Libertatea: Ce concluzii aţi tras după turul de campionat?
Ilie Stan:
Ca antrenor îmi doresc mereu mai mult, pentru că aşa am fost obişnuit ca jucător. Nu îmi place să pierd, mai ales că în ligile a doua şi a treia jucătorii m-au obişnuit cu victoriile. Ştiam că va fi foarte dificil în Liga I, dar nu mă aşteptam să ne fie atât de greu.  Fotbaliştii mei s-au descurcat bine din punct de vedere fizic, dar datorită naivităţii şi a lipsei experienţei la acest nivel, am pierdut puncte multe.

Ce încercaţi să schimbaţi pentru retur?
Vreau să-i fac pe jucători să aibă mai multă încredere în forţele lor. Nucleul de jucători s-a păstrat, dar acum îl avem pe Dinu Tudoran, un jucător cu experienţă, care poate face diferenţa, şi pe Florentin Petre, care a prins doar ultimele trei etape ale turului şi nu era pregătit fizic. Sper ca datorită omogenităţii şi experienţei acumulate în prima parte a campionatului să acumulăm cât mai multe puncte şi să rămânem în Liga I. Simt în atitudinea băieţilor că ne vom comporta altfel. Celelalte echipe, Astra, U Cluj, Pandurii, s-au întărit, dar aceşti jucători noi, chiar dacă sunt valoroşi, au nevoie de timp pentru a se integra.

Ce aţi face acum cu 1.000.000 de euro? Cum i-aţi cheltui pentru echipă?
Nu s-ar schimba mare lucru. Nu aş face cine ştie ce transferuri. Aş plăti jucătorii, aş încerca să-i motivez, să le dau salariile la timp şi să le dau prime mai mari, pentru a se gândi, când vin la antrenamente, doar la pregătire. De multe ori, noi, antrenorii suntem în situaţia aceasta dificilă. Jucătorii te respectată după o întârziere, dar, când nu plăteşti echipa timp de trei luni, se pierde această încredere şi e foarte greu să menţi un grup unit, care să gândească doar la fotbal.

Care e diferenţa între un antrenor bun şi unul de clasă?
Diferenţa o face de multe ori jucătorii pe care îi ai la dispoziţie. Un antrenor mare are nevoie de jucători valoroşi, de calitate. Antrenorii au principii în privinţa jocului, a  pregătirii, dar fără jucători dornici să acumuleze ce le ceri, fără să pună în practică la meciuri ce li se cere, nu poţi face nimic. Un antrenor mare e aşa cu ajutorul echipei şi a rezultatelor.

Mulţi vă văd ca pe un posibil viitor antrenor al Stelei. Sunteţi pregătit pentru o asemenea provocare?
Normal că fiecare fost jucător al Stelei vrea să antreneze echipa. Recunosc că sunt stelist, acolo am cunoscut cel mai mare succes ca fotbalist. Am jucat acolo 7 ani şi Steaua mi-a rămas în sânge. Viitorul ne rezervă multe posibilităţi, trebuie să am răbdare, să-mi văd de treaba mea la Brăneşti şi Dumnezeu îmi va aşeza următoarele trepte. La Steaua se cer trofee, participare în cupele europene, dar şi jucătorii sunt alţii, lotul e valoros. Nu vreau să mă gândesc deocamdată la Steaua, pentru că sunt concentrat asupra echipei mele asupra gestionării pregătirii, pentru că este foarte importantă. Când ai rezultate, viitorul îţi rezervă multe surprize.

Ce le lipseşte jucătorilor români?
Motivaţia. Când am preluat echipa în lLiga a III-a, a trebuit să discut individual cu ei, să introduc analiza video, să îmbunătăţim mobilitatea şi ştiinţa jocului. Avem foarte mulţi jucători tineri, care au calităţi şi care pot deveni certitudini, dacă sunt motivaţi. De aceea eu am ales să nu aduc străini şi să avem încredere în fotbalişti români pe care să-i responsabilizăm. Mulţi, când scot puţin nasul în fotbalul mare, încep să pună condiţii, să se gândescă la bani mulţi, dar la Brăneşti le-am explicat că nu sunt bani, că salariile sunt mici şi primele mai mari pentru a-i motiva.

Trasferul lui Nicoară e un exemplu pentru ceilalţi jucători ai Victoriei?
Nicoară poate creşte extraordinar de mult. El trebuie să joace la o echipă mare, să simtă presiunea publicului, ce vadă ce înseamnă performanţa adevărată. Pe mine mă ajută transferul lui pentru că le arată celorlalţi cât de uşor se ajunge la o echipă mare, care se simt şi ei monitorizaţi. Le-am spus că iau mai puţini bani acum, dar la anul pot lua de 10 ori mai mult. Principiul e muncă şi apoi bani, nu invers. Olariu, Popa, Novac, Ispir sau Zuluf sunt şi ei tineri şi au potenţial.

Faceţi treabă bună la Brăneşti şi pentru că nu există presiunea unor patroni băgăreţi?
La Brăneşti am propus un proiect pe trei ani de zile, altfel nu veneam. Nu le-am mulţumit îndeajuns acestor oameni care stau lângă echipă. Niciodată nu au trecut peste mine, sigur au existat divergenţe ca în orice familie, dar au avut încredere în mine. Le-am spus că eu am venit aici să cresc ca antrenor, nu să iau bani şi să plec. Interesul meu e să ajung departe cu această echipă, cu buget mic să facem performanţă. Eu nu consider că e o performanţă ce am făcut până acum la Brăneşti. Ca jucător am fost învăţat cu altceva, aşa că vreau ca peste un an de zile să jucăm în Europa League, dar mai întâi trebuie să ne ajute Dumnezeu să rămânem în Liga I. Trebui să vrei mereu mai mult pentru că altfel te plafonezi.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News