România s-a calificat la turneul preolimpic, după victoria cu Germania, 14-13 după aruncările de departajare de la 5 metri. Eroul partidei a fost portarul Marius Țic, 19 ani, de la Dinamo, care a parat două lovituri.
Tânărul goalkeeper de la Dinamo, poreclit ”Il Fenomeno”, deţinător al unor recorduri greu de egalat în România, are deja oferte din străinătate și se află pe lista lotului naţional de seniori, a scris revista SPORT ÎN ROMÂNIA, editată de Asociația Presei Sportive.
La 13 ani și o zi debuta în Superliga de seniori, în poarta echipei Crișul Oradea. La vremea respectivă, ca și acum, prezenţa sa între buturi, la o vârstă atât de fragedă, reprezenta un record de precocitate. La 15 ani a fost invitat să apere poarta naţionalei de seniori, într-un meci amical România – Grecia, disputat la Oradea. Selecţionerul de atunci, ungurul Istvan Kovacs, i-a văzut potenţialul și i-a oferit o șansă de moral. În același an, devenea titular în naţionala de juniori 93, deși era cu trei ani mai mic decât limita maximă acceptată.
În următorii ani a adunat patru turnee finale, trei de Campionate Europene și unul de Mondial. La toate a primit elogii. Adăugaţi cinci titluri naţionale de juniori, cinci trofee de cel mai bun portar la diferite competiţii internaţionale și două cupe de cel mai tehnic jucător din ţară, precum și un argint naţional cu Dinamo, la seniori în 2013. Acesta este pe scurt palmaresul unui jucător considerat un adevărat fenomen. Numele lui: Marius Ţic.
Înainte de a continua povestea este nevoie de un plonjeu în trecut. Mai exact 1992, la Europenele de polo rezervate juniorilor, desfășurate la Sopron (Ungaria). Naţionala României s-a clasat atunci pe locul 9, însă unul dintre remarcaţi a fost portarul Florin Ţic, un tânăr orădean căruia i se prevestea un viitor frumos. Surprinzător, cariera lui s-a încheiat brusc după acel turneu: furat de mirajul anilor postrevoluţionari, a renunţat la polo. Patru ani mai târziu, în 1996, în familia Ţic s-a născut Marius și mulţi susţin acum că Florin încearcă să-și împlinească prin fiul său toate visele sale de sportiv.
”Nu-mi place să vorbesc de acele vremuri și e normal ca orice părinte să vrea ca fiul său să ajungă cât mai sus“, spune Florin Ţic. El a fost cel care a vegheat ascensiunea fiului său în polo și, chiar dacă nu are pregătire de specialitate, Florin este considerat cel care l-a format cu adevărat pe Marius.
A învăţat să înoate la 11 ani
Povestea primilor pași făcuţi de Marius spre bazin continuă prin vocea tatălui. „Marius a învăţat să înoate târziu, la 11 ani. Mama lui l-a ţinut departe de bazin, știind cât am pătimit eu. În vara lui 2007, pe când eram la mare, am decis că e timpul ca Marius să facă polo. L-am sunat pe un fost coleg care făcea iniţiere la Crișul și în 10 zile mi-a învăţat băiatul să înoate. Apoi l-am dus la polo și cum echipa era formată deja de ani buni, i-am spus antrenorului Dorin Sava că numai portar mai poate să joace. Și portar a rămas. La echipă erau încă cinci portari, iar obiectivul nostru a fost ca în șase luni Marius să devină cel mai bun. Și așa a fost. În 2008 era deja titular, iar în 2009 cucerea primul titlu naţional cu generaţia de 95“.
Din exigenţa tatălui și din ambiţia și conștiinciozitatea fiului s-a format un aliaj de succes. „Am convenit ca în fiecare an să ne stabilim un obiectiv. De pildă, la 16 ani a avut ca obiectiv să joace la o echipă de seniori cu pretenţii. Așa a ajuns la Dinamo, unde este extrem de mulţumit. La 17 ani, ne-am propus să fie cel mai bun de la Europenele din Malta. Nu s-a acordat trofeul, dar i s-a spus că el l-ar fi luat. La 18 ani are ca obiectiv să ajungă în lotul de seniori și să apere. Toate obiectivele au fost personale, pentru că mi-am dorit ca el să crească în valoare. Degeaba un club câștigă 17 titluri naţionale dacă la final, când trage linie, nu are niciun jucător în lotul de seniori“, mai spune Florin Ţic.
Mondialele de juniori din Australia, unde România a ocupat locul 6, l-au propulsat pe Marius în ochii lumii poloului mondial. Australienii i-au propus să rămână acolo, în timp ce Universitatea din California i-a oferit o bursă de studii pe 5 ani. Oferte au mai venit din Ungaria şi Germania, dar familia Ţic a preferat să-şi continue povestea în România.
Ordin de la Lipă: ”Aveţi grijă de el!“
În 2012, Marius Ţic a plecat din orașul natal, Oradea, și s-a mutat la București, sub tutela clubului Dinamo. Practic, la 16 ani și-a luat viaţa în propriile mâini. Elisabeta Lipă l-a îndrăgit imediat. I-a chemat pe responsabilii secţiei de polo și le-a spus sec: „Aveam aceeași vârstă când am venit în București. Știu ce înseamnă să fii singur în acest oraș. Dacă acestui băiat îi lipsește ceva, aveţi de-a face cu mine!“. Marius s-a obișnuit între timp cu orașul.
”Primele luni au fost mai grele, dar acum este perfect“, spune el. Vorbește și se comportă cu o maturitate greu de anticipat la un tânăr de 17 ani. „Rar am văzut un sportiv atât de dedicat și deschis spre muncă“, îl caracterizează antrenorii de la club și de la lot. Antrenamentele sale sunt lecţii de tenacitate: vine la antrenament cu o oră înainte pentru o pregătire fizică spartană, urmată de două ore de bazin. Iar ritualul se repetă de două ori pe zi. Nici măcar portarii de la lotul naţional de seniori nu ar duce la capăt antrenamentele sale.
”Eroul meu nu trebuie să zboare“
Când a plecat din Oradea, unii i-au prevestit pierzania. Marius Ţic a transformat însă neîncrederea și răutăţile în tonic moral, iar saltul său valoric permanent îi dă credit. De la 600 de kilometri, tatăl său îl veghează.
”Nu trebuie să fiu cu el permanent“, spune Florin. ”Mă consult cu tata, mai mult ca înainte. Relaţia noastră evoluează din ce în ce mai mult în privinţa sfaturilor și detaliilor tehnice“, punctează și Marius. Relaţia tată-fiu este impresionantă, iar una dintre postările lui Marius de pe un site de socializare o confirmă: „Eroul meu nu trebuie să zboare și nici să aibă aripi. Nu trebuie să salveze lumea în fiecare zi, nu trebuie să poată muta munţii din loc. Eroul meu e cel mai bun tată ce îl poate avea un copil… și asta spune totul!“.
Echipa masculină de polo pe apă a României este sigură de participarea la turneul preolimpic de la Trieste din aprilie, indiferent de rezultatul meciului din meciul cu Franța, de sâmbătă (ora 11.30), pentru locurile 9-10 la Campionatul European de la Belgrad, a anunțat, vineri, Liga Europeană de Natație.
Europa a primit nouă locuri la turneul masculin de calificare la JO 2016, astfel că, pe lângă echipa gazdă, Italia, vor mai evolua Ungaria (locul 3 sau 4 la CE 2016), Spania (5/6 la CE 2016), Rusia (7/8 la CE 2016), România (9/10 la 2016), Franța (9/10 la CE 2016), Germania (11/12 la CE 2016), Olanda (11/12 la CE 2016) și Slovacia (locul 13 la CE 2016).
De pe alte continente vor participa Canada, Kazahstan și Africa de Sud. Meciul de clasament dintre România și Franța va avea loc sâmbătă, de la 11,30 (ora României).
Tragerea la sorți va avea loc sâmbătă, la ora 22,00 (ora României), la Hotelul Crowne Plaza din Belgrad. Turneul masculin va avea loc la Trieste (Italia), în perioada 3-10 aprilie.