departe de propria poartă.
Ajax nu acceptă autopropuneri, bazându-se doar pe un proces bine pus la punct de scouting şi, în fiecare sezon, doar unul sau doi juniori sunt promovaţi la echipa mare. Numele Academiei, ”De Toekomst”, se traduce prin ”Viitorul”, fiind modelul pentru şcoala de fotbal a lui Gică Hagi, de la Constanţa.
Ajax cooperează cu Ajax Orlando (SUA), Haarlem (Olanda), Germinal Beerschot (Belgia), Ashanti Goldfields (Ghana) şi Ajax Cape Town (Africa de Sud). Fotbalişti crescuţi de ”De Toekomst” (Ajax Amsterdam): Johnny Rep, Johan Neeskens, Johan Cruyff, Wim Kieft, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp, Edgar Davids, Patrick Kluivert, Clarence Seedorf, Frank şi Ronald de Boer, Wesley Sneijder, Ryan Babel, John Heitinga, Klaas-Jan Huntelaar, Rafael van der Vaart, Andy van der Meyde, Nigel de Jong, Maarten Stekelenburg
Bazele sectorului juvenil al clubului au fost puse de managerul Ted Fenton, în anilor ‘50. Londonezii i-au dat pe cei trei jucători (Bobby Moore, Martin Peters şi Geoff Hurst), care au marcat în finala Campionatului Mondial din 1966, atunci când Anglia s-a impus cu 4-2 în faţa RFG.
În sezonul 2007-2008, West Ham a avut o medie de 6,61 de jucători jucători produşi în pepiniera proprie, mai mult decât oricare alt club britanic. În amicalul contra Olandei (2-2), disputat în august 2009, şapte jucători dintre cei folosiţi de Fabio Capello, provin de la juniorii lui West Ham.
”Ciocănarii” promovează foarte mulţi jucători tineri, dar din cauza problemelor financiare trebuie să-i vândă pentru a supravieţui. Fotbalişti crescuţi de ”The Academy” (West Ham United): George Andrew, John Charles, Martin Peters, Geoff Hurst, Bobby Moore, Harry Redknapp, Trevor Brooking, Alan Curbishley, Alvin Martin, Geoff Pike, Paul Brush, Tony Cottee, Alan Dickens, Ray Houghton, Paul Ince, George Parris, Michael Carrick, Joe Cole, Rio şi Anton Ferdinand, Frank Lampard, Jermain Defoe, Glen Johnson, Tony Stokes
Centrul de Copii şi Juniori al lui Sporting este considerat de Luiz Felipe Scolari şi de Jose Pekerman, foştii selecţioneri ai Portugaliei, respectiv al Argentinei, cea mai bună academie sportivă din lume.
Academia lusitanilor este prima instituţie sportivă din Europa care a primit un certificat de calitate (ISO 9001:2008), ca mărturie pentru valoarea servicilor celor de la Sporting, în încercarea de a forma fotbalişti redutabili, dar şi de a le oferi o educaţie bună.
Pe lângă încercarea de a menţine standardele etice şi morale, portughezii lucrează continuu la îmbunătăţirea infrastructurii şi la progresul antrenorilor, staff-ului medical şi al scoter-ilor. Din 2006, centrul se numeşte ”Sporting/Puma Academy”, după ce s-a semnat un contract de sponsorizare cu producătorul de echipament sportiv, valabil până în 2012.
Fotbalişti crescuţi de ”Puma Academy” (Sporting Lisabona): Paulo Futre, Luís Boa Morte, Luís Figo, Dani Carvalho, Ricardo Quaresma, João Moutinho, Miguel Veloso, Yannick Djaló, Rui Patrício, Adrien Silva, Daniel Carriço, Marco Caneira, Cristiano Ronaldo, Nani, Simão, Hugo Viana, Nuno Valente, Miguel
Clairefontaine este un centru de pregătire ce se întinde pe 56 de hectare, în mijlocul pădurii Rambouillet. Centrul a fost inaugurat, în 1988, de preşedintele Francois Mitterand, fiind doar unul dintre cele nouă centre de elită zonale din Hexagon, care acoperă întregul teritoriu al Franţei.
Cei mai talentaţi jucători din împrejurimile Parisului stau aici între vârsta de 13 şi 15 ani pentru a îşi îmbunătăţi abilităţile fizice, tehnice şi mentale, fiind asemănător Centrului ”Luceafărul” existent în România înainte de 1989.
Fiecare copil cazat aici are parte de aceleaşi condiţii de pregătire pe care le au Henry, Galllas sau Anelka, atunci când sunt convocaţi la naţionala de seniori. Banii necesari sunt furnizaţi din bugetul autorităţilor locale, iar modelul se vrea implementat în Anglia şi în Italia. Clairefontaine este sinonim în mental oamenilor de fotbal cu excelenţa în ceea ce priveşte condiţiile de pregătire şi profesionalismul antrenorilor, titraţii tehnicieni Aimé Jacquet, Gérard Houllier sau Raymond Domenech, fiind doar câţiva dintre cei care i-au pregătit pe tinerii fotbalişti de aici.
Fotbalişti crescuţi de ”Le Centre Fernand Sastre”: Jean-Luc Ettori, Thierry Henry, Nicolas Anelka, Jérôme Rothen, William Gallas, Jérémie Aliadière, Habib Bamogo, Louis Saha, Hatem Ben Arfa, Abou Diaby, Gabriel Obertan, Jimmy Briand, Grégory Sertic, Sébastien Bassong.