La desfasurarea competitiei vor fi prezenti si reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret pentru a acredita forma de sport Hochei pe Role in Romania. Incepand cu anul 2010, hocheiul pe role a fost practicat de echipele de juniori din Romania. In 2012, la Buzau, a avut loc un tuneu local, iar anul acesta competitia se desfasoara la nivel national, la Bucuresti, in cadrul Cupei Copilului la Hochei pe Role. „Am luat decizia de a aduce in Romania hocheiul pe role din dorinta de a oferi practicantilor de hochei pe gheata sansa de a fi cat mai aproape de sportul lor preferat si in sezonul cald. In comparatie cu alte tari, care au rezultate notabile in hocheiul pe gheata si care beneficieaza de antrenament pe patinoar pe tot parcursul anului, in Romania sezonul de gheata este de doar 6 luni. Pe parcursul verii, jucatorii nu mai fac antrenamente pe gheata, iar hocheiul pe role ii poate ajuta sa isi mentina si sa-si imbunatateasca abilitatile competitive. Acest sport nu se adreseaza doar celor care fac deja hochei pe gheata, ci tuturor iubitorilor de sport”, a explicat Alexandru Butucel, cofondator al competitiei Cupa Copilului la Hochei pe Role. Echipele de hochei under 14 (ani) inscrise la competitia Cupa Copilului la Hochei pe Role sunt: CSM Dunarea Galati, Ice Magic Buzau, CSS Triumf Bucuresti, Magic Ice Bucuresti, Soimii Bucuresti. Partenerii evenimentului: Isostar, Herlea Sport Bauer, Directia Sport si Tineret Bucuresti, www.hocheiperole.ro.
Cum se joaca hocheiul pe role (InLine Hochei)
Hocheiul pe role este o forma de sport apreciata la nivel mondial, cu 37 de membri afiliati la Federatia Internationala de Sporturi pe Role (FIRS). De cand a fost acreditat sportul, s-au organizat 54 de campionate mondiale, acestea fiind castigate majoritar de tarile: Austria, Canada, Cehia, Franta, Italia, Elvetia si America. America este tara care a castigat cele mai multe medalii de aur in competiile de seniori. Hocheiul pe role se joaca pe o suprafata speciala, din lemn sau ciment, asfalt sau plastic. Suprafata de joc poate sa fie acoperita, semi-acoperita sau descoperita. In comparatie cu hocheiul pe gheata, care se joaca in echipe de cinci la cinci, hocheiul pe role se joaca patru la patru.
O alta diferenta este aceea ca la hocheiul pe role nu sunt permise tampoanele, in timp ce la hocheiul pe gheata se joaca full contact. Hocheiul pe role se joaca fara degajare interzisa, in comparatie cu cel pe gheata, unde regula degajarii interzise este aplicata. Degajarea interzisa se produce atunci cand, un jucator aflat in propria jumatate de teren, loveste pucul pentru a pasa si acesta trece, fara interceptie de nicio parte, de linia portii adverse. Prin lipsa regulii de degajare interzisa, jocul se fluidizeaza si se dinamizeaza. In plus, hocheiul role se joaca fara offside, in timp hocheiul pe gheata se joaca cu offside. Aceasta regula are la baza acelasi principiu de a dinamiza, a se inscrie mai multe goluri si de a face jocul mai antrenant.