Fostul patron al Rapidului, încarcerat pe 4 martie 2014 în ”Dosarul Transferurilor”, a primit, săptămâna trecută, aprobarea Penitenciarului Rahova (unde a rămas singur, după ce Gică Popescu și Mihai Stoica au fost transferați la Jilava) de a ieși de după gratii, în baza bunei purtări, cu 202 de zile înainte de ispășirea minimului de pedeapsă. Este vorba de o treime din condamnarea de patru ani.
Fostul ”Berlusconi din Giulești” ar fi fost favorizat fiindcă a ieșit la muncă, pe durata efectuării pedepsei. Mai multe surse indică faptul că bogații din libertatea sunt magnați și după gratii.
Așa se face că deținuții cu bani – interlopi, afaceriști și politicieni – scapă de o parte din pedeapsă pentru faptul că muncesc în închisori. În baza regulilor, li se scade lunar – în schimbul muncii – între 5 și 7 zile din pedeapsă. Ei apelează la ”fraieri” sau ”sclavi”, așa cum sunt numiți ”prestatorii de servicii”.
Cum s-a ajuns la megareducerea pedepsei
Un calcul simplu mai arată o anomalie. Are o singură justificare, anume că oricine ajunge după gratii își face calcule cum să iasă mai repde de acolo. Fostul vicepremier a fost condamnat definitiv, în două dosare de corupție, la patru ani de detenție. Copos are peste 60 de ani, așa că poate fi eliberat după o treime din pedeapsă, 16 luni. Fostul acționar de la Rapid a ajuns în penitenciar în luna martie 2014, când a fost condamnat la 3 ani și opt luni în „Dosarul Transferurilor”. A executat aproximativ 11 luni din pedeapsă.
Un calcul simplu arată că matematica nu se ”pupă” cu realitatea. Cum prima lună a fost în carantină, rezultă că, dacă ar fi muncit non-stop din aprilie și până în ianuarie, deținutului Copos i s-ar fi scăzut 50-70 de zile din pedeapsă.
Pentru cartea scrisă, Copos a mai primit o scutire de 45 de zile din pedeapsă, dacă a lucrat la această carte în jur de o lună. Rămâne o scutire de o sută de zile, care ar fi motivată prin activități sportive și prin activitatea jurnalistică.