L-am rugat pe Ilie Năstase să explice cum reușesc jucători care nu mai au de mult vârsta ideală pentru performanță, precum Roger Federer (37 de ani), Rafael Nadal (32 de ani) și Novak Djokovic (31 de ani), să domine autoritar circuitul ATP (cei trei au triumfat, pe rând, la precedentele trei turnee de Mare Șlem).
“Nu cred că există o singură explicație. Adică, nu una care să se potrivească tuturor. Federer, de exemplu, a ales să-și conserve energia, participând la foarte puține turnee. Să vedem cât îi se va mai permite, pentru că, din punctul meu de vedere, ar trebui să participe la mai multe. Nadal se antrenează ca un nebun. Djokovic a dispărut o perioadă, dar a revenit în vârf datorită ambiției și talentului. Uite, asta, talentul, adică, cred că este caracteristica lor comună. Dacă nu-l ai, nu poți domina circuitul atât de categoric. Apoi, mai contează și ce face concurența. Poate Zverev are familie sau, dimpotrivă, pierde nopțile prin discoteci, ce știu eu?”, ne-a declarat fostul mare tenisman.
Valoarea este mai disipată în clasamentul feminin
“Nasty” are o părere tranșantă și în privința tabloului feminin, de pe care au “picat” foarte multe favorite în prima săptămână. “La băieți, mai toți jucătorii din top 50, dacă nu cumva din top 100, sunt foarte buni. Competiția este mult mai dură. La fete nu sunt sigur că se poate spune același lucru nici măcar în privința primelor 10”, a continuat primul lider din istoria ATP.
Și atunci, dacă valoarea e mai rarefiată la feminin, cum se explică eliminarea prematură (în turul 1) a liderului Simona Halep? “Accidente ca acela s-au mai întâmplat și se vor mai întâmpla. E păcat, totuși, pentru că senzația mea e că staff-ul Simonei Halep a greșit. Dacă eram în locul lor, n-o lăsam să joace la Cincinnati (n.r. – turneu care s-a disputat cu o săptămână înainte de startul US Open și la care sportiva noastră a ajuns până în finală). A acumulat prea multă oboseală acolo”, a afirmat Ilie Năstase.
În privința celorlalte explicații invocate de Simona și de alte jucătoare pentru înfrângerile suferite la New York (căldura excesivă și zgomotul din afara stadionului), fostul tenisman este de acord pe jumătate. “Căldură, da, era și pe vremea mea. De fapt, nu căldura în sine deranja, ci umiditatea foarte ridicată. Zgomotul însă nu țin minte să mă fi deranjat. Da, se mai aud avioanele care decolează sau aterizează pe aeroportul din apropiere, dar te obișnuiești”, a continuat “Nasty”.
Simona dă impresia că nu mai are nevoie de antrenor
L-am întrebat pe Ilie Năstase și dacă este de acord cu cei care pretind că au remarcat un regres în jocul lui Halep după ce Andrei Pavel a părăsit, recent, staff-ul tehnic al campioanei din Constanța, în sensul în care serviciul ar fi redevenit mai ezitant, iar jocul, în general, mai defensiv. “La Montreal nu mi s-a părut că a jucat defensiv. În ceea ce privește partida de la US Open, mai trebuie să te lase și adversarul să joci ofensiv. Păi, aia, Kanepi, dădea în minge de-o rupea! Cum să joci ofensiv cu ea, mai ales dacă ești așa, mai mică, cum e Simona? Nu cred că la ea mai contează antrenorul atât de mult. Uneori, parcă nici nu mai are nevoie de antrenor”, a mai spus fostul campion de la New York.