Chit că unora le place, iar altora nu, Ilie Dobre (61 de ani) este un personaj aparte în presa românească. Comentatorul care pentru mulți pare să relateze la radio “de când lumea și pământul” desfășurarea evenimentelor sportive a atins sâmbătă, la Dinamo – Petrolul (2-0), o bornă impresionantă în privința meciurilor comentate: 1.500!
SportNews: Cum vi s-a părut Dinamo – Petrolul?
Ilie Dobre: Ținând cont că a fost partida cu numărul 1.500 pe care am comentat-o, aș fi vrut să fie mai spectaculoasă, dar Dinamo nu mai este echipa de altădată.
Ce părere aveți despre fotbalul românesc actual?
Domnule, nu este el “cel mai cel”, dar nici foarte slab, așa cum încearcă unii să ne convingă. Să nu uităm că au existat și perioade în care echipele noastre de club erau eliminate în primul tur al cupelor europene, iar naționala nu se califica la turneele finale. Acum avem din nou șansa să mergem la un Campionat European.
Din cele 1.500 de meciuri comentate, care vă este cel mai drag, și de ce?
Aș alege România – Ungaria din septembrie 2013, când am câștigat cu 3-0. Am prins un gol în direct, primul, marcat de Marica, la care am stabilit un record mondial (n.r. – a strigat “Gol!”, dintr-o singură respirație, timp de un minut și opt secunde), echipa noastră a jucat foarte bine, iar atmosfera a fost senzațională.
Dar cel care v-a lăsat cele mai neplăcute amintiri?
Olanda – România, tot din 2013, dar în martie, când am luat bătaie cu 4-0. Sau, cel mai recent, Steaua – Rosenborg (n.r. 0-3). În general, nu-mi place să comentez meciuri în care ai noștri pierd, pentru că eu simt meciul și neputința echipelor românești se transmite până în cabina de comentator.
Regretă că a ratat Steaua – Ajax
Există o partidă anume pe care ați vrut s-o comentați, dar n-ați avut ocazia?
Cred că e Steaua – Ajax, tot din 2013, când Steaua a întors de la 0-2 la Amsterdam și s-a calificat. Sincer să fiu, ocazia am avut-o, dar n-am crezut că o să se mai califice, așa că nu le-am spus colegilor că vreau să-l comentez eu.
Driblingurile cărui fotbalist ați fi vrut să le relatați la radio?
Gicu Dobrin, pe care eu îl consider cel mai bun fotbalist din istoria României și, poate, unul dintre cei mai buni din lume. Din păcate, s-a retras înainte să debutez eu la radio (n.r. – primul meci pe care l-a comentat a fost Gloria Buzău – Jiul Petroșani, în 1984).
Cum vă împărțiți meciurile cu ceilalți colegi?
Asta e o chestie care ține de bucătăria noastră internă, de la radio. O să vă spun că, fiind foarte vechi în meserie, eu îmi aleg partidele pe care vreau să le comentez.
Ce părere aveți despre generația mai tânără de comentatori?
Prefer să nu răspund, pentru că sunt colegii mei.
ALTE POVEȘTI CU ILIUȚĂ, AICI, AICI și AICI.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!