Legiștii au anunțat că cei doi au suferit leziuni grave, incompatibile cu viața, iar decesul s-a produs la scurt timp după avalanșă. Copiii au suferit multiple traumatisme cranio-cerebrale, au mai spus legiștii.
„Cei doi adolescenți au decedat în urma unor traumatisme cranio-cerebrale cu fracturi craniene iradiate la bază și hemoragie meningo-cerebrală. Nu s-au evidențiat alte leziuni traumatice”, a spus șeful Serviciului de Medicină Legală Hunedoara, Dan Mărculescu.
Întrebat dacă tinerii alpiniști ar fi putut supraviețui, dacă ar fi avut căști de protecție, medicul legist a răspuns: „Nu știu exact dacă au avut sau nu cască, dar bănuiesc că dacă ar fi avut cască, această cauză nu s-ar fi produs. Decesul putea surveni prin alte mecanisme: asfixiere sau prin refrigerație. Nu cunosc exact datele de la locul unde s-a întâmplat acest accident nenorocit”.
Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi au murit sâmbătă după-amiază într-o avalanșă produsă în Munții Retezat.
Conducătorul şcolii de ghizi aflat, sâmbătă după-amiază, cu un grup de 51 de persoane în Munţii Retezat,
relatează în amănunt, într-o postare pe Facebook, modul în care au decurs evenimentele petrecute în timpul avalanşei în care şi-au pierdut viaţa Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. Cătălin Ioan Berenghi spune că a încercat în două rânduri să îi convingă pe cei şapte alpinişti să renunţe la traseul de vară pentru că s-ar expune riscului avalanşelor şi respinge categoric ideea că grupul său ar fi provocat avalanşa.
Jandarmii montani și salvamontiștii implicați în acțiunea de recuperare a trupurilor celor doi copii au anunțat, duminică seara, că au ajuns la Cârnic. Cele două trupuri au fost preluate de către Serviciul de Medicină Legală.
Aceștia au stabilit că avalanșa s-a produs în zona Bucura – Peleaga, în locul denumit “Căldarea berbecilor”. ”În avalanșă au mai fost prinse și alte 5 persoane care au necesitat acordarea de îngrijiri medicale, fiind transportate la unități spitalicești, persoanele respective aflându-se în prezent în afara oricărui pericol. Încă de la primele ore ale dimineții zilei de 23 aprilie 2017, de la 05.30, jandarmi montani și salvamontiști au pornit în acțiunea de recuperare a trupurilor celor două persoane.
La ora 11.18 echipele au ajuns la locul producerii avalanșei și au desfășurat activități specifice pentru transportarea trupurilor celor două persoane decedate. La 12.30 aceștia au început deplasarea către Cârnic.
Acțiunea s-a desfășurat în condiții extrem de dificile, datorită traseului montan accidentat, acoperit cu un strat considerabil de zăpadă afânată, cât și din pricina condițiilor meteorologice neprielnice (ceață, temperaturi sub 10°C, vânt în rafală până la 80 km/h). Echipele s-au deplasat pe traseul Pietrele – Cabana Gențiana – Bordu Tomi – Custura Bucura – Căldarea Berbecilor, iar la întoarcere, de la locul producerii avalanșei în sens invers către Cabana Gențiana – Cârnic”, a anunțat jandarmeria.
La acțiunile din Masivul Retezat executate pentru salvarea victimelor avalanșei, precum și pentru recuperarea corpurilor celor două persoane decedate au participat 18 jandarmi montani și 36 de salvamontiști.