Ei au fost surprinși de avalanșă în Tabăra 1, aflată la peste 6.000 m altitudine. Alex Găvan, care se aclimatiza pentru ascensiunea Muntelui Lhotse (8.516 m), un vârf înveninat, se află de asemenea în siguranță, el fiind surprins de avalanșă în tabăra de bază (5.000 de metri). ”Am o senzație de ușurare că i-am văzut”, a scris Alex pe pagina sa de pe un site de socializare.
Teofil Vlad, aflat de cealaltă parte a Muntelui Everest (pe Nord, în Tibet), este de asemenea în siguranță, la 5.200 m altitudine (tabăra de bază tibetană). Zona nordică a fost mai puțin afectată de cutremur.
Everest, situat la granița dintre Nepal și Tibet (China), este cel mai înalt munte din lume și se află în Himalaya, cel mai înalt lanț muntos de pe glob. Everest este una dintre principalele atracții pentru alpiniști și turiști din toate colțurile lumii.
Sezonul de ascensiuni de primăvară debutează în luna martie și durează până la finalul lunii mai. Numărul expedițiilor românești în Himalaya a crescut considerabil în ultimul deceniu.
Bilanţul victimelor cutremurului produs sâmbătă a crescut la 4.310 morţi şi aproape 8.000 de răniţi, potrivit oficialilor, dar ar putea ajunge la 10.000. Autoritățile au decretat trei zile de doliu național în Nepal.
Până în prezent, un număr de 36 de cetăţeni români au fost identificaţi în Nepal, toţi fiind în afara pericolului, iar Ministerul de Externe a precizat că lista cetăţenilor români din Nepal este actualizată permanent în acord cu solicitările de asistenţă consulară recepţionate.