Viorel Moldovan este nașul Lituaniei. Fostul atacant a jucat cinci meciuri împotriva naționalei baltice și a marcat de trei ori. Numai în oficiale. „Moldo-but” a înscris câte un gol în victoriile obținute de tricolori în 1996 (3-0, la București), în 1997 (1-0, la Vilnius) și în 2001 (2-1, la Kaunas).

Doar Iuliu Bodola a înscris mai mult decât Viorel Moldovan în poarta Lituaniei, patru goluri în cele două amicale disputate înainte de război, la Kaunas: 4-2, în 1931 (Bodola 3, Sepsi) și 2-0, în 1937 (Bodola, I. Bogdan).

Viorel Moldovan, 46 de ani, locul 5 în clasamentul golghterilor all time ai naționalei României, cu 25 de reușite în 70 de selecții, crede că reprezentativa României se va impune la Vilnius.

Libertatea: Vio, cum erau meciurile cu Lituania pe vremea Generației de aur?
Viorel Moldovan: Dificile, ca și acum. Lituania este o echipă incomodă, care se apără și cedează mingea deliberat, se aglomerează în propriul careu. Este greu să-o desfaci.

Cu toate astea i-ai taxat, cam de câte ori i-ai prins.
În afara acelui 3-0 din 1996, în Ghencea, toate rezultatele au fost strânse, 1-0, 2-1, la limită. Lituanienii sunt atletici, solizi, calități fizice foarte bune, dar ca știința jocului suntem peste ei. Nu ne va fi ușor nici acum, dar cred că vom câștiga. Țin minte că al treilea gol împotriva Lituaniei l-am marcat în ultimul meci cu Loți Boloni selecționer, 2-1 la Kaunas, în preliminariile CM 2002. Adi Ilie a deschis scorul, eu l-am majorat. A fost o atmosferă ciudată, Loți era pe picior de plecare la Sporting Lisabona.

Victoria este obligatorie, altfel ne scad șansele de a câștiga grupa și de a ne menține în cursa pentru calificarea la Euro 2020 prin Liga Națiunilor.
Normal trebuie să luăm cele trei puncte. Valoarea și tradiția sunt de partea noastră. Cred că va fi un joc închis. Nu știu câte probleme ne vor pune lituanienii. Poate doar pe contraatac și la fazele fixe. În mod normal, noi vom controla jocul.

„Serbia este peste noi”

Apoi urmează meciul cu Serbia, de acasă.
Va fi ceva mai greu. Serbia este peste noi, să recunoaștem, chiar dacă am obținut un rezultat pozitiv la Belgrad, 2-2. Avem potențial, jucători tineri de perspectivă, dar trebuie să confirme. Nu e de ajuns să joace bine un meci și cinci pauză. Trebuie să creștem calitatea jocului. Unii tineri sunt încă fragezi, nedefiniți. În viitor vom avea iar o echipă puternică.

Românii așteaptă acum calificarea.
Toți am vrea să vedem acum o echipă națională puternică. Totuși, parcă e altceva, dar trebuie să mă convingă. Vreau să văd o națională cu personalitate, o națională echilibrată, versatilă, o națională greu de manevrat de adversar.

Nemanja Maximovic și Nicolae Stanciu în meciul de fotbal Serbia – România 2-2, din cadrul Ligii Natiunilor, desfășurat pe Stadionul Partizan din Belgrad, pe 10 septembrie 2018. © FOTO Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES

„În Liga 1 e dolce vita, afară se călește oțelul”

Vedeai altfel reconstrucția naționalei după Euro 2016?
Au venit câțiva tineri, dar care nu sunt, deocamdată, certitudini. Pentru asta au nevoie de meciuri tari. Dar echipele de club nu mai sunt în Europa. Acolo se călește oțelul. În campionatul intern sunt două-trei meciuri tari, în rest e dolce vita. Mulți jucători tineri sunt împachetați frumos, iar după două-trei meciuri bunicele sunt pregătiți cu fundiță pentru export. Din păcate, nu confirmă „afară”. Acolo e suferință, nu te mai ține nimeni în brațe.

Și atunci, cum rămâne cu formarea acelei naționale puternice?
Hai să spunem lucrurilor pe nume. Vom avea o echipă puternică atunci când vom avea în jur de 14-15 fotbaliști care vor fi titulari incontestabili la echipe din cele mai campionate puternice. Hai, măcar 11-12, care să joace etapă de etapă. Atunci vom avea din nou o națională care va impune respect! Să sperăm că tricolorii de la Under 21, care sunt foarte aproape de calificarea la Euro 2019 vor crește corect și vor veni cu entuziasm la prima reprezentativă.

„Contra e prea ambițios”

Nicolae Stanciu, 25 de ani, era văzut noua stea a naționalei când a debutat în 2016. 
Să mai avem răbdare cu el. E încă tânăr, dar anii trec. Nu-mi dau seama ce-a fost în capul celor de la Anderlecht. Au dat o groază de bani pe el și i-au dat drumul la Sparta Praga.

Cosmin Contra a anunțat că este dispus să demisioneze dacă nu câștigă grupa din Liga Națiunilor, pentru a lăsa pe altcineva să pregătească preliminariile Euro 2020. Nu s-ar bulversa din nou echipa?
El știe ce face. Îl știam ambițios, dar acum e prea ambițios. ”Șezi blând, Guriță”, cum se spune în Ardeal.

Cosmin Contra este selecționerul României din septembrie 2017

Clasamentul grupei: 1. Muntenegru 4p (2-0), 2. Serbia 4p (3-2), 3. România 2p (2-2), 4. Lituania 0p (0-3).

Rezultate: România – Muntenegru 0-0, Lituania – Serbia 0-1, Serbia – România 2-2, Muntenegru – Lituania 2-0.

A mai rămas de disputat: Lituania – România, Muntenegru – Serbia (11 octombrie), Serbia – România, Lituania – Muntenegru (14 octombrie), Muntenegru – România, Serbia – Lituania (17 noiembrie).


Citește și: Radu Umbreș, antropolog român cu masterat la Oxford: „Natura nu se votează la referendum”

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News