Euforia victoriei cu Angliei s-a stins, treptat, iar în loc a crescut tensiunea partidei cu Franța, care poate trimite echipa lui Mirel Rădoi în turul următor.

Ion Moldovan, 64 de ani, a avut două mandate de antrenor la naționala de tineret a României: 1992-1993 și 1999-2002. Pe ultimul l-a terminat rău, după un baraj de calificare la Euro 2002 disputat cu Franța: 0-1, în tur, în Cotroceni, și 0-4 la returul de la Brest.

”Comisarul” nu l-a putut folosi deloc pe Rădoi, actualul selecționer, deși se afla în lotul lărgit, de 36! Motiv pentru care tehnicianul cere răzbunare pentru generația lui Mirel, la 18 ani distanță.

Rădoi, om de bază în angrenajul naționalei mici

Libertatea: Vă amintiți acea dublă cu Franța?
Ion Moldovan: Cum să nu? După acele meci am plecat de la lot! La București ne-am comportant onorabil, dar la retur n-am avut nici o șansă, din moment ce n-am putut să punem în teren un 11 puternic. S-a jucat pe 10 și pe 14 noiembrie 2001. Franța avea o echipă redutabilă, cu Landreau în poartă, cu Malbranque la mijloc, cel care ne-a dat golul din tur, din lovitură liberă. Mai erau Escude pe stânga, Berson, coleg cu Moldovan la Nantes, la mijloc… Să-ți mai zic alți oameni de-ai lor? La mijloc juca Dalmat, fost la Inter, iar în față, pe lângă Kapo și Luyindula, titulari la București, pe bancă erau Marama Vahirua, Sydney Govou și Djibril Cisse. Iar antrenor era Raymond Domenech.

Naționala de tineret a Franței, varianta 2001-2002

La noi cine a jucat?
Notează echipa noastră: Curcă – Burcă, Vătavu, Ghionea, Raț – A. Stoica, Pătrașcu, Cernat, C. Munteanu – Sânmărtean, Cl. Drăgan. Iată și cine a lipsit de la noi: Mutu, Chivu, Rădoi, Codrea și Marius Niculae, afați cu toții în lotul lărgit, de 36, dar luați la echipa mare, pentru meciul de baraj de calificare la Mondiale din 2002, cu Slovenia, de pe 10 noiembrie 2001.

Naționala de tineret a României din urmă cu 18 ani. În centru, Ion Moldovan

E mai puternică Franța de atunci decât cea de acum?  
Franța nu este cea mai puternică echipă de la acest turneu final. Prin prisma rezultatelor, noi suntem cei mai puternici. M-a încântat ce am văzut în jocul nostru. Meciul cel mai important este cel cu Franța, pentru că ne poate duce în semifinale.

Lotul ”cocoșilor”, garnisit cu vedete

Dar România?
România de acum este mai puternică decât cea din 2002. Dar, dacă punem absenții de atunci, Mutu, Chivu, Rădoi, Codrea și Niculae, raportul se schimbă. N-am avut ce face, interesul primei reprezentative a primat. Și acum, dacă România A ar fi avut meci, jucătorii ar fi fost luați de la tineret, ar fi fost sacrificată naționala mică. Așa a fost atunci, așa ar fi și acum.

Remiza califică ambele naționale. O vedeți pusă în practică?
Sigur nu pierdem. Nu știu dacă vom câștiga, dar sigur nu pierdem.

E momentul revanșei lui Rădoi pentru ce s-a întâmplat în 2002?
Nu este revanșa lui personală, căci n-a jucat atunci! Dar poate fi revanșa generației lui. Cu implicare, cu determinare, își poate lua această revanșă. Așadar, îi doresc să-și răzbune generația!

Mirel Rădoi, selecționerul de la tineret

”A fost și este un lider”

Cum a ajuns Rădoi să joace la tineret?
Eu l-am adus prima dată. Mi-a fost recomandat. M-a sunat Sorin Cârțu, care mi-a zis: ”Am un copil bun, vreau să-l vezi la lotul de tineret”. ”Cu cea mai mare plăcere”, i-am răspuns. A venit Mirel, era legitimat la Extensiv, l-am văzut, mi-a plăcut și a rămas. Organiza foarte bine jocul. Apoi, l-am verificat la Cupa Bucureștiului, unde jucam cu Steaua, Dinamo, Rapid, Progresul, Sportul…

L-a mai remarcat cineva după acele jocuri?
Într-o zi, a venit Victor Pițurcă la mine și a cerut să-l las câteva zile pe Rădoi, să-l vadă la pregătire. Am cerut acordul lui Mircea Sandu și i-am permis lui Mirel să meargă la Steaua. Apoi, Steaua l-a cumpărat!

Ion Moldovan și Mircea Sandu, stânga, în vremuri în care bătea vântul

Când v-ați revăzut cel mai recent cu Rădoi?
Era antrenor la Steaua și căuta, împreună cu secundul lui – Nicolae Dică, jucători tineri, născuți în 1998, la un meci de liga secundă din România, pe care să-i aducă la FCSB. Asta mi-a arătat că este un formator, că îi place să lucreze cu tinerii. Rădoi a fost și este un lider!

După Italia, dar înaintea Spaniei

În 2002, România a terminat grupa de calificare pe locul 2, cu 16 puncte, după Italia (19p), Ungaria (15p), Lituania (6p) și Georgia (3p). Câștigătoarele celor 9 grupe și cele mai bune 7 locuri, poziții calculate cu punctele acumulate de naționale cu celelalte formații, mai puțin ultima clasată (România a terminat pe 6, 10 puncte, golaveraj 8-4, înaintea Spaniei, 10 puncte, golaveraj 6-6), susțineau baraj de calificare la Euro de tineret, desfășurat în perioada 16-19 mai 2002.

Ion Moldovan, în echipamentul tricolor

 
 

Urmărește-ne pe Google News