Constanta acestor dueluri au reprezentat-o surprizele. Când porneam pe „cai mari”, ca favoriți, am trăit eșecuri dure, și inve5rs. Elvețienii, ori de câte ori au fost cotați cu prima șansă, au pierdut în fața noastră.

Primul meci a avut loc în preliminariile Campionatului Mondial din 1934. S-a jucat la Berna, pe 29 octombrie 1933, și a fost 2-2. A urmat „dubla” din calificările pentru Euro 68. La București, conform graficului, a fost România – Elveția 4-2. În al doilea joc, la Zurich, 24 mai 1967, România a suferit una dintre cele mai mari umilințe din istorie, pierzând cu 7-1. Jucătorii români au acuzat faptul că au fost „drogați”, că râdeau în timp ce primeau goluri și că n-au mai avut reacții normale. Imaginile descoperite de Libertatea.ro par să le dea dreptate. Uitați-vă cum s-au luat golurile și mai ales cum jucau românii.

După acel meci, toată conducerea federației a fost dată afară, iar antrenor a fost numit Angelo Niculescu, care ne-a dus la Mondialul din Mexic 70. După ce, în preliminarii, au avut, printre adversari, din nou și Elveția. Numai că atunci, deși „ceasornicarii” erau favoriți, românii au învins în dublă manșă, 2-0 acasă și 1-0 la Lausanne.

După mulți ani, România și Elveția s-au întâlnit din nou și în preliminariile Mondialului din Spania 82. România era atunci, ca și calificată la turneul final. Mai avea trei meciuri, „dubla” cu Elveția și cu Ungaria la București. Cu o victorie, ar fi mers în Spania.

La București, tricolorii au condus cu 1-0, dar au fost învinși cu 2-1. Degeaba a marcat Balaci un gol superb. Zappa a egalat cu un șut „din fundul grădinii” și soarta meciului s-a întors. Returul, jucat la Berna, care nu mai conta, s-a terminat 0-0. A fost primul meci ca selecționer al lui Mircea Lucescu.

După zece ani, ne-am reîntâlnit în preliminarii, de data aceasta pentru Euro 1992. Le-am luat 3 puncte din 4 (0-0 la ei, 1-0, la București), dar tot nu ne-am calificat.

 

Umilința „Generației de Aur”

A urmat o nouă pauză, de doar trei ani, când, pentru prima și ultima dată ne-am întâlnit la un turneu final, în SUA 94. România spulberase Columbia cu 3-1, era mare favorită. Dar a urmat cea mai mare umilință a „Generației de Aur”, un 1-4 dur. Și imaginea lui Vlădoiu plecând foarte repede la vestiare după un faul „criminal” la Ohrel.

Ultimul meci a fost Grozav. A fost un amical câștigat de România la Lucerna, în 2012, cu 1-0, prin golul lui Gicu Grozav.

Urmărește-ne pe Google News