Modestia este una dintre calităţile Simonei…

Corect. Machedonii aşa sunt. Vă dau un exemplu. Puteau uşor să-şi facă partid în România, dar n-au vrut. Există doar o asociaţie. Eu sunt machedon după tată, dar nu le împărtăşesc chiar toate ideile. Dar sunt mulţi machedoni în România. Dan Coe (n.r. – fost fotbalist la Rapid şi la naţionala României) era machedon…

Părinţii sunt mai presus de tot Ştiţi că sunteţi într-unul din cântecele lui Hrista Lupci?

Am auzit despre cântăreţ, dar nu ştiam despre melodie. Eu n-am cu cine să vorbesc în aromână. Dar, după 5 minute de stat într- o încăpere cu unii care discută în dialectul aromân, îmi dau drumul la limbă!

Machedonii sunt ataşaţi de părinţi, iar banii sunt la comun, inclusiv în cazul Simonei. Sunt caracteristici generale ale etniei?

Sunt două mituri adevărate. Părinţii sunt mai presus de tot. Nu îi uită niciodată. Nici pe ei, dar nici pe cei apropiaţi, socotiţi părinţi spirituali.
Hagi: «O ştiu dinaintea voastră!»
Mare iubitor de tenis, Gică Hagi (48 de ani), dorit mai nou antrenor la naţionala Armeniei (!), este prieten cu un alt constănţean, Andrei Pavel, socotit cel mai bun produs al tenisului masculin românesc după Ilie Năstase, dar o ştie bine şi pe Simona Halep, cea care l-a luat drept model pe cel mai mare fotbalist al României din toate timpurile. “Regele” (foto) a comentat pentru ziarul Libertatea performanţele Simonei.

Libertatea: Cum apreciezi ceea ce reuşeşte Simona Halep în tenis?

Gică Hagi: Simona este un exemplu, mă bucur pentru ea. A devenit deja un idol în România şi asta mă bucură mult. Avem nevoie de performanţe în sport. M-am întâlnit cu ea la meciul Steaua – Basel şi i-am dat câteva sfaturi. Vorbim mult. Sunt sigur că va ţine cont de ele.

Cum se face că machedonii merg până la capăt în sport?

Ambiţia este principala calitate a aromânilor. Dar noi am fost aromâni. Acum, ea reprezintă România. La fel şi eu. Deci suntem tot români, doar că avem origini aromâne.

Simona a povestit, într-un interviu pentru ziarul Libertatea că primeşte de la tine SMS-uri de felicitare după meciuri, iar ea îţi trimite pentru Ianis.

E normal să ne salutăm, să ne dăm mesaje. Este un lucru firesc, mai ales că o ştiu de mult. O ştiu chiar mai bine şi decât voi. O ştiu dinaintea voastră! Sunt în sport, deci sunt în contact cu tot ceea ce se întâmplă la noi.

Simona este şi modestă. Este şi asta o calitate a etniei aromâne?

Modestia nu este! Sunt şi unii modeşti, dar şi unii… (râde). În cazul Simonei, aceasta este o calitate de familie, i-a fost insuflată de cei de lângă ea.

Machedonii sunt foarte ataşaţi de familie, iar căsătoriile sunt, de regulă, doar în interiorul etniei.

Ce pot să spun este că, la machedoni, regulile şi principiile se respectă.
Dialog Simona-Gică
Simona Halep şi Gică Hagi ţin strâns legătura. “Regele” îi trimite SMS-uri de felicitare după victorii, iar Simona dă, la rândul ei, mesaje atunci când Ianis, fiul lui Gică, are succese cu naţionala U-15.
“Visul meu e să ajung ca Hagi, pe care îl am ca model de sportiv. Înainte să merg la Sofia, m-am întâlnit cu el la meciul Steaua-Basel, iar Hagi mi-a dat câteva sfaturi. Cel mai important a fost să rămân modestă, indiferent de locul pe care voi ajunge în clasamentul mondial”, spune Halep.
Mergea, trei turnee consecutive
Perechea Florin Mergea (foto)/Olivier Marach (România/Austria), cap de serie numărul 1, a câştigat proba de dublu din cadrul turneului challenger de la Geneva (Elveţia), dotat cu premii totale de 64.000 €.
Mergea şi Marach au trecut în finală, 6-4, 6-4, de cuplul Frantisek Cermak/ Philip Oswald (Cehia/Austria), cap de serie numărul 2, şi au primit un cec de 3.950 € şi 100 de puncte în clasamentul de dublu. Mergea are trei titluri consecutive, după ce a mai câştigat la Rennes şi la Viena.
Răspândiţi în toată Europa
Conform estimărilor, în România sunt 100- 200.000 de aromâni, stabiliţi cu precădere în Dobrogea, Brăila, Călăraşi, Ialomiţa, Bucureşti, Ilfov, Timişoara, Craiova. În zona Balcanilor (Grecia, Albania, Serbia şi Bulgaria), machedonii sunt între 1.500.000 şi 2.000.000.
Dar sunt răspândiţi şi în Franţa, Germania, UK, Spania Italia, SUA şi Australia, unde merg la muncă. O statistică exactă a machedonilor nu se poate face, datorită numărului de căsătorii mixte.
Hagi, la armeni?
Gică Hagi, curtat în trecut de FRF, este dorit selecţioner al Armeniei în locul lui Vardan Minasian, tehnician care şi-a dat demisia luna trecută. Potrivit postului PRO TV, cei care l-au propus pe “rege” oficialilor de la Baku sunt fraţii Arman şi Artavaz Karamian, pe care i-a pregătit la Poli Timişoara.
Momentan, Hagi s-a retras de doi ani din antrenorat, după ce a fost demis de Galatasaray. El a pregătit România în 2001, când tricolorii au ratat calificarea la Mondialul din Coreea de Sud şi Japonia.
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News