Unii dintre agenţii de jucători acreditaţi de FIFA nu-şi desfăşoară activitatea din cauza celorlalte meserii pe care le practică tot în cadrul fotbalului. Cum licenţa de agent este doar un paravan, în discuţie apare şi un grav conflict de interese.
De exemplu, Ionuţ Chirilă, care este şi antrenor, şi impresar, sau Răzvan Zamfir, care este oficial al unui club şi agent de jucători, conform ultimelor date furnizate de site-ul oficial al FIFA. Actualul tehnician al arădenilor de la UTA este cunoscut mai ales ca fiul marelui gazetar Ioan Chirilă şi frate al fostului component al formaţiei Vama Veche, Tudor Chirilă. Dacă am fi rău intenţionaţi, am putea specula că, la Arad, antrenorul Chirilă îi pune pâinea pe masă impresarului Chirilă, aspect foarte periculos, măcar din punctul de vedere al credibilităţii personajului în cauză.
Plecat de jos în munca de procurator, Răzvan Zamfir a ajuns între timp director executiv al campioanei CFR Cluj, dar n-a renunţat la licenţa de impresar, aşa cum ar fi fost normal şi legal. Interesant este ce fel de jucători propune directorul Zamfir lui Iuliu Mureşan sau Arpad Paszkany: buni sau răi, doar pe cei reprezentaţi de el?
Ziarist de scandal, agent de jucători
Orlando Valache este cel care a stat la baza scandalului în care a fost implicat Andrei Gheorghe, fiind cel care a realizat filmarea în care omul de televiziune a fost surprins fumând marijuana, după jumătate de an petrecută sub acoperire în compania sa. Redactor-şef adjunct la mai multe publicaţii, precum Averea, Cancan, Star sau Ciao, Orlando a fost acuzat că a făcut parte din anturajul unei bande de hoţi de maşini de lux, alături de nume sonore ale şuţilor de autoturisme din Capitală: Radu Bolgiu, Hudac şi Mureşan. De asemenea, impresarul s-a aflat în conflict cu Oana Zăvoranu, care l-a acuzat că este un „infractor, un puşcăriaş, un traficant de droguri şi a câştigat bani din furturile de maşini”.
Primarul cu licenţă FIFA
Ion Tache a înfiinţat prima benzinărie particulară din România (în februarie 1992), după care şi-a diversificat ramurile de activitate: construcţii de drumuri (firma Romtrade) şi aviaţie (a înfiinţat, alături de vărul sau, Nelu Iordache, compania aeriană low-cost Blue Air). După ce a candidat fără succes pentru postul de primar al localităţii Adunaţii Copăceni, în 2004, Tache a reuşit să obţină fotoliul de edil al urbei ilfovene în vara acestui an. După părerea unor experţi imobiliari, omul de afaceri pregăteşte un tun în domeniu, după ce s-a hotărât ca în raza comunei Adunaţii Copăceni să se construiască noul aeroport internaţional al Bucureştiului. Pe lângă toate aceste domenii în care desfăşoară afaceri, Ion Tache s-a orientat şi spre fotbal, obţinând licenţă FIFA. Reprezentant al benzinarilor particulari, el a sponsorizat la un moment dat şi câteva grupe de copii şi juniori ale Stelei, unde era considerat ca un adevărat patron, din cauza sumelor investite în micii fotbalişti ai grupării din Bulevardul Ghencea.
Ei s-au lăsat de meserie
În fotbalul mondial există foarte multe persoane care au respectat litera legii, impresari importanţi părăsindu-şi meseria după ce au intrat în administraţia unor cluburi. Pape Diouf (foto mic), fost procurator al unor jucători precum Basile Boli, Didier Drogba, Marcel Desailly sau William Gallas, a renunţat la impresariat în momentul în care a devenit director sportiv al lui Olympique Marseille. La fel a procedat şi Jose Veiga, fostul agent al lui Luis Figo şi Rui Costa, când a preluat o funcţie administrativă la Benfica. Şi cel mai important impresar din fotbalul românesc, Ioan Becali (foto), s-a retras din postura de impresar în momentul în care a preluat funcţia de preşedinte executiv al lui Rapid sau Dinamo, el cedându-i afacerea fratelui său, Victor Becali, şi fostului internaţional român, Gheorghe Popescu.