Ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, s-a aflat, luni, la Sofia, unde a participat la reuniunea guvernamentală alături de omologii săi din Bulgaria, Serbia şi Grecia. Ministrul a fost însoţit la Sofia de preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu şi de consilierul onorific al premierului, Gheorghe Popescu.
„În cadrul reuniunii a fost redactat un Memorandum de înţelegere între Guvernele Serbiei, României, Bulgariei şi Greciei pentru constituirea Comitetului iniţial de organizare în vederea depunerii celor două candidaturi comune amintite. Comitetul va fi format din câte patru reprezentanţi ai fiecărei ţări: ministrul sportului, un oficial guvernamental şi doi reprezentanţi ai federaţiilor de fotbal. Preşedinţia Comitetului va fi asigurată în sistem rotativ, pe mandate de câte 6 luni, iar reuniunile vor fi periodice, la acelaşi interval, şase luni”, se menţionează în comunicatul citat.
Ministrul Bogdan Matei a declarat că România, Serbia, Bulgaria şi Grecia pot duce la bun sfârşit organizarea acestor două competiţii majore de fotbal.
„Chiar dacă suntem la mijlocul perioadei în care ţara mea deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi avem un program foarte încărcat, România priveşte cu toată deschiderea acest proiect comun cvadrilateral şi arată toată cooperarea pentru avansarea acestuia. Proiectul de a avea o candidatură comună pentru o competiţie de o asemenea anvergură este extrem de solicitant şi, de ce să nu fim realişti, este şi foarte dificil. Dar reprezentăm 4 popoare ambiţioase şi 4 ţări prietene care, am convingerea, dacă îşi unesc forţele pot duce la capăt o asemenea misiune. Mă bucur că i-am avut lângă mine pe preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, care a prezentat date şi cifre foarte interesante, dar şi pe fostul mare fotbalist Gică Popescu, a cărui experienţă este binecunoscută”, a spus el.
„La întâlnirea de astăzi am adunat toate datele şi informaţiile din cele patru părţi şi am făcut un pas înainte, pentru a realiza ce avem de făcut concret în următoarea perioadă. Cu siguranţă un pas înainte este şi memorandumul de înţelegere stabilit astăzi. Peste puţin timp, prim-miniştrii noştri vor avea o nouă reuniune la nivel înalt şi ar însemna mult ca la acea dată să le prezentăm progresul pe care l-am făcut.
Vă asigur de toată cooperarea din partea ţării mele şi îmi exprim speranţa că vom reuşi să formăm o echipă puternică şi capabilă să arate lumii că patru ţări mici din Balcani pot să fie la acelaşi nivel cu alte forţe ale sportului mondial şi la capitolul organizare, nu numai ca performanţe”, a adăugat ministrul.
Prezent la conferinţa de presă de la Sofia, consilierul onorific al premierului, Gheorghe Popescu, a menţionat la rândul său că în primul rând este nevoie ca toate cele patru ţări să cunoască exact care sunt cerinţele UEFA sau FIFA în ceea ce priveşte organizarea celor două competiţii majore.
„Înainte de a discuta despre construcţia sau modernizarea stadioanelor, prima dată trebuie să ştim de câte stadioane avem nevoie. De asemenea, de ce altceva avem nevoie în afară de stadioane, pentru că din experienţa pe care o avem la organizarea Campionatului European din 2020 ştim că o competiţie de asemenea anvergură nu înseamnă numai stadioane. Cine îşi asumă aceste lucruri? Eu cred că prima dată trebuie să ştim ce înseamnă Cupa Mondială din 2030 şi apoi să vedem de ce infrastructură are nevoie fiecare”, a explicat fostul căpitan al echipei naţionale.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a subliniat importanţa organizării unor asemenea competiţii pentru fotbalul din cele patru ţări. „Un aspect foarte important pe care trebuie să-l luăm în considerare, indiferent dacă dosarul de candidatură va fi pentru Campionat European sau Cupă Mondială, este partea de moştenire pe care o lăsăm organizării acestor evenimente. De aceea probabil, noi, cele patru federaţii de fotbal din cele patru ţări, ar trebui să începem să cooperăm şi chiar să dezvoltăm diferite proiecte, mai ales că istoria este de partea noastră dacă e să ne referim la o Cupă a Balcanilor. Noi la nivel de federaţii ne-am întâlnit la finele anului trecut la Bucureşti şi am pus deja pe picioare o competiţie internaţională. Dacă e să ne uităm la Cupa Mondială, pentru că acesta a fost principalul subiect şi de aici s-a plecat la drum, cred că în primul rând trebuie să vedem la nivelul fiecărei ţări care este infrastructura de care avem nevoie”, a precizat Burleanu.
România, Serbia, Bulgaria şi Grecia au anunţat la sfârşitul anului trecut că intenţionează să depună o candidatură comună pentru găzduirea Campionatului European de fotbal din 2028 şi a Cupei Mondiale din 2030, reprezentanţii celor patru guverne întâlnindu-se de mai multe ori în acest sens.