Sportivul şi antrenorul său au povestit cum a fost umilit în finală, în ultimele secunde, luptătorul rus şi cum au rămas uimiţi chiar şi arbitrii de procedeul senzaţional.

Totul s-a întâmplat cu zece secunde înainte de sfârşitul finalei la categoria de greutate de 53 de kilograme. Victor Ciobanu era condus cu 2-3 de rusul Zaur Kobalev, iar procedeul excepţional, supranumit „veveriţa zburătoare” i-a adus medalia de aur.

„Mereu am obiectiv să nu mă opresc până în ultima secundă a luptei. Acest procedeu îl am în cap mereu, iar acum am încercat să-l fac şi s-a primit”, a spus luptătorul Victor Ciobanu. 

Procedeul reuşit de Ciobanu la Campionatul European de tineret i-a lăsat cu gura căscată pe cei prezenţi în sală. Luptătorul îşi aminteşte cu plăcere de ceea ce a urmat după luptă. El spune că a fost luat cu asalt de jurnaliştii străini. Mai în glumă mai în serios, Ciobanu le-a declarat ziariştilor că acest procedeu trebuie să aibă altă denumire.

„După ce am fost premiat, ei s-au apropiat şi au solicitat un interviu, m-au luat la întrebări. Eu le-am răspuns că de azi înainte acest procedeu se va numi „procedeul Ciobanu”, desigur că am glumit”, a mai spus luptătorul. 

Antrenorul lui Ciobanu spune că procedeul l-a uimit chiar şi pe arbitrul principal al competiţiei.

„Acest procedeu se face în ultimele secunde şi este ca o ultimă şansă, sau câştigi sau pierzi. Arbitrul principal i-a adunat pe toţi ceilalţi colegi şi i-a întrebat cum au oferit puncte la un procedeu care nu există oficial în lupte şi nu are o denumire stabilită. Însă, în lupte se dau puncte pentru orice procedeu care este în limitele regulamentului”, a spus antrenorul lotului naţional de lupte greco-romane, Mihai Cucu. 

Procedeul reuşit de Ciobanu a devenit viral pe internet, adunând mii de vizualizări. Victor Ciobanu spune că pe viitor va fi mai greu să facă acest procedeu, deoarece toţi adversarii vor fi pregătiţi.

Victor Ciobanu are o primăvară de vis. Pe lângă medalia de aur de la Europene, el a devenit şi campion naţional la lupte greco-romane. El spune că nu se va opri aici, având obiective mult mai mari.

Victor Ciobanu are 22 de ani şi s-a născut în satul Vărvăreuca, raionul Floreşti. El practică luptele de la şapte ani. În 2009, Ciobanu a cucerit prima medalie la Europenele pentru cadeţi. Trei ani mai târziu a devenit vicecampion mondial la juniori, iar în 2013 a cucerit medalia de argint la Universiada de la Kazan.

Cel mai mare succes din carieră l-a obţinut anul trecut, atunci a devenit vicecampion european la seniori.

 
 

Urmărește-ne pe Google News