Federația Internațională de Tenis a dat vineri verdictul în cazul lui Ilie Năstase, după scandalul de la meciul dintre România și Marea Britanie, din Fed Cup.
”Ilie Năstase este suspendat din orice rol oficial în competiţiile ITF pe echipe sau în cele individuale de sub egida ITF până la 31 decembrie 2020”, este comunicatul celor de la ITF.
”Nasty” a făcut abia azi primul comentariu legat de cazul său. N-a comentat decizia propriu-zisă, dar a povestit cum s-a ajuns la acest scandal mondial și ce vrea să facă în continuare.
Libertatea: Domnule Năstase, cum comentați decizia ITF luată împotriva dumneavoastră?
Ilie Năstase: Decizia n-o comentez. N-am ce să spun!
Nu aveți nicio părere? E justă, e drastică, e nedreaptă?
Ce să-ți spun, la 71 de ani, mai am nevoie de vreo funcție oficială? Ce au făcut ei prin decizia asta?
V-au interzis dreptul de a ocupa o funcție oficială la competițiile desfășurată sub egida ITF.
Sunt și proști! Mai am eu nevoie de vreo funcție oficială în tenis? Eu abia merg pe stradă!
Ce se va întâmpla în continuare? Cazul ar putea ajunge la TAS…
Nu este de TAS cazul acessta. Domnul Țiriac se ocupă, cu avocații. Dânsul îi plătește, merge mai departe… Avem o tactică.
?
Există un caz asemănător. Serena Williams i-a zis unui arbitru, la un meci, ”Fuck you” și a primit o pedeaspsă cu suspendare. A spus același lucru ca și mine, la Mamaia. Dar, eu nu sunt Serena, și nu nici american nu sunt.
O jurnalistă de la Eurosport susține că printre argumentele cu care v-ați apărat în fața celor de la ITF a fost și explicația că ”rasismul nu e o chestiune așa gravă în România”…
N-au fost cuvintele mele astea! Eu n-am fost audiat de nicio comisie ITF. N-au dorit ca procesul să fie public. A fost doar o scrisoare trimisă acestei organizații. Dar, voi contesta faptul că nu m-au lăsat să merg la alte meciuri. Ar fi trebuit să fiu suspendat în Fed Cup, nu din toate competițiile de tenis. E ca și cum un antrenor a fost eliminat și suspendat în Liga 1, dar i se aplică pedeapsa și în cupele europene. E corect așa ceva? Ce legătură avea ITF cu turneele WTA?
La Wimbledon, s-a făcut iarăși caz, anume că agenții de pază ar fi primit foi cu chipul dumneavoastră, pentru a putea să fiți recunoscut și pentru a nu vi se permite accesul în incintă.
N-aveau dreptul să-mi interzică accesul, dacă m-aș fi dus cu bilet. Ce-o să-mi facă acum, să nu mă lase să mă uit nici la televizor? Mai e ceva. Cum ar fi fost ca eu să nu fi fost suspendat deloc, asta după ce am fost interzis pe diverse arene, în faza în care ancheta era în derulare? Normal că decizia de acum a fost să fiu suspendat. ITF a luat măsura care să susțină acțiunile WTA, să nu dea în ăla! Înțelegeți? Altfel, s-ar fi făcut de râs!
Ați fost, recent, în Suedia. Cum v-au tratat acolo?
N-au făcut niciun caz, în ceea ce mă privește! Ăia sunt suedezi, au altă cultură.
Totuși, cum s-a ajuns la acest caz?
Cum să se ajungă? Domnul Țiriac m-a convins să stau pe scaun, la Fed Cup, că mă vor fetele, că… El a decis, de capul lui. Acum, se simte și el vinovat, poate, pentru situația mea. A avut probleme și după ce mi-a permis să acord trofeul la turneul dânsului de la Madrid…
Ilie Năstase a remis și un comunicat:
”Am primit decizia dată asupra cazului meu de completul intern de soluționare al Federației Internaționale de Tenis cu dezamăgire, dar nu cu surprindere.
Completul care a emis decizia a dovedit insistența acestei Federații de a trata cazul meu într-o manieră cu totul specială şi lipsită de imparțialitate, la fel cum întreaga echipă a României a fost tratată în timpul barajului Fed Cup de la Constanța.
Din nefericire pentru mine, decizia se îndepărtează cu mult de standardele aplicate în toate precedentele existente, în care Federația Internațională a aplicat sancțiuni mult mai mici pentru încălcări mult mai grave (cazuri de dopaj, cazuri în care jucători au amenințat cu moartea sau chiar au agresat fizic arbitrii).
Din lecturarea deciziei, trag concluzia că a fost imposibil pentru completul din cadrul Federației Internaționale să trateze acest caz într-un mod nepărtinitor, ceea ce ar fi presupus exercițiul de a ignora interesele pe care Federația Marii Britanii le are în legătură cu soluționarea acestuia.
După ce barajul respectiv dintre echipele României şi Marii Britanii a avut un supervizor din partea ITF de naționalitate britanică, acum investigația inițiată împotriva mea la plângerea Federației Britanice a fost soluționat la Londra, de către un complet al cărui reprezentant este şi el de naționalitate britanică.
În cadrul meciului dintre Sorana Cîrstea şi Johanna Konta, nu a contat că jucătoarea britanică a săvârșit peste 40 de încălcări ale regulamentului, ci au contat doar reacțiile pe care le-am avut pentru că mi-am pierdut cumpătul după ce arbitrii mi-au ignorat plângerile regulamentare faţă de aceste aspecte.
Acum, la soluționarea investigaţiei împotriva mea, au fost analizate doar reacțiile mele, scoase din contextul în care ele au avut loc, fără să fie luate în considerare nici aspectele care au provocat și amplificat modul în care am reacționat, nici intenția mea înțeleasă greșit în legătură cu anumite afirmații, dar nici încercările mele repetate de a îndrepta consecinţele cauzate.
De aceea, mă simt nevoit să îmi caut mai departe dreptatea în fața unor foruri independente și imparțiale, care să îmi asigure un tratament just și echitabil”.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Ce regim îl așteaptă pe Cristi Boureanu după eliberare. Trebuie să recupereze lunile de detenție